NEKAJ VPRAŠANJ (nova puška in poškodba plavuti)

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

NEKAJ VPRAŠANJ (nova puška in poškodba plavuti)

OdgovorNapisal/-a anzesmole dne Po sep 24, 2007 16:18

Lepo pozdravljeni!

Sem nov član na forumu, star 21 let, z lovom pa sem se začel ukvarjati to poletje in me je popolnoma navdušil. Naj vam najprej povem, da imate super forum. Sam sem se večino stvari naučil ravno iz branja vaših nasvetov in izkušenj.

Sedaj pa dve vprašanji:

Pri lovu sem uporabljal 75 cm puško (omer dragon), sedaj pa sem opazil, da mnogo rib s tehniko čakanja ne morem ujeti ravno zaradi dolžine. Zato nameravam kupiti novo puško, tu pa bi se obrnil na vas. Prosim za nasvet, kateri model naj kupim. Zaenkarat imam v mislih Omer cayman hf 90 (kaj dobiš za ceno 190 eur na spletni trgovini tuttopescamare) ali pa Imersion concept pro 90, vesel pa bi bil vsakeka vašega predloga za ostale modele. Zanima me tudi dolžina-naj raje vzamem 100cm(lovim nekako do 8m in sicer so moja tarča predvsem orade, pici in pa brancini, ki pa zaradi omenjene težave prav lepo brijejo norca iz mene :D ).Zanima me tudi, kako bi najceneje prišel do nove puške (sepadiver, tuttopescamare) in pa na kaj naj bom pri nakupu pozoren (odprta/zaprta glava, gume, puščice. mlinček,...).

Zanima pa me še, ali je normalno, da so se mi plavuti Omer millenim na predelu, kjer se stikata čevelj in listi na zgornji strani rahlo natrgali, ali pa gre za mojo napačno tehniko plavanja s plavutmi. Če obstaja pravilna tehnika, bi prosil za kratek opis.

Zahvaljujem se za odgovore.

Lp, Anže
anzesmole
Paglavec
Paglavec

Re: NEKAJ VPRAŠANJ

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po sep 24, 2007 16:57

Anže, me veseli, da se ti zdi naš forum zanimiv in informativen.
če sva kar konkretna - potrebuješ puško dolžine 90 ali 100 cm za normalni lov, to imaš seveda povsem prav,
dolžina je odvisna od tvoje višine. Če si torej nekoliko višji vzami 100, če pa malo nižji pa 90 cm.

Kar se tiče različnih modelov - čim sodobnejši koncept tem bolje, saj to je logično, ane. O
dprta glava, dobra preglednost in soliden balans.
Kje kupit puško? Mi za člane društva organiziramo nakupe s popustom, pa se nam pridruži in naroči zadevo.
En omer kajman se je pred časom prodajal na našem forumu - tržnica, malo poglej, če je še na voljo. tisti ima dobro ceno.
tuttopesca ima dobre cene, samo so stroški pošiljanja previsoki, pa se ne izplača.

poškodbe plavuti si ne znam predstavljati, si jo preslabo opisal. prilepi fotko.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a anzesmole dne Po sep 24, 2007 18:23

Hvala za odgovor.

Torej je za višino 183 cm ustrezna 100 cm puška.

Sliko plavuti sem poskusil prilepiti, vendar mi ni uspelo tako, kot so pripete ostale slike na forumu.

Bom pregledal tržnico in poskusil dobiti informacije o omenjenih puškah, kar pa se tiče včlanjenja v vaš klub, bi to že storil, vendar prihajam iz Ljubljane..

Lp,Anže
Priponke
plavut.rar
(39.99 KB) Prenešeno 71 krat
anzesmole
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne To sep 25, 2007 08:06

Če dobiš 100-tko po ugodni ceni jo kar vzami. Če že imaš 75-ko je v bistvu vseeno če vzameš 90-ko ali 100-tko. Visok pa si dovolj za 100-tko. Ostalo je napisal že Ales.

Sliku plavuti mi lahko posljes na jure@h2oteam.com in jo bom prilepil. Če si prebereš temo http://www.h2oteam.com/post309.html bi tudi moralo it. Iz opisa mi ni jasno za kaj gre.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a anzesmole dne To sep 25, 2007 08:52

Ko sem prebral ta navodila,mi je uspelo sliko prilepiti tudi tako (sicer je malo majhna, vendar mislim, da je bistvo razvidno).
Slika pa je tukaj. Z rumenima puščicama sem označil mesto nastale razpoke.

Slika

Lp, Anže
anzesmole
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne To sep 25, 2007 09:18

Plavuti se na tem mestu ne bi smele trgati, pa ča plavamo čisto narobe. Zdaj me pa prav zanima kako se je to zgodili in kako to zgleda. Lahko narediš še kakšno sliko od blizu z digitalcem,....

Tehniko plavanja je težko opisat, treba je videt, probat in popravit kar je narobe. Osnova je da ne krčiš kolen, da je miganje z nogami tekoče in amplituda zamaha naj ne bo prevelika in premala.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Primož dne To sep 25, 2007 10:39

Glede na globino na kateri loviš ,bi bila 90 bolj okretna ,pa tudi z to 75 mora iti .Mogoče se boš moral malo bolj neslišno spustiti dol in skriti ,pa podaljšat apnejo .Seveda je še tu veliko dejavnikov ,kot na primer letni čas ,plimovanje ,mesečeve mene ,pozicija ,čas čakanja pod vodo, iskušnje....Tako da ni bistvena puška ampak ,ti kot lovec .
Ne razmišljat v tej smeri novejša ,močnejša in daljša puška ,ker boš razočaran kot velika večina lovcev.Delaj na sebi čim večkrat pojdi lovit in opazuj naravo okoli sebe in ne streljaj na prvo ribo ,ki jo vidiš pa boš videl da se dogaja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a anzesmole dne To sep 25, 2007 14:43

Žal mi je, a plavuti sem že zalepil, zato poškodba ne bi bila več vidna..
Če vam ta poškodba ni znana, pomeni, da sam počnem nekaj narobe. Bom pozoren na opisano tehniko plavanja in bo morda bolje.
Prav iste stvari, kot si jih opisal, Primož, sem opazil tudi sam. Če se poskusim potopiti bolj tiho, ribe ne zbežijo in če ne streljam prve ribe, priplava mimo še kaj veliko bolj zanimivega . Kar se tiče podaljšanja časa čakanja, pa mi bo, kot začetniku, gotovo še dolgo časa delalo težave, saj je moj rekord zadrževanja diha na suhem pičlih 160s, kar je verjetno pri vas, izkušenih lovcih, povprečen čas čakanja na dnu.. Mimogrede, na kaj je potrebno biti najbolj pozoren pri izvajanju tihega potopa?

Lp, Anže
anzesmole
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne To sep 25, 2007 16:44

Časi potopa povprečnega lovca so 1min do 1min 30s. Uspešen potop z vlovljeno ribo se skoraj vedno zaključi pred 1min 30s.

Če hočeš ostat neopažen je najpomembnejše da ne rogoviliš s plavutmi. Pri lovi ob obali pa se premikaš z rokami brez pomočo plavuti. Nikakor ne splašit malih ribic!!!

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a alesn dne To sep 25, 2007 18:38

Daić je napisal: Če hočeš ostat neopažen je najpomembnejše da ne rogoviliš s plavutmi. Pri lovi ob obali pa se premikaš z rokami brez pomočo plavuti. Nikakor ne splašit malih ribic!!!

Tako kot pravi Jure + 1. faza potopa - prelom na površini. Že ta mora bit izveden neslišno, predvsem pa s čim manj vibracijami, ki se širijo pod vodo in so opozorilo za beg rib.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Sr sep 26, 2007 12:21

Plavuti se v tem predelu navadno poškodujejo če so premajhne (so prsti preveč zunaj) ali pa si z njimi hodil po suhem in to naprej. Samo s plavanjem težko. Zadeve pa se skoraj ne da sanirat.

Glede opreme za lov pa ti priporočam, čimveč lovi. Oprema ti k rezultatu (ulovu) ne prinesi 10%. Kaj šele puška. Za decimeter daljša puška ima tudi toliko daljšo in težjo puščico, tako da njena učinkovitost na daljavo ni bistveno boljša. Če pa povečaš stevilo gum (moč izstrelitve) se pa poveča nasprotni udarec in spet si pri razliki v ulovu.
Pri podvodnem ribolovu največ prinese izkušnje in poznavanje določenih ribjih vrst. Raje se posveti temu, tega ne moreš kupiti, tudi na tečaju ne. Rabiš željo, voljo in vstrajnost. Jaz večina svojih rib ujamem s puško dolžine 75cm (vsaj 80%), ustrelim jih na razdlaji maksimalno 2 metra od vrha puščice. Na 4 - 6 m od vrha puščice redko kdo od nas zadena cilj premera 1 dm. Ko bo možno streljati v bazenu, pridite in poizkusite.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

Re: NEKAJ VPRAŠANJ (nova puška in poškodba plavuti)

OdgovorNapisal/-a anzesmole dne Če sep 27, 2007 12:40

Še enkrat vsem hvala za odgovore.

Uživajte!

Anže
anzesmole
Paglavec
Paglavec

Vrni se na začetna vprašanja