Lov hobotnic z rokavicami

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

Lov hobotnic z rokavicami

OdgovorNapisal/-a Boriss dne Sr jun 27, 2007 19:55

Pozdrav vsem,

Sem sicer se brez kasnih izkusenj, me pa zanima nekaj glede lova hobotnic.

Nimam niti puske za podvodni ribolov, na hobotnice pa sem se do zdaj spravil kar z rokami, v bistvu sem uporabil kar rokavice. Po enem letu sem iz morja potegnil vsega skupaj 10 hobotnic, najtezja je imela kilo pa pol.

Nekako mi ni jasno zakaj bi se na hobotnico spravil s puško - ce pa jo lahko zgrabim z rokavicami. Povejte mi, ce lahko hobotnica kaj ugrizne in ce je sploh pametno da se tega lotevam samo z rokavicami.

Hvala v naprej za odgovor
Boriss
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Pepi dne Sr jun 27, 2007 21:44

Hobotnice če se le da pobiram z roko saj je bolj enostavno in lažje .Če vidiš en del hobotnice in streljaš z puško lahko pozabiš ,da jo boš privlekel iz luknje saj se po strelu prisesa na steno in se zvleče med špranje in to z takšno močjo ,da k večjemu potegneš ven samo kako lovko .S tem pa si jo poškodoval mogoče celo tako da kasneje pogine.(lovka zraste nova)
Hitro zgrabiš z roko in jo potem prerežeš med očmi mislim ,da je tako najbolj enostavno .Kako bi pa polovil kakšno večjo 5 ali več kilogramov ,pa ne vem ker še nisem imel te sreče .
Aja vedno ko jo zabodem ali pa ji obrnem glavo ji izrežem zobe saj me daje občutek ,da ko se bo prisesala me bo ugriznila ,pa čeprav me še ni nikoli.
Pepi
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr jun 27, 2007 22:49

Jaz hobotnice vedno lovim z rokami, saj je najenostavneje in najbolj zanesljivo. Ko se ji približujem se delam, da je ne vidim in samo malo poškilim, da vidim kje se nahaja. Potem pa jo sunkovito zgrabim in na hitro potegnem iz skrivališča.

Enkrat se mi je zgodilo, da smo trije poizkušali iz luknje izvleči preko 5 kg težko hobotnico. Na koncu smo jo izvlekli tako, da smo jo z dvema puščicama vstrelili med oči in z vso silo izvlekli. To je bilo edinkrat, da sem uporabil puško.

Hobotnice imajo klun, s katerim te lahko ščošnejo skozi obleko. Te izkušnješe nimam, so mi pa o tem govorili starejši lovci. Najboljše je, če ji takoj odstraniš kljun.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ciciban dne Če jun 28, 2007 07:53

Oj!

Hobotnice sem do zdaj vedno naprej ustrelil in potem izvlekel iz luknje, čeprav bi nekatere brez težav izvlekel kar z rokami. Če mi jo v parih poizkusih ne rata privlečt iz luknje počakam par minut. Običajno se zgodi, da, ko se počuti ogroženo sama pride ven in si začne iskati novo luknjo. Manjših od 2kg praviloma ne lovim, ker se mi ne zdi fer.
Priponke
hoba1.jpg
hoba1.jpg (95.07 KB) Videno 1682 krat
Born to be wild! Ciciban
ciciban
Paglavec
Paglavec

Kraj: Malo tu malo tam

OdgovorNapisal/-a Boriss dne Če jun 28, 2007 08:10

Pa ima kdo kaksne izkusnje z ugrizom hobotnice? Se to me zanima - kako mocna je lahko hobotnica, ce ma npr par kil - me skrbi da bi videl tako, se spravil nanjo in pol ne bi mogel odlepit lovk, ko bi se mi okol roke ovijala, ker ze npr. kilska kar dobr zateguje.

A je mogoce tud kasn tak pogumnes, ki se nanje spravi kar z golimi rokami?
Boriss
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Melacher dne Če jun 28, 2007 08:50

Jaz sem se enkrat spravil na eno 2kg samo z kljuko brez obleke in podobnega, prilimala se mi je na roko in se vlekla naprej po telesu, ugriz izgleda kot bi se malo popraskal drug dan imaš pa po koži polno modrih lisic .
Uporabniški avatar
Melacher
el Tonno
el Tonno

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stus dne Če jun 28, 2007 09:29

Živjo,

sicer z ugrizi hobotnic še nimam izkušenj, se mi je pa enkrat zgodilo, da me je ugriznila sipa, ki smo jo ujeli na peškafondo. Nekajsem jo mrcvaril po rokah in naenkrat mi je ovila lovke okoli prsta in že naslednji trenutek sem tuleče skakal po čolnu.
Pa naj se še tako smešno sliši, mi je odgriznila kar lep kos kože na prstu.

Tako da se postavlja vprašanje, če te hobotnica sploh hoče ugriznit. Ker če bi te imela namen ugriznt verjamem, da bi ti kr ornk lukno nardila v roko.
Ampak očitno ne grizejo, na vašo srečo. Jaz hobotnico za vsak primer prej preluknam z ašto, šele potem jo vlečem iz luknje in se borim z njo.

LP
Štus
stus
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Tomsy dne Če jun 28, 2007 11:59

Sicer moram povedat, da že več let ne lovim več, pa še takrat ko sem, nisem bil neki svetovni fenomen...

imel sem pa eno izkušnjo na to temo in od takrat dalje NE podajam svojih rok niti najmanjši hobotnici več... OK, če je taka čisto mičkena, potem ja, drugače pa ....

Lovil sem na kar lepem terenu, in sem v eni luknji pač zagledal hobotnico. Zgoraj skala, dno delno skala, delno kamenje, ... Ker seveda spet nisem imel nič rib, sem se pač odločil, da bo za kosilo hobotnica na solati... Hobotnico sem ocenil na 40-50 cm (...napaka, in to gadna) in ker nisem vedel kak bi jo ustrelil v tisti luknji, sem se odločil, da bom jaz to kar "na roko" porihtal...

Malo sem se igral s to hobotnico, da sem jo spravil bolj "na svetlo" in z naslednjo sapo sem se odločil, da jo bom ven potegnil. Mislim, da je to čutila, saj se je spet malo zavlekla, ampak jaz vseeno zgrabim... Pol pa glej čudo... :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: ... ta ž'vau je zgrabla na eni strani mene, na drugi strani pa vse kar je dosegla... :?: :?: Ko sem uspel odlepit lovke od skal in se je držala "samo" še za kamenje, sem vredu potegnil in je bila zunaj!!! :wave:

Spet narobe ocena! Ta hudič je bil večji kot sem ocenil in prisesala si je eno tono kamenja, istočasno pa je držala še mene, ki mi je počasi šlo bolj na ozko z luftom... Ja, nič! Gor je treba it, pa bilo kak' bilo! Ko sem priklobasal na površino, sem bil tik pred tem da omagam... Ko smo hobotnico in mene spravili na barko, sem se pa zamislil... Bila je 80 cm dolga, na sebi pa je držala 15 kg kamenja.... :shock:

V glavnem če ne bi bila globina samo 7-8m in če ne bi imel barke blizu in če ne bi blo prijateljev na tej barki in če... Zamislil sem se nad vsemi ČE-ji, in prišel do zaključka, da sem imel kar veliko srečo...

V glavnem imam zdaj veliko rešpekta pred "malimi" hobotnicami... Sicer je večina Vas mnogo bolj izkušenih, kot sem bil jaz takrat ampak vseeno malo pazite, kam roko vtaknete... :!: Sicer pa to velja tudi za vse druge življenske situacije :wink:

Pa dosti lepih in varnih potopov v letošnji sezoni ter se veselim novih lovskih dogodivščin, ki se Vam bodo pripetile...
"V življenju ni težav, so samo izzivi ..."
Uporabniški avatar
Tomsy
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Always bellow the surface...

OdgovorNapisal/-a theuros dne Če jun 28, 2007 13:34

Mene je hobotnica, ne preveč velika, ko sem jo z golo roko potegnil... sem bil tudi brez noža, pa sem jo hitro nesel ven na obalo da se je čimprej otresem, ker se mi je že razlezla čez celo roko, potem me je ugriznila v sredinec :lol: , neprijeten občutek :lol: :roll:
Now Is the Time
theuros
Nemo
Nemo

Re: Lov hobotnic z rokavicami

OdgovorNapisal/-a laskopivo dne To jun 17, 2008 16:53

Hja, pozdravljeni

Spadam tudi med manj izkušene kar se lova tiče....verjetno še najbolje poznam hobotnice. Že več let jih lovim. Izključno na roke. Vedno z golimi rokami, ker rokavic nimam( zna bit problem, ker se popraskaš po skalah). Kar se hobotnice tiče pa ni panike. Veliko sem jih ze ujel . vse z golo roko. Nobena ni ugriznila. Je pa res da je bila največja le 3 kg.(realnih, ne "ribiških"). Modri krogci, kot posledica boja drugi dan, pa niso od kljuna ampak od priseskov, kjer ustvarja podtlak in ti kapilare popokajo.nič nevarnega in hudo bolečega. V nekaj dneh izginejo.

Moje priporočilo bi bilo lov z roko, vendar je verjetno bolj pametno z rokavico, pa ne zaradi ugriza ampak skal.Se pa strinjam s predhodnikom, da zna biti nevarno roko tiščat v luknjo, če ne veš kako velika je, ker te zna tako zategnit in se zagozdit, da roke ne dobiš več ven,... pravočasno. :shock:

Sicer pa se prvič javljam na forumu in mislim, da je super. Veliko novega sem zvedel in uporabnega. Se bom še kaj obrnil na vas glede pušk. Ravno nabavljam za na Vis. LP in veliko lepih trenutkov pod vodo.
laskopivo
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne To jun 17, 2008 19:19

laskopivo, pozdravljen. veliko lovcev se hobotnic loteva podobno kot ti, ima pa ta tehnika seveda svoje prednosti in slabosti. jaz hobotnice nad 3-4 kg ne zgrabim z roko, razen če so zunaj in prosto plavajo. vabljen k objavam in komentarjem na forumu!
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Daić dne To jun 17, 2008 22:05

Prednost lova hobotnic z rokami je tudi ta, da jih ne puškodujemo, če jih ne uspemo izvlečt. Letos sem imel čez 1. majske praznike par dni priliko iz skrivališč vlečt hobotnice velikanke. Poizkusi so bili ponavadi neuspešni, ker so imele hobotnice preveč nedostopna skrivališča. Siraste luknje so bile tako nedostopne, da jih enostavno nisem uspel izvlečt. Tudi če bi uporabljal kavlje, nože, puščice,.... bi hobotnice samo poškodoval, tako pa sem na isti lokaciji lovil več dni in 2x sem uspel vloviti hobotnici +5kg.

Dve veliki hobotnisi sem pa pustil, praktično nedotaknjeni. Ko sem jih en dan po treningu kazal Mylotu in Toniju je prišlo do zgodbe z izgubljenimi monoplavutmi. Še naslednji dan ko sma s Sandijem s scuba opremo iskala plavuti sta bili hobotnici tam.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Sr jun 18, 2008 07:29

Hobotnice, ki so stacionirane v luknjah in tam ostajajo navadno čuvajo svoja jajca. To čuvanje jajc naj bi trajalo okrog 6,5 mesecev in je najbolj intenzivno od janurja do junija, vrh je v aprilu/maju.

Na spodnjo sliko sem dal hobotnico z jajci, za tiste ki ne veste kako zgleda:
Slika
Slika

Odločitev ali boste tako hobotnico vzeli ali ne, je na strani lovca, prepovedano ni, ker za hobotnice ni lovopusta, bi pa apeliral, da kako od teh lahko tudi pustite. Če hobotnico pospravite, postane mrest kaj hitro plen manjših rib, ki so v bližini.

Lep pozdrav, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Primož dne Sr jun 18, 2008 09:19

To kar je povedal Andrej drži kot pribito .Pač pa, da bi te hobotnica ugriznila .To je iz trte zvito .Ko najdeš hobotnico jo hito vsekaš ali zgrabiš in ven z njo tako ,da se nima časa se prisesat in je najbolj enostavo .
Če je je mala jo močno ugrizneš nad očmi ,večji pa prerežeš med očmi ,tako bo najbolj hitro mirna .pa ne rabite izrezvati zoba ...ha..ha.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a mrgwn dne Pe jul 04, 2008 18:01

Še video grizenja hobotnice.....in sicer jo grize lovec 8)

http://www.youtube.com/watch?v=2bnghiYA ... re=related
mrgwn
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a ploski4 dne Sr jul 16, 2008 23:38

Mene je 3,7 kg hobotnica ugriznila v podlaket ene 7 let nazaj, pa se mi še zdaj pozna brazgotina. Ponavadi se jih lotim kar z luftarco in trojčkom na koncu, brez da bi sprožil, jo samo napičim, nato z roko ven potegnem in ji glavo okoli obrnem ter odstranim kljun. Majhne pa pustim pri miru. Mogoče malo z njimi zaplavam, jih podražim... lovim jih ne.
ploski4
Paglavec
Paglavec

Vrni se na začetna vprašanja