kaj je ludar in kaj migavica?

Jaz sn zadnjič tako ribo pokno....

Moderator: alesn

kaj je ludar in kaj migavica?

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Po maj 12, 2008 00:37

* premaknjeno iz teme Murter Slanica

offtopic: kaj je ludar in kaj migavica?
Maticccc
el Tonno
el Tonno

Re: Murter slanica

OdgovorNapisal/-a alesn dne Po maj 12, 2008 09:11

Maticccc je napisal:offtopic: kaj je ludar in kaj migavica?

Ludar (in ludaru podobne tehnike ribolova: migavica, hirošima ipd) so priobalni sistem lova z mrežami. Med seboj se malenkost razlikujejo, princip pri vseh je enak. Ribiči imajo nekaj sto metrov vrvi, na katero navežejo vertikalne vrvi, ki so opremljene z različnimi "plašili" (pogosto kar najlonske vrečke). S to vrvjo zapašejo velik del priobalja (običajno kar celotne zalive, površine tudi več km2), vrv potem počasi vlečejo proti obali. Vse ribe, ki so v zapasanem občmočju se v strahu (popolni paniki) zatečejo čisto v obalo. Na koncu manjše področje, v katerega so se zatekle ribe, zapašejo še z mrežo (potegačo) in z dvema ladjama (običajno majhna koča + čoln) potegnejo mrežo, v kateri se znajdejo (skoraj) vse ribe, ki so prej migrirale na tem zelo velikem področju. Ludar je tradicionalna tehnika ribolova, ki, če se ne motim, v ostalih državah ni ravno razširjena ali priljubljena, pri naših sosedih pa sodi med najbolj uničujoče (in seveda tudi najbolj donosne) oblike ribolova. Mnogi ekološko usmerjeni strokovnjaki so zavzemajo za prepoved te oblike ribolova, a imajo težave, saj je lobistična skupina zelo močna, nesrečno dejstvo pa je tudi to, da je dr. Soldo (eden od strokovnjakov za ribolov na Hrvaškem) naklonjen (sic!) ohranitvi ludara. Vsi, ki lovimo, vemo, da ludar najbolj temeljito počisti področje, traja tudi po več let, da se ribe ponovno naselijo. Tipični ulov ludara so: zobatci, ovčice, orade, šargi, pici, salpe, ušate. Najtrofejnejši primerki zobatca so ulovljeni prav z ludarom. nedolgo nazaj sem imel priliko občudovat 10 kg primerek, ujet s tem sistemom. Žal se ga da z nekaj modifikacijami uporabiti tudi na plitvinah (sikah) in trenutno potekajo take čistilne akcije v okolici Murtera. Nič ne de, če je sistem dovoljeno uporabljati samo julija in avgusta, to nikogar ne moti. Na srednjem Jadranu je ta sistem izredno priljubljen, na severu ga uporabljajo bistveno manj (saj se celo ribiči zavedajo uničujočih učinkov!), in to je po moje eden od razlogov za opustošenje srednjega jadrana (zadarsko-šibenski arhipelag). Redno jih srečujem tudi na tako oddaljenih pozicijah kot je Žirje, lani sem jih ob povratku iz ribolova srečal na enem od otokov južnega dela zaščitenih Kornatov. eno od imen - hirošima - lepo ilustrira učinek tega ribolovnega sistema. no, zdaj smo pa res offtopik.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

Kraj: Maribor

Re: Murter slanica

OdgovorNapisal/-a Maticccc dne Po maj 12, 2008 23:01

alesn je napisal:....no, zdaj smo pa res offtopik.

No ja. Dokler je naslov nitja "Kaj je ludar in kaj migavica" - niti nismo tako offtopic.
Pa hvala za odgovor.
LP
Maticccc
el Tonno
el Tonno

Re: kaj je ludar in kaj migavica?

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne To maj 13, 2008 10:50

Prvič sem imel možnost spremljat in takrat tudi sodelovat v ludari čisto slučajno, kakih 20-25 let nazaj na Molatu. Ulov takrat je bil fantastičen, sicer je bilo res 70-80% ušat, samo resnično lepih ušat, nobena manj kot 20dag. Drugače pa kapitalni zobatci, orade, ovce, šargi, skratka ogromne količine, ribe, ki so se merile v tonah. Takrat se to ni počelo vsevprek kot danes, saj je oblast to kar nadzirala. Kasneje okrog leta 1990 sem videl kako so sneli 2 zubota, manjši je imel kakih 10kg, večji po moji oceni več kot 15, noro velika. No in od takrat dalje so začeli na veliko lovit na ludar, med vojno in takoj po njej, ko ni bilo turisto je bilo bolj zatišje, kasnje pa zopet juriš in zadeva se je stopnjevala, vsako leto več ekip, večje ladje, ... Predvsem nam bližje pozicije, kjer si včasih ujel za večerjo v uri ali dveh so postale praktično prazne in neprimerne za PL. Zato v glavnem lovimo tam, kjer ni možno čez vlečt ludare.
Zadnje leto pa je opaziti, da pravih ekip, ki so "harale" prejšnja leta praktično ni več. Vsaj za področje od recimo Rave do Ista v obdobju julija 2007 lahko to trdim. Prejšnja leta (2005-2006) so bile 2-3 ekipe, ki so kolobarile na 14 dni po vsaki primerni poziciji. Lastnik našega kampa, ki je ribič (2-3 koče) in je relativno dobro seznanjen z lokalno situacijo, je povedal, da se jim več ne splača, ker ni ulova. Zato to zdaj počnejo bolj ali manj priložnostni ribiči, z bistveno slabšo opremo in z manj izkušnjami. Seveda po njihovih besedah je za manj ribe kriv promet, turisti, ... skratka vsi samo oni ne.
Upam, da jih bom letos še manj srečeval.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a dare dne Ne jun 01, 2008 12:21

Predlani sem imel priložnost opazovati, kako so na Premudi, na poziciji, kjer sem redno lovil zobatce zapasali ludar in iz njega izvlekli ... šmrc ... ma vse, kar je migalo pod morjem. Ušat na koncu sploh niso dvigovali iz mreže, ker so po skupni oceni nas opazovalcev (jaz + ekipa lokalcev s Premude) potegnili kakih 800 - 1000 kg zobatcev in druge bele ribe (tričetrt ulova so bili ogromni zobatci, primerki okoli 7, 8 kg, tudi večji so bili), med vsem tem sta se našli še dve veliki kirnji.

Končalo se je tako, da so frajerji (bili so Trogirani) potem bežali s Premude, ker so zvečer, ko so prišli v konobo pit, bili preveč pametni in je lokalni ribar, sprovociran, ker so mu počistili pošto, uletel v bajto po odrezano šibrovko in hotel obračunati z njimi na licu mesta.

Od takrat naprej na tisti poziciji ni niti enega zobatca več.

Aja, še dodatek na zgornji tekst ... pomemben faktor pri ludaru sta tudi vsaj 2 potapljača na dah, ki dodatno plašita ribe, odpenjata morebitno zataknjeno špago in na koncu s kratko puško in trizobom potamanita vse, kar se je uspelo zavleči v luknje. Skratka, popolna terminacija, ime Hirošima je idealno.

Soldota je pa treba namest korpo morta inštalirat na dno morja, pa da ga zobatci in ugorji zglodajo do kosti.
Do you Dare be a Superstarr*
Uporabniški avatar
dare
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Po jun 02, 2008 09:49

O tej temi smo že pisali. Nobena škoda, ker še debatirate. Ker že bi še enkrat povedal dejstvo.

Izlovu takšne količine rib, ko nazadnje piše Dare je skoraj 99% botrovala izdaja pozicije enega od amaterskih, športnih ribičev. Ti ki lovijo z Ludar nimajo časa in možnosti da drugače zvedo zanjo.
To je bilo dokazano že na kar nekaj študijah.
Zato še enkrat poskušajte takšne pozicije, ki so dober ulov za ludar, ... zadržati zase.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a yyrokyy dne Če jun 05, 2008 10:03

Po zgoraj opisanem sodeč sem tudi jaz naletel na ta način lova (majhna koča,čoln+potapljač).
Srečal sem jih lani v avgustu, par dni zaporedoma in sicer v okolici Lošinja(Orjule,Ilovik).
Morem pa povedat, da se je zadnji dan, ko sem jih srečal do njih pripeljala lučka kapetanija in
kasneje še policija in da so bili do fantov na koči dokaj grobi.(koliko sem opazil iz čolna,ko sem se peljal mimo).
:)
Uporabniški avatar
yyrokyy
Paglavec
Paglavec

Kraj: maribor

Vrni se na splošno o podvodnem lovu