Maticccc je napisal:offtopic: kaj je ludar in kaj migavica?
Ludar (in ludaru podobne tehnike ribolova: migavica, hirošima ipd) so priobalni sistem lova z mrežami. Med seboj se malenkost razlikujejo, princip pri vseh je enak. Ribiči imajo nekaj sto metrov vrvi, na katero navežejo vertikalne vrvi, ki so opremljene z različnimi "plašili" (pogosto kar najlonske vrečke). S to vrvjo zapašejo velik del priobalja (običajno kar celotne zalive, površine tudi več km2), vrv potem počasi vlečejo proti obali. Vse ribe, ki so v zapasanem občmočju se v strahu (popolni paniki) zatečejo čisto v obalo. Na koncu manjše področje, v katerega so se zatekle ribe, zapašejo še z mrežo (potegačo) in z dvema ladjama (običajno majhna koča + čoln) potegnejo mrežo, v kateri se znajdejo (skoraj) vse ribe, ki so prej migrirale na tem zelo velikem področju. Ludar je tradicionalna tehnika ribolova, ki, če se ne motim, v ostalih državah ni ravno razširjena ali priljubljena, pri naših sosedih pa sodi med najbolj uničujoče (in seveda tudi najbolj donosne) oblike ribolova. Mnogi ekološko usmerjeni strokovnjaki so zavzemajo za prepoved te oblike ribolova, a imajo težave, saj je lobistična skupina zelo močna, nesrečno dejstvo pa je tudi to, da je dr. Soldo (eden od strokovnjakov za ribolov na Hrvaškem) naklonjen (sic!) ohranitvi ludara. Vsi, ki lovimo, vemo, da ludar najbolj temeljito počisti področje, traja tudi po več let, da se ribe ponovno naselijo. Tipični ulov ludara so: zobatci, ovčice, orade, šargi, pici, salpe, ušate. Najtrofejnejši primerki zobatca so ulovljeni prav z ludarom. nedolgo nazaj sem imel priliko občudovat 10 kg primerek, ujet s tem sistemom. Žal se ga da z nekaj modifikacijami uporabiti tudi na plitvinah (sikah) in trenutno potekajo take čistilne akcije v okolici Murtera. Nič ne de, če je sistem dovoljeno uporabljati samo julija in avgusta, to nikogar ne moti. Na srednjem Jadranu je ta sistem izredno priljubljen, na severu ga uporabljajo bistveno manj (saj se celo ribiči zavedajo uničujočih učinkov!), in to je po moje eden od razlogov za opustošenje srednjega jadrana (zadarsko-šibenski arhipelag). Redno jih srečujem tudi na tako oddaljenih pozicijah kot je Žirje, lani sem jih ob povratku iz ribolova srečal na enem od otokov južnega dela zaščitenih Kornatov. eno od imen - hirošima - lepo ilustrira učinek tega ribolovnega sistema. no, zdaj smo pa res offtopik.