Sprašujem se kako začeti.
Letos bom lovil prvič. Na terenu kjer prav veliko rib ni, v Istri. Naslednja leta bom šel tudi drugam a letos bo to "to".
Kako bom?
Stvar je taka, da tu kjer bom letos teren poznam "v nulo". Na nekaj km obale sem se potapljal od 7 do 25 leta, ure in ure in ure. Vem kje sem pogosto videl brancine, vem kje se vedno zadržuje jata salp, vem kje zjutraj ponavadi zajtrkuje nekaj picov in vem kje je edini plac kjer se skoraj vedno da s palico ujeti kako orado. Vem kaj se splača preplavati če iščeš jato ušat ki čez dan pogosto "lebdi" kakih 5m pod gladino...in vem kje (na palico) prijemajo ugorji....itd, itd. Večina teh "pozicij" je ostala nespremenjena skozi 20 let in več. Vendar "turistično" opazovanje rib gotovo ni isto kot zalezovanje s puško. To mi je jasno. Predstavljam si, da bom prve dni poskušal na teh mestih, ki jih poznam, predvsem bom zalezoval v plitvini, pa tja do 10m.
Zanimivo, da sem v vseh teh letih tu videl le nekaj lovcev....
Vsi ti "tereni" ki jih poznam, pa nimajo kake skupne lastosti....,
Predvsem ne vem kako se lotiti novih terenov, če bi rad pregledal nek teren kjer je globina 10m verjetno ni druge kot, da opraviš par "ček" in vidiš če kaj vidiš. In potem greš dalje....
Ali se splača pregledati bolj sipine, okoli tistih malih istrskih pristaniščec kjer "parkirajo" dva ali trije ribiči....? Ideja, da bi zvečer nekam na dno spustil vrečo z "futrom" (odpadki sardel, škampov....) in zjutraj potem pogledal "kdo se pase" je verjetno blasfemična (?) ali je morda celo prepovedano?
Dno je tam kjer bom lovil v glavnem ravno, brez izrazitih struktur...., lukenj skorajda ni....lovil bom predvsem med 5:00 in 8:00 zjutraj,...
No ja. Vprašanje če sploh vem kaj bi rad prašal....
Vseeno. Če ima kdo še kak nasvet(ek) bom hvaležen.
LP
Matic