Napisal/-a AndrejF. dne To avg 07, 2007 07:48
Zdravo.
Da se še jaz oglasim na to temo, CMAS in njegov monopol.
Kot veste (vsaj mariborčani) sem jaz bil eden od črnih ovc pri CMAS zaradi organizacije tekmovanja Svetovni pokal v plavanju s plavutmi, ki smo ga 15 let uspešno organizirali, s 4 - 6 tekem na leto, klubi, samoiniciativno, brez kakršne koli pomoči CMAS. Pa ne bi pogreval zgodbe, bilo i prošlo.
Pozanimal sem se pri pravnikih, kaj je možno storiti v takšnem primeru. Praktično ničesar. CMAS je v svoj statut, mislim da tam leta 2002, ugradil člen po katerem prepoveduje vsem športnikom, ki so registrirani pri CMAS, tekmovati za druge organizacije v disciplinah, ki jih podpira (vodi) CMAS. Zadeva je konec leta 2005 šla tako daleč, da je bila dana grožnja po izključitvi športnikov (kar se je očitno zgodilo) in nato celo po izključitvi nacionalnih zvez. Torej če se včlaniš v CMAS si prostovoljno sprejel njihov statut - nimaš se kaj žaliti.
Kdo je za to kriv. Osebno menim, da ljudje (predstavniki državnih zvez), ki so izglasovali, sprejeli to dopolnilo statuta, brez da bi se o njej posvetovali z bazo. Predlagali so ga italijani, ki formalno vodijo CMAS (ne vem od kdaj tam nekje 1988 sedež prenesen iz Francije v Rim). Kako pa je na teh skupščinah, se verjetno ve, glavna krajnske klobase, pri CMAS-ovih pa še super potapljanje, ker se običajno vršijo v mondenih področjih za potapljače, se ve kako so delegati bili skoncentrirani na stvari, ki so jim jih uturali Italjani.
Tu bo težko kaj storiti, le če jih bo kaj udarilo po žepu bo mogoče - (čimmanj sodelovati s CMAS, tudi scubeki) ali kakšna mednarodna organizacija - kolikor sem slišal, CMAS želi organizirati (je že hotel te letošnje igre v Bariju) neko poletno, podvodno olimpijado, po vzoru zimske - smučarske olimpijade. Olimpijski komite pa se ve, zahteva, da se k takšni stvari pritegne vse mednarodne organizacije, ki imajo vezo s to zvrstjo športa, oziroma jih mora biti minimalno ne vem koliko (ne sme biti samo ena). Torej bi se moral CMAS - pobudnik začeti pogovarjati tudi z AIDA, ... . Kar pa bo težko, vsaj ob takšnem odnosu. Torej fantje pazite kaj dela CMAS in vaši predstavniki v CMAS. Ideja je vsekakor dobra, saj bi tako ti športi dobili olimpijsko veljavo. Torej bili priviligirana rasa, še ena diskriminacija v športu - olimpizem.
Toliko v vednost. Upam, da nisem spet preveč razburil duhove in bom deležen cenzure.
Kaj slovenski super asi v plavanju s plavutmi niso bili na tekmovanju???
Lep pozdrav. Andrej
Andrej