Začetniško teženje o obtežitvi

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

Začetniško teženje o obtežitvi

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Po apr 21, 2008 11:21

...spet me je malo pretresla cena za uteži in obtežitev.
Nekaj sem že prebral..., pa bi vseeno prosil še za vaš nasvet (imam dobre izkušnje).
Imam 85 kg in sem srednje masten (če koga to zanima), začel bom letos z lovom v plitvini, kakšenkrat bom šel verjetno tja do 8 ali 10m. Kakšno obtežitev priporočate - kakšno maso in kakšno razporeditev.
Računal sem, da je dobro, da nabavim obtežitev v "nahrbtniku" (ne vem kako strokovno temu rečete) - 3 ali 5 kg, nekaj malega na nogah in nekaj malega na rokah. Je tako?
Povejte mi še kakšne težave bom imel če se bom obtežil preveč in kakšne če se bom premalo (plitvina in omenjena globina).....

Hvala.
PS: če so ta vprašanja kje na forumu že rešena, me samo "pošljite tja".
LP
Maticccc
el Tonno
el Tonno

Re: Začetniško teženje o obtežitvi

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Po apr 21, 2008 12:15

Maticccc je napisal:...spet me je malo pretresla cena za uteži in obtežitev.
Računal sem, da je dobro, da nabavim obtežitev v "nahrbtniku" (ne vem kako strokovno temu rečete) - 3 ali 5 kg, nekaj malega na nogah in nekaj malega na rokah. Je tako?
LP

Ni čisto tako.

Kot začetnik kombiniraj nahrbtnik in obtežitev na pasu, na pasu imej več kot 1/2 uteži in manj kot 2/3, takšne so moje izkušnje. Lahko daš tudi kaj na noge (gležnji), vendar te potrebe vsaj v začetku ne boš čutil. Na roke se ne daje nič, vsaj meni ni znano, da bi kdo to prakticiral.
Količina obtežitve mora biti taka, da si na polovici ciljne globine nevtralen. Torej za tauh na 10m, daš gor toliko, da si na 5m v nulo zbalansiran.
V praksi se lovci za plitvino preobtežimo, torej naložimo več kot pravi teorija, vendar potem ne rinemo globoko. Potapljanje samo z nahrbtnikom je nevarno, saj ga ne moreš sneti na enostaven način, podobno kot kakšnih šmikerskih pasov, ki imajo zatič na luknjice.
Torej, kupi si gumjast pas s takšno šnolo, da jo odpreš z eno potezo. Šnola je lahko kovinska ali plastična (ta je meni bolj všeč za PL), gor boš pri svoji teži dal okrog 5-8kg, v rukzak pa boš dal 3-5kg in boš nekje primerno zbalansiran. Koliko boš rabil moraš sprobat v vodi, iz obleke moraš prej spraviti ves zrak, šele nato dodajaj/odvzemaj uteži.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Po apr 21, 2008 12:15

Se je že parkrat govorilo o tem, je pa nekako takole:
za lov v plitvem si bolj obtežen, tako da si na 1-2m nevtralen, včasih tudi že na površini negativen. Za lažje, bolj udobno in tišje plazenje je potrebno uteži čim lepše razporediti po telesu, kar pomeni nahrbtnik, nožne uteži in elastičen gumjast pas(sam uporabljam za tak lov dva pasova, enega na bokih, drugega na pasu)...taka kombinacija na 5mm obleki lahko doseže 10-12kg ali več, odvisno od posameznika, ni formule za izračun, ker je odviisno od količine maščobe, pljučne kapacitete,... Za globji lov je dovolj le pas in nekaj kg, kaki 5-6kg, zopet odvisno od globine, za lov med 10 in 25m je primerno da si nevtralen na 10m. Moral boš iti v morje in poizkusiti, vzami si kak kg več, bolje da ti osatene, kot da se ne boš mogel normalno potopit, ti bo še kdaj prišel prav, brez skrbi.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Po apr 21, 2008 12:19

Damn, si me prehitel. V vsem se strinjam z Andrejem.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Po apr 21, 2008 15:15

Hitri ste fantje.
Se opravičujem za tisto neumnost z obteživtvijo na rokah, seveda tega nisem nikjer prebral in nikjer slišal, se mi je zapisalo kar tako. In seveda rabim obtežitev na pasu.
Mislim, da odgovori zadoščajo,
hvala
lp
maticccc
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po apr 21, 2008 15:25

Andrej in Žiga sta že povedala vse. Za primer ti lahko dodam svojo obtežitev.

Za lov do 2m globine uporabljam:
- nahrbtnik 6,6kg
- pas 8kg
- gležnji 1,5kg

Za lov do 4m globine uporabljam:
- nahrbtnik 4kg
- pas 6kg
- gležnji 1,5kg

Za lov do 10m globine uporabljam:
- pas 8kg
- gležnji 1,5kg

Za lov nad 15m globine uporabljam: