Začetnik-par vprašanj!

Novi v svetu podvodnega lova?

Moderator: alesn

Začetnik-par vprašanj!

OdgovorNapisal/-a mlaki dne Če jul 19, 2007 11:01

Pozdravljeni!

Sem nov v podvodnem ribolovu, a trdno odločen, da se ga enkrat naučim....
Ker še nisem natreniran v apnei, se za začetek poizkušam ob obali in nizkih globinah! Imam puško Imersion concept pro 90cm! S kolegom sva se prejšnji teden na Cresu prvič preizkusila a pričakovano brez uspeha! Naletela sva na kup težav, od tega, da sva bila premalo obtežena za nizke globine-do 5m (imam 3mm obleko, svinca pa sem imel 6kg) in se sploh nisem mogel obdržati na dnu, napenjane gume (ni šans, da bi jo napel v vodi, le na suhem), tudi že prve poškodbe kože na roki, modrice na trebuhu.....

Predvsem pa me je zaskrbela natančnost puške! Imel sem kar nekaj strelov na relativno majhne razdalje(1m), ko sem bil prepričan v uspeh, a nič! Ob ciljanju na tarčo, ki sva jo postavila, je bilo po smeri vse o.k., po višini pa sem imel občutek, da je šla puščica kakih 20cm nižje od točke ciljanja in sicer na razdalji kakih 1,5m.
Zanima me, če je to normalno , da je treba ciljati malo višje, ali morda delam sam napako, je morda kakšna finta v merjenju, ali so pač potrebne le izkušnje in grif!
Pa še eno podvprašanje! Imam svetlo modre palvutke. Ali je lahko to moteče pri podvodnem ribolovu, glede na to, da so kar opazne in bi lahko plašile ribe! Obstajajo morda kašne barve, s katerimi bi jih lahko prebarval v bolj neopazne?

En lep potapljaški pozdrav in hvala za odgovore!
mlaki
Paglavec
Paglavec

Re: Začetnik-par vprašanj!

OdgovorNapisal/-a mylo dne Če jul 19, 2007 11:58

za začetek ti bo mogoče pomagal video glede napenjanja puške! meni je. Sam sem kupil comancha in ga na suhem nikakor nisem mogel napeti, v vodi ko pa sem probal pa je stvar šla v prvo. Sem bil zelo presenečen! :)
http://www.health-herbal.com/assets/loa ... hnique.mpg

Kar se tiče obtežitve, ti priporočam da prebereš stran o apnei in lovu na h2oteam. tam se da veliko potegnit glede obtežitve. Sam tehtam 72kg in nosim 5mm+termo obleko in rabim 8kg. Drugače pa pravilna obtežitev naj bi bila z polnimi pljuči -> glava ven iz vode. Prazna pljuča ... gladina vode nad glavo. Sicer pa ... nevtralna plovnost na -15m. Glede samega streljanja .... praksa! :) Jaz sem letos tudi začel in že prvi dan imel uspeh. Sicer so bile bol počasne in neplašljive ribe -> pirke. Bile pa so! :) tudi dobre za pod zob. Naredi si tarčo ... kakšna plastenka, ali kanister pa probaj.
Because I've played before
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

Kraj: Videm@Ptuj

OdgovorNapisal/-a mylo dne Če jul 19, 2007 11:59

http://www.spearfishing.co.za/html/guns.html hmmm .... ne vem zakaj so linki broke :( men je delalo. Če hočeš ti video lahko pošljem ga imam na disku.
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a mlaki dne Če jul 19, 2007 13:15

Hvala za odgovor! Prosim, pošlji mi video! Mail sem ti poslal na zasebna sporočila!
mlaki
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a mylo dne Če jul 19, 2007 13:54

http://www.ronsseacorner.co.nz/videos/s ... hing_6.AVI

sem malo poguglal pa najdo še enega. Upam, da bo dovolj ... vidi se vse :) z eno roko držimo puško, z drugo primemo za eno gumo. Jo nastavimo na prsa, našpanamo prvo gumo, primemo drugo in potegnemo do zareze :)
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a mylo dne Če jul 19, 2007 13:56

šr slika! ;)

Slika
Uporabniški avatar
mylo
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Kotzi dne Če jul 19, 2007 15:27

V bistvu sem se sam guster, so mi pa zato tvoji problemi toliko bolj znani, ehhe...

Sam napebjam malo drugace. Vedno v vodi ker mi je lazje. V bistvu nastavim zadnji del puske na spodnji del trebuha in pazim da se tisti zadnji del puske nasloni nad zgornji del pasu, za vsak primer da ne zdrkne nizje :P....napnem z obema rokama na prvo zarezo, nato na prsa, kot kazeta sliki 3 in 4...glede na to da imas podrgnjene roke - a ti napenjas brez rokavic?

Natancnost...vaja dela mojstra...po stevilu zgresenih in kasneje tudi zadetih strelov sem ugotovil, da mi najbolj ugaja (verjetno vsem) polozaj, ko lezim in je roka poravnana (iztegnjena) pred telesom...v tem polozaju in ob primernem dometu sem ze kar siguren....
vsi ostali polozaji, kjer je roka pokrcena (bolj je pokrcena) so ze bolj rizicni...nekaj verjetno zaradi povratnega trzaja nekaj pa verjetno tudi zato, ker je lazje meriti z iztegnjeno roko pred sabo, ko si skoraj v liniji s pusko (puscico)...

Lahko pa da imas tudi ze zvito puscico, sploh glede na to da si streljal v tarco, kjer si verjetno lahko izbiral optimalen polozaj telesa in ti je puscico neslo vstran oc cilja...

Sam sebe tolazim: "vaja dela mojstra, kasneje pa mojster vajo", eheh..vsaj upam da bo tako!
Kotzi
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a mlaki dne Če jul 19, 2007 21:10

Ja, sem brez rokavic in jutri grem v nabavo! Pa še po par uteži! Bom upošteval vaše nasvete in vse skupaj sprobal še ta vikend! Že komaj čakam!

LP matej
mlaki
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a miros dne Pe jul 20, 2007 06:33

Ne par uteži, ampak toliko kot je potrebno, da nebo preobtežitve. Skratka uživaj 120 na uro. Tudi jaz krenem danes popoldan. Jutri zjutraj pa že :realmad: :realmad: :realmad: . Če ne bo nič pa bo samo :smoke: :smoke:

miros
miros
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe jul 20, 2007 07:18

Zdravo Mlaki

Dobrodošel na forumu in veliko uspehov v tvoji bodoči ribolovni karieri 8) .

Glede napenjanja puške si lahko kaj več prebereš tudi tukaj viewtopic.php?f=12&t=446 predvsem pa pazi, da puške ne napenjaš na suhem, ker se lahko hitro zgodi kaj nepredvidenega...
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Ne avg 12, 2007 15:16

Jaz bom pokomentiral le tvojo obtežitev - 6 kg je za 3 mm obleko pri lovu v plitvini kar v redu obtežitev. Je še vedno zelo varna, kar si ves čas rahlo pozitivno ploven - obdržanje na dnu pa je stvar tehnike. Jaz se pri podobni obtežitvi s prosto roko rahlo držim za kamen ali skalo, pa je. Tudi sicer jaz zagovarjam čim manj uteži pri PL - kolikor je najmanj možno, da lahko brez težav loviš. Pri lovu ob obali namreč ne velja pravilo nevtralna obtežitev na polovici globine - potrebno je biti (skoraj) negativno ploven tudi na dnu - vendar ni nobene potrebe, da se zadeva preforsira in da uporabljaš 15 kg uteži (kar sicer nekateri lovci počnejo). Tako velike obtežitve se uporabljajo seveda samo za lov na max nekaj metrih.

Zanimiva je tudi analogija z utežmi na gležnjih - veliko lovcev jih uporablja, češ da jim dviguje noge. Tudi jaz sem jih do lani. V bistvu pa je zadeva povezana s povsem sproščenimi mišicami na nogah - ko nogo sprostiš počasi potone na dno (in ne plaši ribe kot ptičje strašilo). Tako jih sedaj več ne potrebujem - stvar tehnike pač.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne To jul 29, 2008 12:50

pozdrav
redno prebiram vaso spletno stran in forum in sem naletel na par tezav
zanima me kak je pravilni potop, vdih in izdih pred in po potopu, in kaj je to hiperventilacija
zvalezen bi bil ce bi si kdo vzel cas in mi to malo razlozil
zvala za odgovor

jani
jani lorber
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a pbds dne To jul 29, 2008 13:06

Najbolje bo da obiščeš tečaj apneje in se vsega tega naučiš in zrvane še veliko drugega. Najpomembnejša je varnost. Tako da . . . težko se boš naučil pravilnega potapljanja in ribolova kar preko foruma. :wink:

Pa veliko lepih, uspešnih in varnih lovnih dni. :wink:

:D LP :D
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr jul 30, 2008 09:30

Zdravo Jani

Opisat pravilni potop in dihanje je kar težka zadeva. Kot je pdbs že napisal je najbolje da ti takšne stvari nekdo pokaže, ki zna in te vidi ter sproti popravlja.

Drugače pa je pri pravilnem potopu najpomembneje, da porabiš čim manj energije, za podvodni lov pa še, da povzročaš čim manj hrupa. Za pravilni potop najprej mirno ležiš na vodi in dihaš na dihalko. Pred potopom dihalko daš iz ust, nato pa se prelomiš v pasu. Lahko si tudi malo pomagaš z rokami, ki jih potisneš naprej. Če si se pravilno prelomil v pasu je tvoja glava zdaj skoraj pod tvojimi boki. Nato dvigneš noge in se zravnaš. Sedaj moraš bit postavljen popolnoma navpično navzdol, teža nog pa te mora potisnit v globino. Ob tem ni nobenega mahanja z rokami. Pazi tudi, da ne buljiš preveč v dno, ker to povzroča ukrivljenje hrbtenice in neravno linijo. Pri dvigu nog ima veliko potapljačev težave, da jim le te prenese čez boke, kar pomeni, da jih teža nog ne bo potisnila navzdol, pa tudi potopili se ne bodo navpično.

Pravilno dihanje pred potopom je dihanje s celotnimi pljuči. Za pravilni vdih je pomemben najprej pravilni izdih. Izdihujemo tako, da najprej izdihnemo ves zrak iz prsnega dela pljuč, nato pa izdihujemo "navzdol" proti trebuhu. Na koncu trebuh še pritegnemo. Vdih sledi v nasprotnem vrstnem redu. Najprej napolnimo trebuh, ki naj se kar fajn razširi, nato pa vdihnemo še prsno ter na koncu še ključnično. Pri tem pazimo, da se zrak med posameznimi deli ne preliva.
Po potopu je dihanje nekoliko drugačno. Zraka ne spuščamo preden ne pridemo na površino, nato čisto na kratko izdihnemo (približno 1/4 celotnega volumna) in takoj spet vdihnemo. To ponovimo kakšniš 6x. Nato zadihamo nekoliko počasneje in globlje. Povdarek naj bo na vdihu, ki ga lahko na kratko tudi zadržimo.

Hiperventilacija, je vsakršno pohitreno in poglobljeno dihanje, ki izvira iz naše zavesti (torej ko se sami odločimo, da bomo hitreje dihali kot je potrebno). Vendar pa v apneji hiperventilacije ne pojmujemo čisto tako. Vsakdo pred potopom vsaj malo hiperventilira, to pomeni, da recimo zajame pred potopom 3-4 globlje vdihe. To še nima negativnih posledic za potop, je pa pri tem zelo tanka linija. To pomeni da so 3 globoki vdihi lahko še OK 5 ali 6 pa je lahko že preveč. Vsak izkušen potapljač ima tukaj svojo rutino. Da bi se izognili hiperventilaciji načeloma velja da je pri globokem dihanju izdih 2x daljši od vdiha, čeprav se da tudi v takšnem primeru shiperventilirat.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne Sr jul 30, 2008 09:34

jaz imam ze neke izkusnje v lovu saj sem nalovil kar nekaj lepih primerkov narejen mam tudi P1 izpit tako da poznam delovanje plinovov in podobno za tecaj apneje sem iskal pa nisem ničesar najdel zato me zanoma malo o nadihavanju in pravilnem potopu

L.p.
jani lorber
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne Sr jul 30, 2008 09:36

san san hvala za te izčrpne besede mislim da mi bo kar pomagalo

hvala

L.p.
jani lorber
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr jul 30, 2008 09:42

jani lorber je napisal:jaz imam ze neke izkusnje v lovu saj sem nalovil kar nekaj lepih primerkov narejen mam tudi P1 izpit tako da poznam delovanje plinovov in podobno za tecaj apneje sem iskal pa nisem ničesar najdel zato me zanoma malo o nadihavanju in pravilnem potopu

L.p.

začuden sem, da za tečaj apneje "nisi ničesar najdel". v sloveniji je veliko kvalitenih ponudnikov za tečaje apneje, na obali, v ljubljani, marobiru, pa najbrž še kje. med ostalimi jih organiziramo tudi v našem društvu. ne verjamem, da je možno kvalitetno opisati postopek "nadihavanja in pravilnega potopa" kar tukaj na forumu. sicer pa malo pobrskaj, uporabi funkcijo iskanja. ob tem svetujem še branje serije letošnjih člankov Bitenca na temo potapljanja na vdih, ki je bila objavljena v reviji Kapital Navtika. Bolj izčrpne razlage najbrž ne boš našel.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr jul 30, 2008 12:02

Nekaj podobnega kot je bilo v Kapitalu bo tudi na našo stran prišlo v začetku jeseni... :mrgreen:
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne Sr jul 30, 2008 15:03

nekaj sem pobrskal na internetu vendar so tečaji že bili junija in julija za oktober pa nisem še ničesar našel
jani lorber
Paglavec
Paglavec

Vrni se na začetna vprašanja