lov ugorja

Jaz sn zadnjič tako ribo pokno....

Moderator: alesn

lov ugorja

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne Če jul 31, 2008 21:03

pred kratkim sem zasledil članek kako privabiti ugorja iz luknje

nekateri ga privabljajo tako da mu kazejo jezik drugi z zvoki tretji drugace pa me zanima vase mnenje kako najbolj ucinkovito spraviti ugorja iz svojega skrivalisca
jani lorber
Paglavec
Paglavec

Re: lov ugorja

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če jul 31, 2008 22:51

Malo drobovja iz vlovljenih rib nastaviš pred ugorjevo luknjo. Pri manjših ugorjih garantirano pomaga. Da bi kazanje jezika ali zvoki pomagali pri privabljanju ugorjev slišim prvič. Mogoče pa?

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Ziga dne Pe avg 01, 2008 09:30

Mogoče pomaga, da ti skoči v glavo.
Če mu pokažeš hobotnico ali sipo se ji ne more upreti, bo šel tudi na površino s tabo, preverjeno.
Ziga
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe avg 01, 2008 10:22

jani lorber je napisal:i drugace pa me zanima vase mnenje kako najbolj ucinkovito spraviti ugorja iz svojega skrivalisca

najbolj učinkovita vaba je natančno lansiran štirizob s-dive!
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a gnioco dne Ne avg 03, 2008 22:15

potolči s kopitom puske po skali pred njegovo luknjo....radoveden je in ucasih pride ven pogledat
gnioco
Calvo
Calvo

Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a ploski4 dne Če avg 07, 2008 15:16

Pravijo, da jih ven zvabijo na isti način, kot hobotnice. In sicer, v luknjo natresejo modro galjico, da jih začno pečt oči... Sam še nisem probal, fotr pravi da drži. Sam odplavam mimo, če nimam trizoba na harpuni...
ploski4
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Če avg 07, 2008 16:37

ploski4 je napisal: Pravijo, da jih ven zvabijo na isti način, kot hobotnice. In sicer, v luknjo natresejo modro galjico, da jih začno pečt oči... Sam še nisem probal, fotr pravi da drži.

tokrat samo opozorilo - prihodnjič pa bomo poste, ki promovirajo prepovedane in skrajno škodljive ter neetične metode lova sankcionirali s prepovedjo sodelovanja na forumu. a bo kdo naslednjič predlagal lov ugorja morda kar z dinamitom? fantje, pamet v roke in prej pomislit preden podobnega napišeš.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a pbds dne Pe avg 08, 2008 12:54

ploski4 je napisal: v luknjo natresejo modro galjico

Bedak. :banghead: :evil: Fotru pa povej naj se mal namatra ne pa takole, če bi vedel kako dolgo je potem takšna luknja prazna tega nebi počel, ali pač?! Enim je res malo mar. :evil:

:D LP :D
Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a agajsak dne Pe avg 08, 2008 16:04

Se strinjam, treba se je držati pravil. Človek naredi marsikatero bedarijo, samo da se slika z ulovom, da se o njem govori kot o vrhunskem lovcu. Na sosednjih forumih vidimo slike enodnevnega ulova npr.90kg+ in to prvokategorniki cro.
agajsak
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a pbds dne Pe avg 08, 2008 16:37

agajsak je napisal: enodnevnega ulova npr.90kg+ in to prvokategorniki cro.

"Tukaj ne vidim nič slabega", fantje pač poznajo pozicije in tako pač je. On bi lahko šel najbrž vsak dan po enega pa bi bilo isto :mrgreen: .
Mi pa gre na živce to, ko nekateri počijo povsem nezanimivo ribo oz. kar vidijo pred sabo, naprimer GOLOBA (majhnega UGORJA, podmerske RIBICE, lumbrake, pirke...) da se potem slikajo z njim, potem pa z njim bogve kam, ker za jest tako ali tako ni. Sva lovila s kolegom prejšnji vikend in sem videl enega od 30kg+ in merim . . . razmišljam, pa si rečem, čemu ubiti tako fascinantno žival - za sliko, da bom frajer, da bodo drugi gledali . . . NE sem rekel in plaval nekaj metrov ob njem, dober občutek ni kaj, dokler nisem zlezel iz vode in poslušal kolega, zakaj ga nisi, zakaj ga nisi . . . pa sem rekel le to, mogoče boš nekoč razumel. Tako da ni treba vse, kot je že rekel Aleš z Dinamitom in raznimi galicami potolčt pod vodo. :wink:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe avg 08, 2008 17:48

agajsak je napisal: Na sosednjih forumih vidimo slike enodnevnega ulova npr.90kg+ in to prvokategorniki cro.

lahko si prepričan, da če bi ta ulov objavila ti ali jaz bi naju forumaši pribili na križ. na hrvaškem ne veljajo za vse enaka pravila, to je znano že dolgo. prvokategorniki uživajo poseben status in pri njih se spregleda marsikatero pravilo in določba črke zakona. fotografije s takimi ulovi delajo na dolgi rok žal resno škodo našemu športu (pa recimo take s po dvema tremi trofejnimi kirnjami ipd), a žal smo velikokrat kratkogledi in bi za dve ali tri izrečene pohvale marsikaj naredili. to je velika škoda, podvodnemu lovu pa v EU grozi popolna prepoved, le da si nekateri zatiskajo oči. in k taki prepovedi, če bo do nje prišlo, bodo pripomogle prav take fotografije. pa da ne bo pomote...lovcu seveda čestitam za trofejni ulov, je maher in frajer, ni dvoma...a to bi bil tudi, če bi se po prvem gofu ustavil. jaz sem najbrž eden redkih, ki mislijo, da razni forumi in objavljanje trofejnih fotografij škodi prihodnosti PL (v smislu zakonodajnih sprememb, ne v smislu razvoja samega PL). toliko za danes, grem za par dni na morje. 8)
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a pbds dne Ne avg 10, 2008 17:18

Mislim da je Dapiran že davnega leta 2002 rekel; Italija ima recimo cca 1000"profi" lovcev, in teh 1000profilovcev lovi vsak dan in vsak ujame lepo ribo . . . potrebujejo eno leto, da nalovijo tisto, kar ujame ena kočarica v enem tednu, tako da . . . mislim da smo iz strani zakona dokaj varni, je še veliko ostalih "ribičev", ki bi jih bilo dobro ukiniti pred nami. Sicer pa tisti pas v katerem lovijo PL, se še na karto ne da urisati, ker je premajhen. Tako da upam, da res ne pride do kakšnih sprememb v smuslu kot jih je omenil Aleš. Potem takoj nabavim bazen, pa ribice noter. :wink: :mrgreen: Bi bilo pa fino, da nas bi bilo čimveč selektivnih in malo razmišljalo z glavo kaj počnemo pod vodo, ne pa da poknejo glih kar vidijo. :oops:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a duplo dne Ne avg 10, 2008 23:56

wej..no o lovu ugorja je vec al manj ze vse napisano... No, tako kot za vsako drugo ribo pa se je treba vprasati "čemu ubiti tako fascinantno žival" - kot je ze Klemen reku. Sam redko "odstrelim" ugorja; vcasih za brodet(kjer je nujen :roll: ), na gradele pa mi ni glih nevem kaj..Tako streljam take do 3kg - ni mi pa jasno kaj pocnejo "prvokategorniki" z 10, 15 kg ..se slikajo in ga vrzejo na gnoj -ali pa je vsak vikend vaska festa :roll:

ker je tema ze zasla...pa se to..
Strinjam se z Alešom in Klemnom glede puscanja rib..no vemo kaj bi se zgodilo ce bi ti prsu tak zubonja mimo a :D hehe..i tata bi :D
ljudje smo pac taki ..vedno hocemo vec.!?
PR je selektiven ribolov in najmanj vpliva na okolje - vendar na dolocene vrste v jadranu pa kar (kirnja, kavala...) -mislim, da bi se z kakimi trajnimi lovostaji(par let) dalo marsikateri vrsti "pomagat". Vendar se mi zdi, da so ribiske zveze na Jadranu mimo- ce samo primerjam z sladkovodnim ribolovom je tam precej bolj "porihtano". Glede lovostajev, lovnih mer,
poribavanja, gojenja, ... zanimivo je tudi to, da za PR sploh ni nobenega izpita ..za sladkovodni ribolov ga je potrebno imeti( jaz sem ga delal pred kakimi 17leti) -eno leto sem imel mentorja, predavanja pa izpit. Da izpita za lovca sploh ne omenjam(zdravniska potrdila; leto pripravnistva, 60ur predavanj(ce koga zanima klik), izpit.
PR lahko opravlja kdorkoli( se vpises - pa kupis karto) - ce bi se uvedu izpit, bi tecajnik locil ciplja od brancina, hamo od lica:D ,vedu o biologiji rib, varnosti (in prva pomoc) v potapljanju na dah, ravnanju z opremo - in nenzadnje nekdo bi zasluzu :idea: - mogoce je to se dalec. Je pa res da se suslja okrog po forumih o prepovedi PR(predvsem tekmovanj) v nekaterih drzavah EU. Ceprav je PR trenutno v vrhuncu - toliko razlicnih proizvajalcev ni bilo se nikoli - Klemen bo recimo vedu prblizno kolko nas je ki lovimo na Hrvaskem- mislim da je kr velika cifra :? ..tko da o prepovedi dvomim- vsekakor pa slike z krvavo zaklanimi mega gofi, 3 kirnjami, polnimi skrinjami mecejo slabo luc na vse nas.
Zadnje case je vse bolj popularen khm..photokilling..no sej tui jst sm pregledu vse Dapiranove filme itd..sam tudi to gre nekaterim v nos... nism pa se vidu takih lovskih filmov; si predstavljate v eni uri 25 ubitih srn. Zadnic sm v Bohinju vidu nudijo lovski photoshooting- slikanje divjadi. ce nam slucajno prepovejo PR je tudi to alternativa :lol: :lol: :lol:
Drugo leto na drzavnem fotoaparat namesto lastik na pusko - in kdo poslika vec zubotov. :lol: :lol: :lol:

Ales: a nebi blo fajn met(kot pri sosedih) rubriko etika in biologija?

LP Nejc
Kdor se potaplja ve, da je še en svet...
Poskrbimo, da ne uničimo še tega!!!
Uporabniški avatar
duplo
Paglavec
Paglavec

Kraj: gorička

OdgovorNapisal/-a pbds dne Po avg 11, 2008 14:16

Sam lovim tudi skoraj vsako leto v Franciji. Tam imajo zadeve lepo porihtane in tudi miselnost ljudi je drugačna. So pisani zakoni, ki se jih vsi držijo in to je to. Pa je sigurno veliko več lovcev kot jih je na Jadranu, pa vseeno ne vidiš orade, pica, šarga . . . manjše kot pol kg, da o ostalih ribah, rakih in hobotnicah ne govorim. Tako da . . . vse je v glavi in pogledu in odnos do narave same. :wink:

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a jani lorber dne Po avg 25, 2008 14:17

pozdrav

imam se eno vprasanje glede ugorja in sicer kaj bi se zgodilo ce bi ga bolj slabo zadel s puscico in bi se po tem ka bi ga izvlekel iz luknje snel s puscice al bi zaplaval proti meni in... ali bi pobegnil nazaj v luknjo

ponavadi ujam male ugorje tam okoli 80 cm, pred kratkim videl vecjega ugorja ker se nimam veliko izkusenj z njimi sem ga pustil pri miru

zato me pac zanima ali bi napadel ali bi pobegnil
jani lorber
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po avg 25, 2008 14:54

Ugor bi skoraj 100% pobegnil. Meni se je slabo zadet ugor že strgal iz puščice. Takoj ko je bil prost je probal pobegnit, na srečo sem imel pri roki še drugo puško in sem ga uspel vlovit preden se je ponovno skril v novo skrivališče.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a pbds dne Po avg 25, 2008 15:04

jani lorber je napisal:pozdrav
ponavadi ujam male ugorje tam okoli 80 cm

In kaj počneš s takšnimi ugorji če ni skrivnost (igraš rad mikado (s kostmi) ali kaj) :?: :?: :?: :shock: :shock: :roll:

Ti je Jure lepo odgovoril, se strinjam, zbeži, kot večina ostalih živali, ki so ranjene.

p.s. - Ugorja načeloma s puščico ni priporočljivo loviti, sam toplo odsvetujem. Najbolje je zanj petak, ali pa trizob, če je luknja preozka.

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

OdgovorNapisal/-a Tigrus dne To avg 26, 2008 05:56

no jaz sem ga do sedaj lovol le z obale, samo mogoče bom kdaj začel tudi z podvodnim lovom. Zanima me, kako je z trdoživostjo te ribe, domačini pravijo,da ga je zelo težko ubiti, ter da mu je najbolje odsekat glavo? :?: Sam je pa stric rekel , da sploh ni, da ga on ubije s štihom med oči, in je kmalu mrtev. Pred dvema letoma v Šilu sta dva hrvaška državljana lovila ugorje z jeklenkami! :evil: Ven iz vode sta prinesla ene pet ugorjev, pa ciplje, orade... od tega sta 3 ribe zavrgla, saj sta šele na kopnem "ugotovila", da so krepko podmerske, ugorček je bil tako majhen, da sem mislil , da je ujel gada.
http://ugor.mojforum.si/ (v začetni fazi, prijavite se ter pomagajte z svojim znanjem)
Uporabniški avatar
Tigrus
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Tigrus dne To avg 26, 2008 05:57

Toliko o poštenosti le teh.
http://ugor.mojforum.si/ (v začetni fazi, prijavite se ter pomagajte z svojim znanjem)
Uporabniški avatar
Tigrus
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a pbds dne To avg 26, 2008 11:28

Tigrus je napisal:no jaz sem ga do sedaj lovol le z obale,
Zanima me, kako je z trdoživostjo te ribe, domačini pravijo,da ga je zelo težko ubiti, ter da mu je najbolje odsekat glavo?

To je pa druga stvar, če loviš iz obale, pravijo ja da se velikokrat obesijo na trnek. Riba je zelo trdoživa, najbolje je zarezati do polovice ena dva prsta za očmi. Potem skrajšaš muke njemu in sebi. :wink:

O tistem kar si napisal, lov - pa jeklenke, pa rajši ne bom, ker je totalno brezpredmetno in škoda časa pisati o tem - kreteni pač.

Uporabniški avatar
pbds
Calvo
Calvo

Vrni se na splošno o podvodnem lovu