LOV HOBOTNIC

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

LOV HOBOTNIC

OdgovorNapisal/-a Primož dne Pe nov 24, 2006 10:45

Zanima me kako najlažje shranit hobotnice po uplenitvi.
Ker v jesenskem in zimskem času navadno ne uporabljam čolna. Nastane problem ko polovim večjo ali več hobotnici in jih nataknem na porto pesco in grem dalje lovit ali v čeko ali po luknjah...Vedno imam občutek kot da se mi bo prisesala na bližnjo steno ali pa me enostavno moti pri lovu.
Kaj naredite vi ?To me zanima.
Domačini to elegantno naredijo ,mogoče bi jih morali posnemati in takrat ko se lovijo hobotnice (hobe,mrkači,gmuzavci ,folpi ...kaj jaz vem koliko imen še imajo ) lovijo samo te in nič drugega ,tako da pušk sploh ne uprabljajo .Vidiš samo kavelj in nož pa barkarijolo ,ki pobira in skladišči mrkače. Če plavaš od zadaj vidiš pravo razdejanje ,vsak kamen prevrnjen ...Skratka z prakso hitro opaziš ,da si tukaj drugi ali tretji..
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe nov 24, 2006 11:04

ja, kaj pa lahko drugega narediš, kot da jih natakneš na vrvico?
če se le da, pred tem poskrbim, da dokončno nehajo migat.
jaz imam še posebni problem, ker lovim v gladki obleki.
vsi, ki uporabljajo gladko obleko, bodo vedeli, kako se hobotnica prisesa na obleko. žive v bistvu ne dobiš dol. sploh, če se ti pripopa nekje zadaj na zatilju. včasih porabim tudi 10 minut, da to zrihtam. potem pa nadaljujem s hobotnico za pasom. običajno nikoli ne vzamem več kot 2 komada, tako da me to pretirano ne ovira. da bi se mi kdaj kasneje kam pripopala pod vodo, pa še nisem doživel. bi pa bilo to lahko precej zoprno, to pa že drži.

v zadnjem času prakticiram metodo, da hobotnico...hmm...umirim, še preden jo približam telesu ali vrvici. tako imam znatno manj težav.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Pe nov 24, 2006 11:32

ja, se strinjam z Alešem.
Jaz jo tudi pokokam tako da ji obrnem glavo ali pa ji preržem živec. Po par minutah je tak že hladna. Važno mi je da se več ne premika in plazi, če pa se mi prisesa na obleko pa me ne moti toliko. V glavnem umiriti jo preden jo daš na portapeši.

Pa še prigoda, ki se mi je zgodila. Sem enkrat ležal na čeki in imel nagledano orado. Bil sem dokaj dobro skrit in naslonjen z roko na skalo. Orada se približuje, jaz napet in skoncentriran nanjo ko mi je malo preden sem želel sprožiti nekaj začelo cukati roko. Od začetka sem misli da je to neko razburjenje, ko pa sem bolje pogledal sem imel okoli roke zelo na nežno navite 4 lovke hobotnice. Valjda orada je šla po svoje, ker me je začutila, ko sem začel premikati roko. Bolj sem jo premikal bolj je hoba stiskala. Na koncu sem moral vzeti nož in ji vrezati dve lovki nakar je spustila. Kasneje sem se z njo še kar mučil ampak z mano je vseeno šla (pametnejši popusti)
Vaga je pokazala 6,4 kg.

Sliši se smešno. Mogoče pa bi morala zgodba v poglavje Živim se vse zgodi.
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe nov 24, 2006 12:37

Načeloma me hobotnice obešene okoli pasu ne ovirajo in lovim kot da jih nimam. Letos na Dugem otoku se mi je zgodilo, da sem imel 2 hobi okoli 2.5kg, pol pa sem vlovil še eno preko 5kg. Lov sem tisti dan moral prekinit, ker se enostavno nisem mogel normalno potopit in pod vodo je bil prevelik upor da bi normalno plaval, bil pa sem optežen za lov nad 10m.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Sašo dne Pe nov 24, 2006 12:43

Malo bi kompenziral in odstranil kakšen gviht ter ga kasneje pobral :lol:
Pa mirno morje
Sašo
Uporabniški avatar
Sašo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a zubatac dne Pe nov 24, 2006 14:14

jaz hobotnice in ribe vedno dajem na portapeš, ki je obešen na boji nobenih problemov in motenj.Očitno ne lovite z bojami(koliko opažam) saj veste kazen je minimilano 200 kuncev pa še povozijo te prej.
Na bojo z plenom in nobenih problemov. :D
Uporabniški avatar
zubatac
Calvo
Calvo

Kraj: Ljubljana-Maribor

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe nov 24, 2006 18:29

zubatac je napisal:Na bojo z plenom in nobenih problemov. :D

ja, to je v bistvu res najboljša rešitev.
drži pa tudi to, da nekateri v glavnem lovimo brez boje.
jaz se psihično pripravljam, da to prihodnje leto spremenim.
predvsem zato, da me kdo ne povozi, malo pa tudi zato, ker imam lahko na boji še eno puško.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Primož dne So nov 25, 2006 00:22

Ja boja je ena uporabna zadeva .Ampak ko se lovi po robu je dokaj zoprna in se v njo zapletaš ali pa se moraš po njo vračat ,če jo imaš na uteži -dodatno delo.
Ko pa lovim z njo nekje bolj na samem ,pa zna biti problem,Ne štejem koliko krat so mi nautiki že peljali tik zraven boje ,zgodilo se mi je že da me je hotel nek starejši Italijan potegniti iz vode . Lansko leto so kolega na siki skoraj povozili z jadrnico ,pa ni bilo miljo levo in desno nič.Potem pa se vprašaš .Je boja varna ali je samo vaba za neosveščene nautike ,ki jih je tako poln Jadran in so že tako nevarni sam sebi kaj še le drugim.
Bojo moramo imeti . Bolj varno je malo bolj vstran od sebe ,pa čeprav ni čisto prav.Se le izogneš globi in če imaš gor kakšno rezervo za lov ni slabo. Pa hobotnice lahko gor obesiš.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

Vrni se na začetna vprašanja