Podvodni ribolov

Osnove

Nekaj osnovnih napotkov za podvodni ribolov

Podvodni ribolov je, kot sem že velikokrat povedal, zelo lepa aktivnost, »športna« panoga. Ni samo ulov ribe, adrenalin ob »borbi« s plenom tisto, kar ji daje to lepoto. Predvsem plavanje v morju, gledanje, opazovanje podvodnega sveta, lepi dogodki, nešteto lepih trenutkov, enkratnih videnj veeliiiikih rib, še nevidenih živali. Zlitje z okoljem, ki nam je na nek način domače iz obdobja, ko smo bili v materinem telesu in ni domače kot kopenskemu bitju.

Podvodni lov kot športna panoga. Zadnje čase se pojavljajo dileme o športnih panogah v katerih je cilj onesposobiti, ubiti drugo živo bitje. Vendar dokler bodo boks in druge borilne športne panoge kraljevali med športi, lahko o podvodnem ribolovu govorimo tudi kot o športni panogi. Priloga: članek iz Slobodne Dalmacije.

Ker je osnova podvodnega lova potapljanje, potapljanje na vdih, saj se večina taktik, tehnik lova izvaja v potapljanju, je pomembno, da se spoznamo z osnovami potapljanja na vdih. Naštel bom le neke osnovne stvari, na katere morate biti pozorni. Več, skoraj vse pa boste slej ko prej našli na naši spletni strani pod apnea. Takoj pa jih lahko najdete po sedaj že kar številni literaturi ali na tečajih, ki jih prirejamo.

Pri potapljanju na vdih se je v osnovi potrebno naučiti, seznaniti s:

Tehnikami, kako se najlažje in najučinkoviteje potopiti. Obstaja več načinov. Dobro je, da jih obvladamo čim več in to čim bolje, saj nam pravilen potop prinese par metrov globine več in manjšo porabo kisika, torej še par sekund pod vodo več.

Tehniko kako najučinkoviteje plavati s plavutmi. Podvodni lovci za gibanje pod vodo uporabljamo plavuti. Zato so plavuti za podvodne lovce eden najpomembnejših delov opreme (za razliko od scuba potapljačev), zato je pravilen izkoristek plavuti in tako dosežen optimalen učinek zelo pomemben, saj se podvodni lovci, tako kot tekmovalci v apnei, borimo s časom in preplavano razdaljo.

Preden se poskusimo potopiti preko 4 m v globino, se moramo naučiti izenačevati pritisk. Med globino 4m – 7m pride do določenih poškodb zaradi pritiska (baro travm), če tega ne znamo izenačiti. Tako lahko pride do:

 • barotravme bobniča, če ne izenačimo pritiska v ušesu,
 • do barotravme oči, če ne izenačimo pritiska v maski,
 • do barotravme sinusov, če ne izenačimo pritiska v sinusih,
 • do barotravme zoba, če nimamo urejenih zob (plombirane vse luknje),
 • do barotravme v trebušni votlini, če zrak pod povečanim pritiskom potisnemo v želodec in tako dalje potuje po črevesju (bolj običajno pri scuba),
 • barotravme kože, če smo nepravilno oblekli potapljaško obleko,
 • do barotravme – gnetenja pljuč, če se na globino ne privajamo postopoma.

Teh poškodb zaradi pritiska je lahko še več. Navedene so najbolj pogoste, kot sem že omenil, se boste lahko z njimi seznanili na spletni strani pod apnea.

Seznaniti z anatomijo telesa in fiziologijo pod spremenjenim pritiskom:

 • porabe kisika, kot življenjsko pomembnega plina, ki ga dihamo iz zraka. Pri potapljanju na vdih zadržujemo zrak, ne ventiliramo pljuč z dihanjem, ker pa je kisik življenjsko pomemben plin, lahko ob pomanjkanju doživimo nezavest tako imenovan blackout, hipoksijo, ki se stopnjuje v anoksijo. V ta namen moramo striktno upoštevati nekatere varnostne ukrepe, kot so:
 • ne potapljajmo se sami,
 • ne potapljajmo se do naših maksimalnih sposobnosti,
 • pravilno bodimo obteženi (nevtralno minimalno na 5m globine ali globlje), obtežitev je pri podvodnem ribolovu še posebnega pomena,
 • skrbimo za fizično pripravljenost, da lahko lažje ocenimo svoje sposobnosti,
 • za označevanje koristimo bojo.
 • pljučnimi volumni,
 • izmenjavo plinov v pljučih,
 • votlimi deli telesa in izenačevanju pritiska v njih,
 • potapljaškim refleksom – mamula refleks.

Seznanimo z osnovnimi fizikalnimi zakonitostmi, ki so pomembni pri potapljanju

 • zakon o vplivu pritiska na volumen – Boyle Mariotteov in Gay-Lussacov zakon
 • hidrostatični pritisk,
 • plovnost v vodi – Arhimedov zakon,
 • lom, odboj, absorpcija svetlobnih žarkov v snoveh z različnim agregatnim stanjem (voda, zrak, .. ),
 • Odvajanjem toplote
 • Paskalov zakon
 • Daltonov zakon
 • Henryev zakon

In še nekaj specifičnih napotkov za podvodni lov, ki jih boste podrobneje brali na tej naši strani pod podvodnim lovom.

Podvodni lov se izvaja v okolju, ki je nam ljudem dokaj tuje, čeprav nerojen otrok v materi, maternici živi v tekočini – plodovnici, vendar je maternica zaprto, varno okolje, kjer za večino življenjskih funkcij skrbi popkovnica. Pomembno je, da se podvodni lovec seznani z okoljem v katerem deluje, z morjem, oceanom, tako, da pozna neke osnovne razmere, ki vladajo v teh okoljih in zna oceniti primernost situacije:

 • vreme,
 • valovanje,
 • navigacijo, orientacijo,
 • tokove,
 • organizme, ki živijo v vodi, morju,

da se spozna z osnovno opremo podvodnega lova:

 • bojo,
 • obleko,
 • podvodno puško (zavedati se moramo, da je to orožje in moramo z njo tako ravnati, saj so posledice, če ne ravnamo tako, poškodbe, ki so lahko zelo težke, celo smrtne),
 • ABC opremo (maska, plavuti, dihalka),
 • nož,
 • vrvica za ribe,
 • uteži,
 • ….

Kot vidite iz naštetega, je za uspešen, varen, učinkovit, užitkov poln podvodni lov potrebno poznati kar nekaj stvari (teorije in prakse). Sicer mnogi lovijo brez da so seznanjeni z njimi, s tem pač povečujejo svojo izpostavljenost – riziko.

Ljudje, ki ne poznajo podvodnega lova in se še niso poizkusili v njem, si tega predstavljajo dokaj enostavno. Skočiš v morje in ribe kar plavajo okrog tebe, se ti nastavljajo, da bi jih ulovil. Še letos mi je znanec rekel: ‘ja ti lahko imaš ribe, ko loviš s puško’. Resnica je ravno nasprotna. Ribe plavajo v vodi, vendar na neki varni oddaljenosti od človeka, potapljača, podvodnega lovca. Vsaka riba posebej ima sebi edinstven način obnašanja.

Torej je potrebno najprej ločevati ribe, morske živali, nato pa še spoznati njihov način obnašanja, običajno je celo tako, da se manjše obnašajo drugače, kot velike. Kaj mislite, kako lahko svetujem osebi, ki mi govori, lovil sem tiste svetleče ribe. Če me nekdo tako nagovori, ga imam za neresnega in mu kar rečem, naj si najprej kupi knjigo o ribah in se jih nauči prepoznavati. Ribiči na palico ne dobijo dovoljenja, če ne poznajo rib in prav je tako.

Za spoznavanje obnašanja rib je najbolje čim več plavati v vodi, jih opazovati, včasih smo uporabljali izključno ustno izročilo, se pogovarjali z izkušenejšimi (ribarjenje i ribarsko prigovarjanje), sedaj obstajajo še drugačni mediji. Vedno več je filmov s komentarji, vedno več je spletnih strani, kjer izkušeni in manj izkušeni lovci pišejo svoje dogodivščine in klepetajo o njih v klepetalnicah. Tudi knjig na to tematiko je vedno več.

Podvodni ribolov so izkušnje, nekateri vrhunski lovci več kot 70% uspeha pri podvodnem lovu pripisujejo izkušnjam. Torej dekleta in fantje, če želite postati dobri podvodni lovci, skok v vodo in plavajte, plavajte, opazujte živali, ribe, ter se učite, pridobivajte izkušnje. Pogovarjajte se o ribolovu z drugimi lovci in tako del izkušenj pridobivajte s pogovorom, branjem zapiskov, spoznanj, klepetalnic na spletu.

Seveda je plavanje brez lova (brez puške) drugačna izkušnja, kot plavanje s puško. Zato priporočam kar plavanje s puško in lov. Pri tem pa vas moram, tiste ki se začenjate ukvarjati s podvodnim lovom, posebej opozoriti na malenkost: naj vas ne zavedejo male ribe. Ne lovite, ne glejte malih rib, te so samo znak, da se v bližini lahko nahajajo tudi velike. Skoncentrirati se moramo na različne dele konfiguracije tal, da slučajno ne spregledamo kakšne večje ribe, ki so izkušenejše, bolj zvite in se skrivajo ob robovih skal ter nato lovimo tiste večje, merske. Če boste svojo koncentracijo, svoje zanimanje usmerjali na manjše ribe, večjih sploh videli ne boste ali jih boste videli le slučajno.

Ko začetniki lovci vidijo izkušenejše, kako se vračajo iz lova z ulovljenimi ribami, ki jih sami še videli niso, kombinirajo vse mogoče zgodbice, razlage, zakaj njim ne uspe. Skoraj večina primerov je premalo izkušenj in premalo volje za pridobivanje le teh.

Kar nekajkrat sem doživel, da me je kdo prosil, da ga vzamem s sabo na podvodni lov, misleč, da je tam zunaj, kamor se jaz peljem s čolnom rib bistveno več. Nekaj je že resnice na tem, vendar tudi teh on ne bo, ni videl in spet je bil razočaran. Zato še enkrat, skočite v vodo in pričnite loviti.

Tudi sam sem velikokrat ostal brez ribe. Pa ne zato ker jih nisem videl, ampak zato, ker nisem želel ustreliti male, premale, podmerske. Včasih pa se mi je zgodilo, da sem par ur lovil brez, da bi kaj uplenil, nato pa sem opazil in ulovil trofejno ribo.

Ko sem pred leti menjal tehniko in puško za lov (iz puške na zrak sem prišel na puško na elastiko) sem kar nekajkrat ostal brez ulovljene ribe, vendar takrat predvsem zato, ker nisem bil navajen na novo orožje, novo tehniko.

Priporočam vam, da se nam pridružite, v bazenu, na rednih mesečnih srečanjih, na skupnih lovskih izletih, na tečajih in na spletni strani. Vprašajte, dobili boste verjetno več odgovorov, mnenj, iz njih si napravite svoje mnenje, tehniko. Neke univerzalne tehnike, pravila pri podvodnem lovu ni. So le (že tolikokrat poudarjeno v tem članku) izkušnje, povezane v neko kombinacijo tehnik, ki določeno osebo peljejo do uspeha – ulovljene ribe.

V mojem napredovanju v PL se mi je dogajalo, da sem ob spoznavanju tehnik in taktikah postopno pričel loviti različne ribje vrste. Začel sem z vranami, lumbraki, drozgi, nadaljeval s kavalami, šargi, škarpinami, do prve trofejne kirnje. Šele nato so se začele orade, brancini, zobatci, gofi, lice. Takšna pot verjetno tudi zato, ker je ob mojih začetkih bil popularen lov po luknjah. Vsaka riba zahteva svojo tehniko, taktiko, ne nazadnje tudi opremo (obtežitev, puščico, puško, … ) in tudi pogled (način gledanja, ko plavamo pod vodo, da jo pravočasno zagledamo).

Zato vsem, ki se želite preizkusiti v podvodnem lovu predlagam, da skočite v vodo in začnete loviti, pridete v naše društvo v našo sekcijo za apneo in podvodni lov H2Oteam.

Izberite svoj tečaj

Vas zanima potapljanje na vdih ali podvodni ribolov? Pridružite se nam na naslednjem tečaju