Kako sem pripravil 16.5kg goloba

Pogovor o vaših najljubših jedeh.

Moderator: Daić

Kako sem pripravil 16.5kg goloba

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr avg 02, 2006 09:59

Med lovljenjem rib včasih naletmi na manjše morske golobe, ki jih le občudujem. Letos sem naletel na večjega, ker sem bil na morju z večjo družbo, sem vedel da ga bomo pojedli, zato sem ga tudi vstrelil. V vodi sem ga ocenil nekje na 10kg, tehnica pa je pokazala 16.5kg. Pojavili pa so se problemi kako ga prpraviti, od domačinov sem zvedel za recept, ki ga sedaj posredujem vam.

Slika

Golobu sem najprej očistil drobovje in škrge, nato pa sem ga razkosal na manše komade. Ločil sem ga na glavo, hrbtenico in plavuti, ki sem jih narezal na četrtine. Golobu sem odstranil kožo, nato sem plavuti narezal na kareje. Zvečer sem goloba dal v posodo z mlekom in ga do naslednjega dne pustil, da se namaka. Enako se pripravlja tudi morske pes.

Slika

Pred kosilom sem kareje vzel iz mleka, jih popivnal, da se posušijo in jih spaniral na dunajski način (moka, jajca, drobtine). Okusno kosilo je bilo pripravljeno. Golob se po okusu ne more primerjat z belo ribo, je pa dobrodošla sprememba. Mnenja na kaj je prijatelje okus spominjal so bila deljena, ene je na goveje meso, druge pa na svinjsko, vsi pa so bili enotni, da je bilo kosilo zelo dobro.

Slika

Galvo in hrbtenico sem dal domačinom, da so si jo pripravili na lešo. Iz lešade so naredili odlično juho, meni je bila enkratna. Pozabil sem se pozanimat, če je kdo pojedel glavo in če je bila okusna, tako da vam tega žal ne morem povedat.

Slika

Dober tek!

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a miros dne Sr sep 13, 2006 11:46

In zato so se golobi maščevali Stivu.
miros
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a zubatac dne Sr sep 13, 2006 12:08

miros je napisal:In zato so se golobi maščevali Stivu.

zdaj jih pa butasti domačini pobijajo(iz maščevanja)
bolano :doh: :doh: :no-no: :no-no:
Uporabniški avatar
zubatac
Calvo
Calvo

Kraj: Ljubljana-Maribor

OdgovorNapisal/-a Daić dne Sr sep 13, 2006 12:16

Te dni so pri Reki PL vlovili 110 kg težkega goloba, dolgega 3m in razpon kril 180cm. Iz vode so ga vlekli 4 ure.

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če sep 14, 2006 06:34

Dobra ideja.
Nasplošno se mrhovina bolje pripravlja pohana, vsaj za nas iz celine, ker ima drugače malo 'čuden' okus. Zanimiva zamisel, namakanje v mleku (verjetmno, da izgubi ta divji okus), to priporočajo tudi z jetri in prašniki vseh živali.

Mi smo ga enkrat naredili na solato. Isto razkosali, skuhali in ločili meso ter pripravili mesno solato (tako kot z govedino). Bila je tako, tako. Se ne spomnim več dobro, vendar očitno ni bilo super, saj nismo več ponovili.

Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 14, 2006 07:43

Mogoče je problem v dolgotrajnem postopku priprave. Da goloba razkosamo in mu slečemo kožo potrebujemo dosti volje in zelo dober mesarski pribor. Tisti ki se je tega enkrat lotil, si tega več ne želi nekaj časa ponovit.

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a delfin dne Če sep 14, 2006 11:43

Jaz sem pred leti ujel goloba 26 kg.Imel je premer 146 cm, prava grdosija.
Namesto mleka sem ga dal za 16 ur v pivo in lovorov list, seveda razkosan in brez kože.Po 16 urah pa sem ga spekel na gradele(prej pa še osušil in začinil z mediteranskimi začimbami) bil je zelo dober nahranil sem pa polovico kampa.
No problem pri hrustančnicah je kiselkast okus mesa(karbamit v krvi) a z omenjeno 16 urno marinado ta popolnoma izgine.Po 8 urah sem pivo zamenjal, jah resda gre nekaj piv a okus je res odličen.... :D
Življenje je v morju!!!!!!!!!!
Uporabniški avatar
delfin
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če sep 14, 2006 12:28

Mogoče pa res še ustrelim kakšnega golob in probam ta vajin recept.
Andrej F.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 14, 2006 13:19

Delfin je napisal:Namesto mleka sem ga dal za 16 ur v pivo in lovorov list, seveda razkosan in brez kože. No problem pri hrustančnicah je kiselkast okus mesa(karbamit v krvi) a z omenjeno 16 urno marinado ta popolnoma izgine.Po 8 urah sem pivo zamenjal, jah resda gre nekaj piv a okus je res odličen....

Po mojem je boljša varianta da se ga da v mleko, ker nam potem pivo ostane, da ga čez noč :drunk: !!! :D :D :D

Šalo na stran, mleko je pobralo kiselkast okus in meso je bilo vsem dobro, pomojem je pri pivu enak učinek. Andrej, če boš vstrelil goloba, ti svetujem da si blizu skal in ne računat da boš goloba pokončal na gumenjaku. Ko ga dvigneš iz vode z repom ponori in ti komot prepikne tubuse na čolnu. Nasvet za vse, ne streljajte golobov na sikah, razen če imate blizu čoln s trdimi stranicami, pa previdno, da ne končate kot Steve Irwin.

Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a Tim dne Če sep 14, 2006 17:12

Tako mimogrede!!!!

Tudi za krapa sem slišal da ga je potrebno namakati v mleku.
how deep is deep?
Tim
Nemo
Nemo

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Pe sep 15, 2006 06:38

Jure imam izkušnje kar z nekaj golobi. Eden od njih me je tako kot Steva I. pičil, na srečo v roko. Živa pi... . Sreča, da je bil z mano Šnuki, ki ima stalno s sabo zalogo vročega čaja, v katerega sem držal roko (tudi ta strup je termolabilen). Na mestu uboda se mi še sedaj pozna.

Ribiči, ko ulovijo goloba, mu najprej odsekajo rep, pri mureni pa glavo. Tako je potrebno tudi pri podvodnem lovu. Tako kot je najbolje, da mureni prerežeš hrbtenico v vratnem delu (pri glavi), golobu pa pri repu. kako boš pa to naredil pa moraš dobro razmisliti. Če murena ali golob podivja, kar je običajno če ni dobro (smrtno) zadet, je sranje (posebej na majhnem čolnu), s Šnukijem sva mureno že metala, s puško vred, na kopno.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

Vrni se na kuhanje in recepti