Napisal/-a alesn dne Sr maj 07, 2008 08:00
Stroške, povezane s čolnom, se mi zdi skoraj nemogoče izračunati. Jaz sem imel letos namreč samo za 600 eur rezervnih delov stroškov. Vsak lastnik plovila ve, da je treba zraven konkretnih stroškov cestnine in goriva plovilo tudi vzdrževati. Pri meni je strošek goriva v letnem proračunu čolna po deležu pravzaprav manjši strošek. Vse ostalo nanese več. Letos sem recimo prenovil del prikolice (inštalacije, gume itd), ob standardnem potrošnem materialu za motor sem letos menjal še komplet semeringov, set za vplinjače itd. Vsak sprej za konzerviranje ali podmazanje stane okoli 20 eur. Kupiti sem moral tudi novi globinomer, ker je starega (1 leto!) zalil prš morske vode in je žal crknil. Če več lovcev gre skupaj na lov je samo po sebi umevno, da si delijo stroške (vsaj gorivo + olje). Stroškov cestnine in ostalega jaz ne obračunavam, a recimo pri dragem trajektu bi se mi zdelo prav, da dajo zraven tudi ostali, če so partnerji na čolnu potem stalni. Jaz se vsak dan ribolova vozim v povprečju 2 do 2.5 uri (s preskoki vred). Oddaljenim lokacijam se v zadnjem časi zogibam, malo se mi ne da vozit tako dale, malo pa zaradi stroškov. Če sta na čolnu dva je poraba slabih 10 litrov na uro. Stroškov potem ni več težko izračunati.