PL, rabim nasvet (izenačvenje, debelina obleke, obtežitev)

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

PL, rabim nasvet (izenačvenje, debelina obleke, obtežitev)

OdgovorNapisal/-a kanto dne Pe sep 14, 2007 20:32

Pozdravljeni!

Moje ime je Klemen in sem iz Ljubljane. Letos sem se na dopustu prvič preizkusil v PL. Zadeva me je popolnoma "zatripala", zato grem s prijatelji za vikend lovit na kamenjak :lol: !

Sicer sem v PL že veliko izvedel s tega foruma in knjig, a imam vseeno še nekaj začetniških vprašanj. Imam 5mm neopren. Ali je to dovolj za September? Lovil oz. potapljal se bom do globine max. 7-8m. Malo cvikam, ker se bom z utežmi potapljal prvič. Imam 67kg in nameravam uporabiti 5 kg uteži. Kaj mi predlagate, več ali manj?
Na dopustu sem imel občasne težave z izenačevanjem pritiska. Mislim, da je bil razlog ta, da sem prvi dan preteral, ker sem si takoj nabil masko in do podna. Že po pribl. 1,5 metra globine sem začutil, kot da bi mi nekdo zabil nož v sredo čela. Trajalo je kar nekaj dni preden sem se lahko vsaj približno potapljal, vendar sem imel vseh 20 dni težave izenačevanjem pritiska. Kaj lahko naredim, da se mi to ne bi ponovilo in kje je razlog za ta pojav?

Hvala vam za odgovore in nasvete!

Lep pozdrav;
Klemen
kanto
Paglavec
Paglavec

Re: Pozdravljeni PL, rabim nasvet

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe sep 14, 2007 22:48

kanto je napisal:Imam 5mm neopren. Ali je to dovolj za September?

Seveda, 5 mm je dovolj tam nekje do konca novembra pri normalnem vremenu. Nekateri jo uporabljajo tudi v decembru. Od januarja do marca pa je bolje uporabiti 7 mm.

kanto je napisal:Lovil oz. potapljal se bom do globine max. 7 - 8m. Malo cvikam, ker se bom z utežmi potapljal prvič. Imam 67 kg in nameravam uporabiti 5 kg uteži. Kaj mi predlagate, več ali manj?

Za potope do 10 m s 5 mm obleko bi ti svetoval ca. 7-8 kg, torej malo več. Za potope nad 10 m pa nekoliko manj uteži.

kanto je napisal:Na dopustu sem imel občasne težave z izenačevanjem pritiska. Mislim, da je bil razlog ta, da sem prvi dan preteral, ker sem si takoj nabil masko in do podna. Že po pribl. 1,5 metra globine sem začutil, kot da bi mi nekdo zabil nož v sredo čela. Trajalo je kar nekaj dni preden sem se lahko vsaj približno potapljal, vendar sem imel vseh 20 dni težave izenačevanjem pritiska. Kaj lahko naredim, da se mi to ne bi ponovilo in kje je razlog za ta pojav? ?

Skromno si opisal, kaj si storil. A nisi izenačil? Nisi mogel izenačiti? Nisi kompenziral pritiska v maski? Po opisu bolečine ocenjujem, da je šlo za bolečino v sinusu. V vsakem primeru zelo pogosto izenačuj pritisk (sploh med 0 in 10 m moraš to storiti večkrat!!!) in povečuj globino le v primeru, ko ne čutiš NOBENE bolečine (niti v ušesih, niti v sinusih).

lp aleš
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

Re: Pozdravljeni PL, rabim nasvet

OdgovorNapisal/-a Daić dne So sep 15, 2007 07:01

Zdravo Klemen!

Najpej glede obtežitve. Obteži se vedno tako, da boš na globini na kateri loviš vedno rahlo negativen. Na globini do 10m je to okoli 8kg, na globinah prko 15m pa 6kg ali manj. Če loviš v plitvini do max 4m pa lahko imač do 12kg uteži. Aleš ti je dobro odgovoril glede debeline obleke.

Tako kot si opisal bolečino je šlo za nezmožnost izenačevanja v sinuse. Če smo zdravi v sijnuse izenačujemo avotomatsko. Se pa včasih zgodi, sploh če si kaj prehlajen, da ne moreš izenačit v predel sinusov. To se meni zgodi mogoče 2 krat na leto. Kaj pomaga? Ko je enkrat tako daleč, moraš počakat par dni da se pozdraviš. Izogibat se vetru, sploh z mokro glavo, vedno nosi kapo na glavi. Jaz že par dni pred odhodom na dopust pazim na zdravje in čuvam ušesa, sinuse,... Po vsakem treningu tudi poleti si dam kapo na glavo. Z mokro glavo vrez kape na čoln je smrt, Furman uporablja v ta namen pravo čelado.

Dostikrat pride tudi do barotravme sinusov. To zgleda tako da, ti masko napolni s krvjo in "žnodrlom". Gre za poškodbo, ki načeloma ni nevarna, po njej pa si moraš vzet par dni fraj brez potapljanja. Ta barotravma pa ti lepo spuca sinuse.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Re: PL, rabim nasvet (izenačvenje, debelina obleke, obtežitev)

OdgovorNapisal/-a kanto dne So sep 15, 2007 19:36

Res sem nekaj šmrkal tik pred dopustom, bolečina pa je bila zagotovo v sinusih. Upam, da se mi kaj podobnega ne bo ponovilo naslednji vikend.

Kar se tiče obtežitve se bom pa držal vaših nasvetov, pa kar bo, pač bo. Upam, da ne bom kot kamen :shock: Zanima me še kako dolge plavuti mi priporočate za začetek in iz kakšnega materijala naj bodo?

Lp
kanto
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne So sep 15, 2007 20:59

kanto je napisal: Zanima me še kako dolge plavuti mi priporočate za začetek in iz kakšnega materijala naj bodo?

Plavuti za prosto potapljanje in PL so ene same standardne dolžine - to so tiste, ki so dolge. Krajše so za šnorklanje ali avtonomno potapljanje.
Plastične bodo za začetek čisto OK.

lp aleš
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a kanto dne Ne sep 16, 2007 07:46

Npr. Cressi Gara 3000? Ali je dobro kupiti malo večje zaradi nogavic?

Lp
Klemen
kanto
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a RokP dne Ne sep 16, 2007 12:24

za plavute ne vem ker sm tud js zacetnik in sele kupujm ene resne plavute sam glede stevilke pa : sj probas z nogavicami ane
pa vids ce odgovarja al ce tisci

aja nej me en poprav ce nimam prov sam kokr sm slisov so gare bl za apneo kot pa za PL
RokP
Nemo
Nemo

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Ne sep 16, 2007 13:19

Plavuti se načeloma probirajo z nogavicami..tako da ko kupuješ vzameš malo večje!

Gara 3000 so zelo dobre plavuti za začetnike. Tudi sam jih uporabljam in so res špica. Jih pa imam za prosto potapljanje kot tudi za PL. Edino pazi da si ne kupiš pretrdih plavuti...

dosti sreče ;)
če bi jaz to vedo...
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a RokP dne Ne sep 16, 2007 14:23

pa se js eno uprasanje kle podtaknem :lol: a je tuki kdo od vs ze probu beuchat plavuti k zase iscm ene mehke plasticne plavuti in sm od beuchata gledu model competition pa se mi je zdeu dost mehk
RokP
Nemo
Nemo

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a baracuda dne Po sep 17, 2007 08:53

Men so zelene plavutke od Imersiona za PL v obali odlične. Čevelj je udoben, niso pretrde, je pa res, da ne moreš menjat sam listov, ko jih uničiš, ampak cele plavuti.
Mislim da so za začetnike super, pa tud cena ni prehuda.
baracuda
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a kanto dne Sr sep 19, 2007 06:29

Kakšna je cena, kje jih prodajajo?

Lp
kanto
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr sep 19, 2007 09:02

kanto je napisal:Kakšna je cena, kje jih prodajajo?

Lp

V tem trenutku poteka naročevanje opreme preko društva. A nič ne bereš foruma in spletne strani?
no, link je tole: http://www.h2oteam.com/potapljanje-obve ... t1062.html
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Vrni se na začetna vprašanja