Nasoljeni inčuni

Pogovor o vaših najljubših jedeh.

Moderator: Daić

Nasoljeni inčuni

OdgovorNapisal/-a damjan dne Sr dec 07, 2005 21:52

"evo Damjana. je že bliže svojemu področju. tisto s kulinariko je bilo samo zavajanje forumcev " ... je napisala Rebeka.

Da temu ni tako vam bom sedaj napisal, kako pripravim odlične nasoljena inčune, ki so lahko v dolgih zimskih mesecih, ki prihajajo odlična marenda, da malce potešimo željo po bližini morja. Inčune pripravljam julija ali avgusta. Takrat jih je na tržnici vedno dovolj, so sveži, ker se lovijo dnevno, ter so ravno prav veliki - dolgi približno 12 - 15 cm od repa do glave.
Najprej jih očistim, to pomeni, da jim odstranim glavo, ter drobovino, ter jih sperem v vodi. Sledi zlaganje v posodo. Sam uporabljam 5 litersko plastenko od pitne vode, kateri odrežem vrh. Na dno najprej nasujem za dva prsta debelo grobe morske soli, poravnam in potlačim. Sledi plast enakomerno in na tesno zloženih rib po sistemu glava-rep. Ko je plast lepo zložena in stisnjena sledi spet plast soli, ravno toliko, da so ribe dobro prekrite. Pa spet plast rib po sistemu glava-rep, venar tokrat pod pravim kotom glede na prejšnjo plast rib. To se ponavlja, dokler ni posoda napolnjena. Pomembno je , da so že med zlaganjem ribe dobro stisnjene, saj lahko morebitni zračni žepi povzročijo kvarjenje ribe. Na koncu spet nasujem dva do tri prste soli, prekrijem z deščico, ter obtežim s kamnom. Pet literska plastenka zadostuje za 3,5 kg ribe, zraven se pa porabi približno 4 kg soli, ter nekaj pločevink piva. Tako pripravljena riba mora sedaj stati minimalno tri mesece. Medtem se bo iz rib izločila voda, ki je mora biti na vrhu zmeraj za približno 1 cm. To hranim v kleti, na hlanem in temnem, ter preverjam, da je zmeraj dovolj vode ter obteženo. Po treh mesecih dolgega čakanja so ribe pripravljene na dokončno gurmansko uničenje. iz posode jih vzamem ponavadi eno plast, ostalo pa pustim "pod kamnom". Ribo očistim soli, ter jo filetiram, da odstranim hrbrenico, te plavuti. Tako očiščene ribe dam v skodelico ter prelijem z olivnim oljem.
Najboljše se jejo z kruhom ter maslom, doda se lahko tudi kapra, odlične so na pizzi, kot dodatek ribjim namazom in partetam, še več receptov najdete na ttx - u htv 1, stran 577 - zaboravljena morska jela.

KER SO FILETI INČUNOV ZELO SLANI, OB UŽIVANJU LE TEH NE ODGOVARJAM ZA PREKOMERNO PITJE REFOŠKA ALI BEVANDE, KI SE ODLIČNO PODA ZRAVEN.

Pa dober tek!

Damjan
Uporabniški avatar
damjan
el Tonno
el Tonno

Kraj: pekre

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Sr dec 07, 2005 22:24

Zdravo Damijan

lepo da si se končno tudi ti prijavil.

Tile inčuni se berejo zelo okusno. Lahko bi pa kdaj prinesel kaj probat :D :D .
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Če dec 08, 2005 10:29

baje ste jih delali v puli in sedaj je genau čas da jih testiramo. danes je četrtek in damjan pridi z inčuni.

:-)
rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a damjan dne Če dec 08, 2005 13:13

Rebeka,

ti nabavi malo rdečega, jaz pa prinesem letošnji pridelek na pokušino.
Se vidimo zvečer, pa pregen greste v Pekarno, SE DOMA NAJEJTE DO SITEGA!!!

L.P. Damjan
Uporabniški avatar
damjan
el Tonno
el Tonno

Kraj: pekre

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Če dec 08, 2005 18:38

bo kuhano dovolj dobro.ti kr pridi z inčuni.

rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a pohorc dne Če dec 08, 2005 21:25

Mast se dobro bere. Grem nazaj v pekarno probati do dobroto.

pohorc
pohorc
Calvo
Calvo

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Če dec 08, 2005 22:28

Men se tut cedijo sline, ko to berem, samo nimam pa časa da bi v pekaro skočil :(. Bo drugič upam.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a Daić dne Pe dec 09, 2005 00:04

Damjan danes si mi z inčuni rešil življenje. Po sestanku UO in treningu sem bil lačen za dol past. Pridem v Pekarno sline se mi že cedijo, potem pa zvem da sem prpozen in da jih je zmanjkalo. :cry: :cry: :cry:

Na srečo sem na šanku zagledal še kruh in puter, pol pa sma s Pohorcem tekmovala kdo bo več pojedel, zadnji kos kruha sma si bratsko razdelila na pol.

Ob drugi priliki, ko boš spet kaj talal bom hitreje pri skledi. :D

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a rebeka dne Pe dec 09, 2005 21:44

tebi ja jure, kaj pa jaz. jih lepo dam na krožnik, logar vmes nareže kruh, postrežem zunaj in mali čvek. ko pridem nazaj v sobo samo še nekaj kosov kruha in puter. kje so inčuni. samo zadovoljni obrazi jureta, logarja in co. kavalirji pa taki.

damjan repete.

rebeka
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a Mirko dne So mar 18, 2006 01:29

zadnji kos kruha sma si bratsko razdelila na pol.

Mi malenkost starejši ne razumemo;
Kako zdaj? Bratsko ali 50/50? :)
LP, Mirko.
Uporabniški avatar
Mirko
el Tonno
el Tonno

Vrni se na kuhanje in recepti