Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

U. Krivica – Lošinj


lokacije


Sidrišče:

V Peljaru, piše: »Ljupka i rado posječivana uvala sa sidrištem u kojoj se može udisati šumski zrak.« Kadar je prazna je to gotovo ena najlepših uval na Jadranu, vendar je to žal zelo redko. Poleti se bo tukaj kar drenjalo jadrnic in če boste želeli dobiti dober prostor, boste morali pripluti že malo po poldnevu. Uvala je odprta proti jugo-zahodu in močan lebič prinese v uvalo visoke valove. Pri vetrovih iz preostalih treh kvadrantov, pa vam bo služila kot odlično zavetje. Sam se najraje vežem v zunanji polovici uvale, sidro in krma na severno obalo. Če vam ugrez dovoljuje, lahko odplujete tudi do konca zaliva, le da morate potem pri lovu računati z daljšim plavanjem. Dno je peščeno in drži dobro po celotni uvali.


Lov:

lokacijeDo izhoda uvale plavamo ob južni obali. V uvali je dno dokaj revno in razen kakšne hobotnice in manjših rib boste srečali le še kakšno zelo previdno in preplašeno orado, ki vas ne bo spustila blizu. Na rtu se situacija spremeni. Dno je ravno in kamnito, kar predstavlja tudi največjo težavo, saj si težko najdemo primerno mesto za čeko. Na globini 15-20 m pa na rtu skoraj gotovo opazimo manjše zobatce, vendar se nam prej kot ti na čeki približa kakšna orada, bracin ali cipelj. Lani sem kakšno uro opazoval jato manjših zobatcev ca 1-2 kg, vendar zaradi velike globine kjer so se zadrževali nisem pretiraval z dolžino čakanja, saj sem bil na morju šele drugi dan in se še nisem počutil najbolj sigurnega.

Od rta lahko s plavanjem nadaljujemo proti jugu ob strmi kamniti obali, ki se hitro spušča v globino. Na globini okoli 10-15 metrov je polička, od tam naprej pa stena zopet strmo pada proti dnu. Na steni se da najti kar nekaj lukenj z ušatami, pici in šargi. Zna pa mimo priplavati tudi kakšen brancin ali cipelj. Meni se sicer ni zgodilo, vendar menim , da je zaradi odprtega morja možnost, da priplava katera od pelagičnih vrst (npr. gof ali lica), velika.

Pozoren je treba biti na gliserje in ribiške čolne, ki zaradi globine plujejo dostikrat zelo blizu obale. Če se potapljate z bojo je najboljši čas ob stabilnem poletnem vremenu jutro, saj vam bodo ostanki burina bojo odnašali vstran od obale, medtem ko vam bo ob popoldanskih in večernih urah maestral ali valovi, ki so ostali po njem povzročil obilico težav z bojo, ki vam jo bo metalo na obalo.

Avtor: Lovro Arnuš


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke