Začetniški načrti

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

Začetniški načrti

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr jun 04, 2008 09:09

Sprašujem se kako začeti.
Letos bom lovil prvič. Na terenu kjer prav veliko rib ni, v Istri. Naslednja leta bom šel tudi drugam a letos bo to "to".

Kako bom?
Stvar je taka, da tu kjer bom letos teren poznam "v nulo". Na nekaj km obale sem se potapljal od 7 do 25 leta, ure in ure in ure. Vem kje sem pogosto videl brancine, vem kje se vedno zadržuje jata salp, vem kje zjutraj ponavadi zajtrkuje nekaj picov in vem kje je edini plac kjer se skoraj vedno da s palico ujeti kako orado. Vem kaj se splača preplavati če iščeš jato ušat ki čez dan pogosto "lebdi" kakih 5m pod gladino...in vem kje (na palico) prijemajo ugorji....itd, itd. Večina teh "pozicij" je ostala nespremenjena skozi 20 let in več. Vendar "turistično" opazovanje rib gotovo ni isto kot zalezovanje s puško. To mi je jasno. Predstavljam si, da bom prve dni poskušal na teh mestih, ki jih poznam, predvsem bom zalezoval v plitvini, pa tja do 10m.
Zanimivo, da sem v vseh teh letih tu videl le nekaj lovcev....
Vsi ti "tereni" ki jih poznam, pa nimajo kake skupne lastosti....,
Predvsem ne vem kako se lotiti novih terenov, če bi rad pregledal nek teren kjer je globina 10m verjetno ni druge kot, da opraviš par "ček" in vidiš če kaj vidiš. In potem greš dalje....
Ali se splača pregledati bolj sipine, okoli tistih malih istrskih pristaniščec kjer "parkirajo" dva ali trije ribiči....? Ideja, da bi zvečer nekam na dno spustil vrečo z "futrom" (odpadki sardel, škampov....) in zjutraj potem pogledal "kdo se pase" je verjetno blasfemična (?) ali je morda celo prepovedano?
Dno je tam kjer bom lovil v glavnem ravno, brez izrazitih struktur...., lukenj skorajda ni....lovil bom predvsem med 5:00 in 8:00 zjutraj,...

No ja. Vprašanje če sploh vem kaj bi rad prašal....
Vseeno. Če ima kdo še kak nasvet(ek) bom hvaležen.
LP
Matic
Maticccc
el Tonno
el Tonno

Re: Začetniški načrti

OdgovorNapisal/-a Kotzi dne Sr jun 04, 2008 10:03

Glede na to, moji začetki ne segajo preveč v preteklost, so spomini še toliko bolj sveži ;)

- ne pozabi kupiti kart. Pozanimaj se prej kje jih prodajajo, da ne bos potem na licu mesta ugotovil, da jih tam ne...
- brez napitka ne grem več "nikamor" (lahko zavežeš na bojo)
- pred dopustom si nabavi rezervne dele (ašta, laks, in kaj potrebuješ za povezavo, rezervne gume???...), osnovno orodje (pripomočki)...

Kako (v)lovit ribo, bom pa raje pustil bolj izkušenim, da odgovorijo ;)

Pa še to...ko plavam brez puške, se mi ribe limajo na masko, kar se ne dogaja, ko sem spuško. Pa čeprav na istem terenu ;)
Kotzi
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Sr jun 04, 2008 10:59

Ja, tole glede ribjega strahu pred puško sem pa že slišal.
Saj verjamem, da je res, ampak razlage si pa ne znam predstavljati. Kako bi se ribe "naučile" bati puške??? Tiste, ki so bile ustreljene so svoje "novo znanje" odnesle na žar, tiste ki so bile "obstreljene" bi morale imeti vsaj brazgotino... in glede na to, da se jim je to vejretno zgodilo največ enkrat v življenju, bi si mislil, da so težko zadevo tako dobro pregruntale, da bi se ne bale maske, bale pa bi se prav puške....
In tretja varianta - da bi ribe iz jate "videle" kako je bila kolegica ustreljena in bi potem zadevo "predebatirale" in se odločile, da se bo potrebno v prihodnosti izogibat prav tistim, ki imajo puško....
Morda je skrivnost bolj v psihologiji lovca kot etologiji rib....

Eh. Nebi pa rad tegale nitja z mojimi "otroški vrtec" vprašanji zapacal z debato o vedenju rib pred puško.....

LP
Matic
Maticccc
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Sr jun 04, 2008 11:14

Nasveti:
Preberi si članke na spletnih straneh o taktikah in tehnikah podvodnega ribolova:
http://www.h2oteam.com/index.php?menu_item=rosnove
http://www.h2oteam.com/index.php?menu_item=rtaktika

imaš stica Googla in si z njim pomagaj do dodatnih vsebin.

Potem so tu še razni filmi o podvodnem ribolovu, recimo od Dapirna maš dva taka, ki sta recimo primerna za začetnike - točnih naslovov ne poznam:
Lov orade (mislim, da sta dva dela)
Lov brancinov in cipljev
Verjetno kaj od tega najdeš tudi na Youtube.

Lep pozdrav, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

Vrni se na začetna vprašanja