Prvomajski lov 2008

Jaz sn zadnjič tako ribo pokno....

Moderator: alesn

Prvomajski lov 2008

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 05, 2008 12:50

Evo, odpiram temo o podvodnem lovu med prazniki, ki so ravnokar minili. Sam sem bil na svojih standardnih lokacijah srednjega jadrana. letos žal razmere zelo frustrirajoče, daleč pod pričakovanji. mojih 6 dni lova je bilo zaznamovanih z obupno slabo vidljivostjo (v povprečju med 5 in 6 metri) in (pre)hladno vodo. prve štiri dni burja, slabše je res težko. letos je bila povprečna temp morja namreč borih 14 C, kar je za cele 3 stopinje manj kot prejšnja leta. to se je zelo poznalo pri migracijah rib. pravzaprav nimam veliko poročati, razen tega, da so moji načrti bolj ali manj padli v vodo. z juretom sva sicer nalovila za večerje, a pravega užitka žal ni bilo. omeniti velja morda samo eno 6.5 kg hobotnico, ostalo pici, orade in priobalna riba. kantarov zaradi preslabih pogojev nisva našla. podobno slabo je poročal tudi mirko krulc, ki se je zaradi pogojev zadrževal blizu celine in ujel nekaj brancinov. ostali kolegi kolegi (dejan, matej) so takisto dobili malo ali nič, le zadnji dan (ko sam nisem več lovil) so se lahko pohvalili s tremi ali štirimi oradami. poročajte.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

Re: Prvomajski lov 2008

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Po maj 05, 2008 14:02

Te praznike je kot je že zapisal Aleš zaznamovala hladna voda in slaba vidljivost, ki je bila ponekod res tam nekje 6-8m, drugje pa tudi okrog 15m. Moj ulov je bil, glede kako se je vse skupaj začelo, nad pričakovanji, nekaj je bilo sreče, nekaj pa tudi smole (z opremo). Orad je bilo kar nekaj, sicer nobena kaj ekstra velika, 2 malce manj kot kilo, drugače so prevladovele take od 40-50 dag. Hobotnica caa. 4kg (očiščena 3,65kg) je končala pod peko. Z brancini je bilo bolj slabo, vsaj zame (čista 0), na standarnih pozicijah se je dalo ujeti orade tudi zelo plitvo. V torek in sredo so se šargi še veselo sprehajali, od 1.5. dalje pa kot da bi vedeli da je konec lovopusta. Začuda ni bilo ne cipljev, ne salp,vsaj takih strela vrednih ne. Mala riba (crnelji, male saple in ciplji) je bila zelo plašna, kar je dodatno oteževalo ribolov. V petek (2.5.) po jugu se je voda dodatno ohladila (iz 15 na 13-14 st. C), tako da sem se kar dobro nahladil.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 05, 2008 14:49

mrandrej, kje si pa bil? na ugljanu?
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po maj 05, 2008 18:04

Tudi lov na Dolgem otoku je zaznamovala mrzla voda in slaba vidljivost. Tam nas je lovili cca. 15 lovcev iz MB in večinoma so se vračali s slabim ulovom, brez da bi sploh videli kakšno primerno žrtev. Razlog j bil v mrzli vodi in slabi vidljivosti. Kak dan so se vsi vrnili z lepimi ulovi. Uspešen je bil lov na hobotnice. Vlovili so par lepih kapitalnih velikank. O lovu bodo več povedali lovci sami.

Jaz sem se iz lova vračal s čisto drugačnimi občutki kot ostali livci. Prvi dan sem lovil na globini in rib enostavno ni bilo. Še isti dan sem šel lovit v plitvino kjer je bilo stanje z ribami čisto drugačno. Voda do globine 2m je bila za 1-2°C toplejša in ribe v plitvini so bile aktivnejše. Ker sem moral nahranit več kot 10 lačnih ust nisem čakal na kapitalce ampak sem lovil vse kar je bilo porcijsko in večje. Letos je bilo zelo dosti hobotnic. Sam sem jih vlovil par 4 kilogramskih in eno 6 kilogramsko. Lovil sem 2 krat na dan in večinoma samo v plitvini s 16kg uteži. Zaradi preobtežitve sem si oežil lov na par nepoznanih lokacijah, kjer sem bil enostavno preobtežen. Omembe vrednih je bilo par rib, ki sem jih videl ali vlovil. Na čeki na 10m globine je mimo mene plavala barakuda velikanka moja ocena 4-5kg. Ko sem mirno premaknil puško le za kakih 10 cm je spremenila smer in odšla izven dometa. Videl sem nekaj lepih orad do 1.5kg, pice in šarge okoli 1kg. Nisem videl niti enega zobatca, kavale, kirnije, lice, gofa in nobene bele ribe preko 2kg. Vlovil sem 2 škarpini 1,2kg (eno je našel Gašper med tečajem), orada +1kg, pic 1kg, ugor 3kg, ogromno hobotnic, ter kar nekaj 0,5kg orad, šargov, picev, salp in cipljev. Strgale so se mi 3 zadete 1kg orade in na 20cm sem zgrešil 1.5kg orado. Glede na ulov je bil pester tudi jedilnik morske hrane, ki smo jo jedli vsak dan: 3 x ribe na gradule, hobotnica izpod peke in na solato, brodet, ribji karpačo.

Svoje prve lovske izkušnje je nabirala prva članica med lovci v H2O teamu. V treh lovskih dneh je vlovila 750g salpo, škarpoča, par hobotnic in našla 3kg ugorja za brodet. Pokazala je tudi, da je pravi ostrostrelec. :lol:

Slike sledijo kmalu.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Po maj 05, 2008 20:13

alesn je napisal:mrandrej, kje si pa bil? na ugljanu?

Ja.
Samo nisem lovil na Ugljanu, ampak po okoliških otokih. Severno je bila vidljivost boljša proti jugu slabša. Predvsem tam ko so močni tokovi se je videlo tudi več kot 15m, v zaprtih predelih pa manj, tudi samo kakih 5-6m. Sicer se nisem kaj pretegnil, 4 lovi po caa 3 ure, ribe je bilo dovolj, mrzla voda mi ni kaj prida dišala v 5mm obleki, pa še nekaj opravkov pri prikolici, ki tudi vzamejo svoj čas.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne To maj 06, 2008 16:31

pa še dve ali tri fotke.
Priponke
Hobotnica.JPG
Hobotnica 6.5 kg
Jadrije.JPG
Jadrije pri Šibeniku
Šibenik 1.JPG
Pogled na Šibenik
Vrana.JPG
Vrana 0.9 kg
Hoba na sprehodu.JPG
Šnuki s prijateljico na Kamenjaku pri Puli
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a agajsak dne To maj 06, 2008 20:12

Kar precej vas je bilo v petek popoldne na Velem ratu. Upam, da nisva preplašila kateremu kakega kapitalca. Karla pravi, da je bilo 100 slovencev na dugem otoku. Jaz sem bil na Molatu in s čolnom sva preplula v 5 dneh cca.90milj, ulovila in videla pa kot je Jure napisal. Za jesti je bilo dovolj in za domov, ni bilo pa kapitalcev. Osebno pa ne pomnim toliko šargov, kot sem jih videl glede na pretekla leta. Prišle so pa v soboto zjutraj dve ribiški ladji iz Zadra Elizabeta jedan i dva, ki sta prejšnjo noč odvrgli parangale v tem akvatoriju in po prisluškovanju pogovorov mornarjev niso ulovili nič, samo drobiž. Ribe je očitno vsako leto manj in manj.
agajsak
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a asja dne To maj 06, 2008 20:21

Daić je napisal:
Svoje prve lovske izkušnje je nabirala prva članica med lovci v H2O teamu. V treh lovskih dneh je vlovila 750g salpo, škarpoča, par hobotnic in našla 3kg ugorja za brodet. Pokazala je tudi, da je pravi ostrostrelec. :lol:

LP Jure

Dam roko v ogenj, da je to Tanja :D . Imam prav? Dobra ostrostrelka? Jau, pol se jo pa mormo od zdej naprej bat. :wink:
Lepe reči morš guštirat na lahnu, da nebeš usahnu, še prej ku boš zdahnu...
Uporabniški avatar
asja
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Kraška vrtača

OdgovorNapisal/-a Daić dne To maj 06, 2008 22:00

Ja na Velem ratu nas je bilo dosti lovcev. V petek sem tam srečal Karlinega Slavena, ki v plitvini lovi z zanimivo tehniko na izdih.

Aleš, ta hobotnica pa je mega.

Še par slik pojedin in ulovov.

LP Jure
Priponke
P4280018.JPG
Prva večerja
P4290024.JPG
Drga večerja
P5020153.JPG
Predzadnja večerja
P5020131.JPG
Hoba 6kg
P5060025.JPG
zadnji ulov
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Tajna dne To maj 06, 2008 22:20

Asja, prav imaš! Po enem letu gledanja ribic sem se hotela preizkusiti še v streljanju ribic. Prvi dan sem se urila v natančnosti, zato sem si kot tarči izbrala 2 miceni ribici. Od tod juretovo poimenovanje- ostrostrelka. :lol: Naslednji dan pa sem poiskala malo večje ribe in rezultat je bila salpa na gradilah! 8) Sicer sem videla veliko rib, ampak mi vse pobegnejo preden se jim uspem dovolj približati za strel. Enega lepega velikega ciplja pa sem zgrešila, čeprav mi je plaval direkt pred nosom. :oops: Bo treba še veliko vaje!!
Moj ulov je naštel že Jure, pripenjam pa še nekaj slikic.
Priponke
P5020129.JPG
moja največja riba
P5020134.JPG
vsak s svojim ulovom dneva
P4300033.JPG
še ena izmed hobotnic
P5010122.JPG
hobotnica+ škrpoč
Uporabniški avatar
Tajna
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr maj 07, 2008 11:37

Tanja, čestitke za prve ulove, kar tako naprej! Ker imajo ženske v glavnem več občutka za večino stvari, ki jih počnejo (čeprav moški to neradi priznavamo) boš sšasoma najbrž itak lahko kak lovski nasvet svojemu dala....:)

jure, ali si hobotnico pod peko pripravljal svežo? Domačini so mi letos razlagali, da sveža nikoli ni mehka, njim se zdi nujno, da je najprej zamrznjena, šele potem pod peko. je bila kaj trda? (moje so običajno vedno še malo trde, žilave).

ostali - kolikor vem, je bila letos ena največjih zasedb na morju in lovu. pišete pa res uborno. :( dajte se malo javit tule tudi letošnji začetniki in kaj svojih vtisov podelit z ostalimi, gre za splošno korist foruma, ki je lahko zanimiv le toliko, kolikor je različnih avtorjev in postov. ne pa da vedno znova (trije ali štirje) isti med sabo debatiramo. pa tudi kdo od starih mačkov bi se lahko malo opogumil. lenoba ali službene obveznosti je res slab izgovor.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr maj 07, 2008 12:04

Jaz sicer nisem lovil, lahko pa povem da je bilo letos v Božavi fenomenalno. Zbralo se nas je preko 100 Mariborčanov, koliko pa je bilo še ostalih slovencev pa bog vedi. Počutil sem se čisto domače. Ko sem hodil po obali ni blo šans da nebi koga poznal in tako so bili sprehodi vedno ful zanimivi in predvsem dolgi. Še najbolj zanimivo je bilo ko sem šel na obisk v novi hotel in stopim na balkon ter na desni zgoraj srečam Potrča, se začnema menit in pol so kar začele deževat znane glave na balkonih. Na koncu je bilo več kot tričetrt hotela na balkonih pa vsi smo se poznali :P.

Še ena zanimva zgodbica je bila kako smo se vračali iz našega treninga globine. Mylo in pa Tony bosta to zgodbico sigurno rada slišala, vendar pa bo morala počakat še za malo kasneje, ker zdaj nimam cajta. Samo tolko da vam povem, da takšnega naključja še v življenju ni bilo...
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr maj 07, 2008 12:10

SanSan je napisal:Še ena zanimva zgodbica je bila kako smo se vračali iz našega treninga globine. Mylo in pa Tony bosta to zgodbico sigurno rada slišala, vendar pa bo morala počakat še za malo kasneje, ker zdaj nimam cajta. Samo tolko da vam povem, da takšnega naključja še v življenju ni bilo...

Mislim, da bi za kazen morala obnovo te zgodbe napisat kar onodva in jo še dodatno opremit s skicami terena in fotografijami! :lol: 8)
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Bine dne Sr maj 07, 2008 14:06

Sem začetnik in sem prvič lovil z obleko. Lovil sem 5 dni, nastanjen pa sem bil na Kaprijah. Vglavnem sem lovil s plitkim zalezovanjem, malo pa tudi s čeko v plitki vodi. Ulov ni bil nič posebnega, a sem za prvič zadovoljen. Ujel sem 3 salpe, ciplja, 2 fratra, solidnega špara(15-20cm) in pica. Sedaj sem še bolj navdušen, a sem ugotovil, da sem premalo obtežen za plitko zalezovanje(9kg samo). Videl sem sicer kar nekaj lepih salp, še večjih picev, eno orado in lepo vrano, ampak sem se ribi težko pribljižal. Sigurno bi rabil vsaj še enih 5 kg. In to bo moj naslednji nakup, neoprenski nahrbtnik...

Nekoliko več sreče je imel kolega. Ko so čistili ribe, se jim je pribljižal ugor in ga je kolega ustrelil kar z obale. Bil je 90 cm dolg.
Bine
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr maj 07, 2008 15:17

Bine, Kaprije so mi zelo ljube in lep otok. Tudi zelo dobro izhodišče. Za 5 mm obleko in lov z zalezovanjem pri obali potrebuješ ca. 12 kg uteži pri normalni postavi. Nekateri imajo tudi 15 in več, vendar je to povezano s specifiko in tehniko potopa. Še kakšno fotko prilepi, če imaš!
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a Bine dne Sr maj 07, 2008 16:40

Slikali smo samo ugorja, če se kolega strinja, prilepim sliko.
Bine
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr maj 07, 2008 17:04

Aleš, hobotnico vedno zamrznem preden jo grem pripravljat. Večje primerke nad 4kg pa najprej očistim, nato pa jih vedno natolčem z večjim kamnom, da se že od tega zmehčajo. V zadnjem času si vzamem še 10 min časa da s hobotnico krožim po ostrih skala, tako da spusti peno. To 6kg hobotnico, ki je na slikah izpod peke je vlovil Potrpuhec in ni bila skoraj nič žilava. Tisto veliko, ki jo držim v rokah na obali sem hudo pretepel s kamnom, ztak oda je razpadla. Ker sem čakal da se Tanja vrne iz vode sem jo 30min vrtel po skalah in ko smo jo pripravili na solato, ni bilo nisti sledu žilavosti.

Bine, 9kg je ravno malo premalo za normalen lov v plitvini, z 12 kg se da že lepo lovit.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Bine dne Sr maj 07, 2008 17:21

alesn je napisal: Nekateri imajo tudi 15 in več, vendar je to povezano s specifiko in tehniko potopa.

Kaka je ta specifika in tehnika potopa?

Jaz bi mel tak, da ko bi opazim ribo na dalač bi se lahko neslišno in hitro potopil na dno(brez miganja). Je to dovolj 12? Verjetno bo treba kupit malo več in potem sam ugotovit....
Bine
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Sr maj 07, 2008 18:42

Bine je napisal:Kaka je ta specifika in tehnika potopa?

prav ugotavljaš - to je tehnika, pri kateri si tudi na površini kar resno negativno ploven in se držiš skale ozr. roba, da ne potoneš. Ko vidiš ribo, se spustiš in mehko padeš na dno, potem pa se po dnu brez nog premikaš k ribi. Je pa taka negativna plovnost tudi nevarna. Mislim, da je potrebnih nekoliko več kot 12 kg za tako reč, vendar moraš poizkusit in boš videl.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a cink dne Če maj 08, 2008 07:57

Evo, še jaz kaj napišem, na žalost sicer nisem član kluba (če bi bil bliže Maribora bi sigurno bil), ampak vseeno. Torej, najprej, da povem, da sem se letos pred 1. majskimi častil z novo Trygons DMF100 (prej je bila moja najljubša Seatec Gabbiano 100). Lovil sem na Lošinju, brez čolna, direkt z obale in še to samo pod vikendom (uvala Artatore, oz Kandija, kdor bolje pozna Lošinj). Voda zelooooo mrzla, pa še stara Omer obleka mi je puščala pri vseh šivih...brrrrr. Rib zelo malo (kantarišč tam na žalost ni), ulov temu primeren, nekaj kar solidnih Orad, večji Fratr, cca 5 kilska Hoba. Puška pa: na daleč zelooo natančna in velik domet, večjo Orado sem skinil povsem na koncu dvojnega navitja, prebilo jo je tako, da je bilo skozi le eno pero, na srečo sem jo dobro zadel, tako da je šla z mano. Na blizu pa sem falil dva lepa Pica (ki sem ju že videl za pasom), tako da bom moral, ko bo topleje mal trenirati (shoting practice) in ugotoviti kaj delam narobe...Kar me na puški moti je pa line release (se zavrti okoli če nisi pozoren in moraš puščico spet dajati ven, se ti tudi ne postavi fiksno) skratka na Seatecu je doooosti boljši...Sem bil opozorjen, da bom malo težje zadevo napenjal zaradi inverznega mehanizma, sam s tem nisem imel najmanjših težav, pa res nisem nek hrust (178, 74). Aja pa še to, ko kupite novo puško, če jo že dobite povezano, takoj zamenjajte laks: Meni je drugi dan lova naredilo samo pengg in je šel laks pri line releasu (verjetno je tako nategnjen laks stal predolgo...) in sem lahko samo še plaval nazaj (vrvica na mulinelu je predebela in je ne moreš začasno navezati direkt na ašto...). Bottom line, puška je dobra in denarja mi ni žal niti malo (ej, le enkrat se živi...).

P.s.: slik nimam, običajnega lova nisem navajen slikat (če pade kaj res kapitalnega, pol pa že :)). Rcimo kaj takšnega kot je tamle: http://www.submania.hr/forum/index.php? ... rdseen#new, 4,6 in 3,4kg oradi :shock:

Lp, cink
lp, cink
cink
Nemo
Nemo

Kraj: Vir

Naslednji

Vrni se na splošno o podvodnem lovu