Napenjanje gume

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

Napenjanje gume

OdgovorNapisal/-a erad dne Ne maj 28, 2006 04:35

Pozdravljeni!
Sem začetnik v podvodnem ribolovu. Čeprav sem star že 40 let sem se odločil, da se preizkusim tudi v tem, saj v mladosti ni bilo možnosti za to. Ta šport je od nekdaj v meni vzbujal pozornost in zanimanje.
Počasi sem nabavil vso potrebno opremo med drugim tudi puško (impresion 90/130/22) in s tem prišel do prvega problema.
Kako čim hitreje in brez poškodb napeti gumo puške?
Predvidevam, da za to opravilo obstaja določena tehnika, ki je pa žal sedaj še ne poznam.

Za odgovore se vsem skupaj prav lepo zahvaljujem.

Dare
erad
Paglavec
Paglavec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Ne maj 28, 2006 08:42

Napenjaš lahko v dveh korakih, najprej na prvo zarezo, nato na drugo oz. zadnjo. Puško 90 lahko recimo napnem s prve tudi na zadnjo, kljub mojim 173 cm višini, 106 pa moram v dveh, ker če je ne dam na trebuh ne dosežem gum. Ampak za začetek, priporočam kar dva koraka.

Kot začetniku, ti priporočam, da puške ne napenjaš na suhem, ker če lahko pride do nepredvidenih dogodkov (da dobiš po prstih, da puščica odelti v nebo, ...), bo do le-teh po vsej verjetnosti prišlo. Torej v vodi in absolutno v obleki, na rokah rokavice (sploh če je ogiva kovinska). Če "kopita" puške ne moreš nasloniti na prsa, ker ne dosežeš gum, jo nasloniš na prepono na pasu. V tem primeru vsaj na začetku, priporočam, da si daš na to mesto pod obleko eno staro podlogo od miške ali podoben mehak material, ki bo zaščitil tvoj trebuh. "Kopito" lahko zahaklaš tudi za pas, da prepreči drsenje proti "občutljivim organom". Gumi z obema rokama primeš na koncu, tako da boš ogivo lahko zataknil in z enim močnim potegom (ne nekaj jajcat, odločno in do konca) napneš gume na prvo zarezo. Pri tem lepo vlečeš ogivo po puščici, da ko pride do zareze to čutiš in malce popustiš, da se zatakne. Začetniki ponavadi ne peljejo ogive po puščici in motovilijo v vse smeri, tako da ko je lastika dobvolj napeta z ogivo ne zadenejo zareze, potem pa jim zmanjka moči... . No ko si na prvi zarezi dvigneš puško, jo nasloniš na prsa in napneš na zadnjo zarezo, potegneš prste izza gume in to je to.
Poskrbi, da kopito puške ne bo drselo po obleki (oblečeš z materilom za ročaje teniških loparjev, ipd.)), puško napenjaj vedno v takem položaju, da maksimalno izkoristiš moč mišic, torej ne postrani, čimbolj pravkotno.
Problemi so lahko, če imaš prekratke/premočne gume, ker recimo kake 20 gume na puški 100 je treba potegnit tudi s silo, ki se približa 1000N (sila teže 100kg ), zato je potrebno bit pri napenjanju odločen in ne nekaj počasi jajcat. Če imaš možnost, probaj najeprej s kakimi razlafanimi ali pa tanjšimi gumami, da osovjiš tehniko.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a erad dne Ne maj 28, 2006 15:47

Za izčrpen odgovor se prisrčno zahvaljujem tako imam sedaj vsaj izhodiščne točke kako naj se tej stvari streže. Nato pa malo vaje in mislim, da mi bo uspelo.
Hvala in lep pozdrav
Dare
erad
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne maj 28, 2006 20:38

Zdravo Dare!

Ker si napisal, da si začetnik in da si nabavil prvo puško je mogoče problem, da si jo probal napet doma na suhem in še ne v vodi. To je samo moja domneva. Osnova je da imamo vedno oblečene rokavice in potapljaško obleko. Obleka pripomore k bolje razporejenemu pritisku pri napenjanju, rokavice pa so pomembne zaradi dobrega opijema, oboje pa nas ščiti pred poškodbami, če bi se kdaj elastike utrgale ali pa nam bi ogiva zdrsnila iz rok.

Puško je najlažje napet če jo imamo naslonjeno na prsa in jo držimo pravokotno, to je izvedljivo le če imamo dovolj dolge roke, da dosežemo gume. Drugače si puško naslonimo nižje proti trebuhu. Kot je že Andrej povedal je pomembno da gume potegnemo odločno in z veliko močjo. Jaz puško vedno najprej napnem na prvo zarezo. Ko je napeta si popravim oprijem in potem napnem na drugo zarezo, nakar samo izvlečem roke. Kljub temu da imam zelo dolge roke in brez problema napenjam puške 110 in več jih vedno najprej potegnem do prve zareze.

Če imaš še kakšna druga vprašanja pa kar na dan z njimi.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a erad dne Ne maj 28, 2006 21:54

Zdravo Daić!
Najlepša hvala za odgovor! Seveda bodo prišla na dan tudi druga vprašanja. No, na veliko stvari sem pa seveda že dobil odgovore pri prebiranju foruma. Vidim , da je tukaj ogromno "lovcev", ki se s tem športom ukvarja že vrsto let in, da so njihove izkušnje ogromne. Te informacije pa so za mene kot začetnika v tej dejavnosti zelo, zelo koristne.

Res je tudi, da sem poskusil puško napeti na kopnem vendar sem imel kar težave, da sem jo spravil na prvo zarezo. No, pa kaj morem vaja pač dela mojstra.

Hvala za informacije, ki sem jih zelo vesel hkrati pa so mi v veliko pomoč.

Lep pozdrav
Dare
erad
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a mylo dne So jun 30, 2007 20:37

Ker sem začetnik v podvodnem ribolovu imam tudi sam eno vprašanje pri samem nabijanju puške.

Kako mora biti napeljana vrvica, ki povezuje sulico in pa harpuno? Na svoji puški sem opazil stranska držala, ki verjetno služijo pripetju vrvice. Če je puška dolga 75cm in vrvica poteka od konca sulice do glave in nazaj, mi vseeno še ostane 150cm. Kako navijemo oz. ovijemo preostanek vrvice?

Kakšni vozli se tudi uporabljajo za primerno pričvrstitev vrvice na sulico?

Hvala vsem za odgovore.
Because I've played before
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

Kraj: Videm@Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne jul 01, 2007 10:51

mylo je napisal: Ker sem začetnik v podvodnem ribolovu imam tudi sam eno vprašanje pri samem nabijanju puške.

Puške ne nabijamo, ampak jo napenjamo. :lol:

mylo je napisal: Kako mora biti napeljana vrvica, ki povezuje sulico in pa harpuno?

Ali morda misliš, ki povezuje sulico in puško? Pritrjena mora biti na rep puščice in na glavo puške (če nimaš mulinela).

mylo je napisal: Čeje puška dolga 75cm in vrvica poteka od konca sulice do glave in nazaj, mi vseeno še ostane 150cm. Kako navijemo oz. ovijemo preostanek vrvice?

Če nimaš mulinela preostanek odrežeš, ker je neuporaben.

mylo je napisal:Kakšni vozli se tudi uporabljajo za primerno pričvrstitev vrvice na sulico?

Zelo različni, samo uporabljam zastavnega (za povezavo laksa in vrvice). če imaš samo vrvico (in nič laksa) jo lahko potegneš skozi luknjo na sulici in na koncu, ki pogleda ven narediš vozelj.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Re: Napenjanje gume

OdgovorNapisal/-a mylo dne Pe jul 13, 2007 22:01

ok ... nabijanje, napenjanje :) my bad ... res je da jo napnemo, če imamo gumačo, če imamo luftarco verjetno samo nabijemo in že streljamo. :P
hvala za odgovore! Najbolj mi je prišel prav tisti glede vozlov pri povezavi sulice in puške. Vendar še vedno mi ni jasno zakaj je puški "Cressi-sub Comanche 75cm" priložena vrvica dolžine cca. 3m. Ti praviš da bi potem takem naj bila dolžina celotne vrvice dobrih 150cm, če bi ostalo odrezal?

Ravno včeraj sem se vrnil iz dopusta in morem se pohvaliti, da mi je uspelo celo nekaj dobiti :) So bile pač pirke, ampak meni je bilo to dovolj, da se je zanimanje oz. veselje za podvodni ribolov še povečalo. Na sulici sem normalno naredil manjsi vozel, ravnotako pa na vrhu glave. (tako je bila sulica in puška povezana) Vrvice nisem nič rezal, saj nisem bil točno prepričan, če sva se zadnjič prav razumela. Vrvica je tekla ob sulici do glave, pa nazaj do konca puške - do "haklčka" spodaj pred sprožilcem in nato zataknjena na levi strani puške. Plavajoči del vrvice oz. tisti del, ki je bil pritrjen na glavo) je tekel normalno do tistega "haklčka" in zataknjen na desni strani. (na tak način je plavalo poleg mene dobrih 30cm vrvice). Verjetno si mislil ta del, ki hodi viška, kaj ne? Ali sem totalno zgrešil pri tej stvari?

hvala za odgovor, m
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a mylo dne Po jul 23, 2007 20:12

ehm ... ker ni bilo nobenega odgovora, predvidevam, da sem vrvico pravilno napeljal. ali pač? :)
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne avg 12, 2007 09:14

sem bil na dopustu, pa nisem mogel odgovorit. :wink:
ja, si prav napel, le višek bi lahko odrezal - pod vodo ni nikoli dobro, da kakšne vrvice prosto opletajo, se lahko kam zatakne.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Vrni se na začetna vprašanja