alesn je napisal:a sipe so se v redu spekle?
Pravi gurmani bi imeli pripombe, nama pa sta dobro teknili. Treba jih je dat na zelo vroč ogenj in na hitro zapečt, polit z olivnim oljem in so super.
Zdaj pa o zubijih, kot jih omenja naslov. Že tradicionalno zadnji čas počakam na konec lovostaja in izkoristim prvo priliko za lov meni najljubše ribe. Poznam še par boljših lokacij za lov zobatcev, problem pa je, da so vse predaleč za vikend lov. Tako sva se s Tanjo odločila, da greva na Krk, ki tudi ni slab. V soboto mi je bilo prav grozno čakat do 9.00, da sem lahko prišel v vodo. Prvi potop sem naredil še pred dobro poznano lokacijo, da sem videl če riba dela. Po par sekundah so prišli prvi šargi in orade, kmalu za njimi pa sem videl dva velika zobatca. Mirno sem zaključil potop in poln optimizma odplaval na moje mesto. Iz površine sem videl, kako je pod mano preko mivke zaplaval lep zobatec. Živahnost zobatcev pa mi je povzročila problem. Že med potopom so zobatci krenli na mene in nisem se uspel skriti v dober zaklon. Tako sem na pol odkrit s slabim pregledom obležal na mestu. Zobatci so prihajali na mene iz plitvine, iz strani, samo iz globine ne, kamor je bila obrnjena puška. Med obračanjem glave puške,.... sem zamudil par 100% prilik za strel. En zobatec se je preveč opogumil in prišel direkt pred špic. Ker sem puško do takrat držal pravokotno na telo, s pokrčenim komolcem, streljal instinktivno,.... sem zobatca zadel v zgornji del in po par sekundah divjanja se je strgal. Po potopu mi je bilo prav žal, da ga nisem zgrešil ali bolje zadel, ker sem ga samo ranil. Približno 3kg kosilo je tako odplavalo. Sledilo je še par potopov, par metrov levo in desno in ne rabim vam razlagat, da so bili zobatci na varni razdalji. Velikih šargov, orad pa ogromno, vendar sem jih zaradi zobatcev ignoriral. Vseeno sem ulovil cca. 0,8kg pica, da bo za kosilo.
Sledil je počitek in popoldanski lov. Po par potopih spet naletim na zobatce. Prvi, ki sem ga sloh videl je prišel direkt na mene, a tudi on iz boka in ne iz globine kamor sem meril. Ponovno sem streljal poševno, s pokrčenim komolcem, slabo meril in ga zadel v trebuh. Po strelu sem bil prepričan da mi ne more pobegniti, ko pa se je po 10s z vrvico zapletel med skale in "ruknil" je pokazal, da temu ni tako. Lahko sem samo gledal,kako plava proti globini. Ta zobatec je tehtal preko 4kg (moja ocena). Če je prvi imel šanse, da preživi, jih ta zagotovo ni imel. Čez dobre pol ure sem imel ponovno pred seboj jato zobatcev. Tokrat nisem več izbiral večjih primerkov, ampak sem izbral najbolj ziher strel. Veselje ob ulovu je vseeno spremljal občutek krivde zaradi dveh ranjenih zobatcev.
Ker je Andrej na torkovem mesečnem srečanju razlagal, da je zobatec najboljše pripravljen v soli, sva ga v sredo s Tanjo prvič pripravila na tak način. Z Andrejem sva se dogovorila, da jeseni prineseva vsak svojega največjega zobatca na mesečno srečanje, kjer ju bomo skupaj pojedli. Ponovno bo treba v akcijo!
To bee continued!
LP Jure