Lepljenje neoprena (kako?)

Plavuti, maske, obleke...

Moderator: SanSan

Lepljenje neoprena (kako?)

OdgovorNapisal/-a drejc dne Če apr 06, 2006 11:01

Na obleki so se je mi pod pazduhami pojavile luknjice (tam kjer je prisit in prilepljen rokav na "trup") skozi katere mi sedaj curlja voda. No poleti je to se prijetno, ko zna bit v obleki precej vroce, ko pa je voda se precej hladna, pa je zadeva (vsaj meni) precej neprijetna-po 3 urah vode ze zelo neprijetna.
No "luknjice" sem sicer skusal zalepit z neopr. lepilom, a se je zadeva izkazala za bolj neuspesno, ker bi zadevo moral nekako tudi "zasiti". No pomislil sem tudi na opcijo, da bi uporabil kar "kolesarsko" fliko za zracnice in jo na notranji strani, ki zalepil z omenjenim lepilom.
Verjamem, da nisem edini ko je naletel na tezave z "puscanjem", pa me zanima kako se vi tega lotevate in resujete... Kaksen uporaben nasvet?

LP Drejc
drejc
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če apr 06, 2006 12:45

Drejc najprej bi te pozdravil na forumu.

Sam nimam takšnih izkušenj z obleko, zato ti ne morem dat kakšnega nasveta, ki bi 100% deloval.

Po mojem bi bila ena varianta da neopren zalepiš, ga odneseš šivilji, da ga zašije in šive še enkrat zalepiš z neoprenskim lepilom.

Boljša varianta je, da greš k trgovini Sandiline (če boš kaj na Primorskem) in jih prosiš če ti to popravijo.

Verjetno ti bo kak starejši potapljač svetoval še kaj boljšega, kar si lahko narediš sam,....

Upam, da sem ti vsaj malo pomagal.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne Če apr 06, 2006 14:23

Najprej naj povem, da nisem ne vem kak mojster glede popravljanja obleke, vendar že leta bolj ali manj uspešno krpam svoje obleke, ki se trgajo zradi skal ali "nasilnega" oblačenja.
Sklepam, da so luknjce so verjetno posledica "nategovanja " obleke pri oblačenju in se je sukanec od šivov zarezal v material.
Nikakor ne lepit na obleko flik z notranje strani, ker te bodo ti "okraski" žulili, če že lepiš kaj, vedno iz zunaje strani.
Ne vem koliko so velike te luknjice, vendar sam bi recimo luknjice premera 1mm saniral tako, da bi nataknil obleko na kak model (desko), da bi bil rokav dvignjen in na mestu poškodbe raztegnjen, tako da so luknjice maksimalno narazen. Potem bi z lepilom aquashure lepo premazal celo področje z luknjicami in ga vtrl v luknjice. Aquashure bo šel v luknjice, hkrati pa bi prekril celo površino. Ker je lepilo elastično, ti si pa ga apliciral v skrajni legi zatekanje vode ne bi smelo biti več problem. Opozarjam te, da ne vem kako poškodba izgleda, niti kako obežna je in da je to samo moja ideja za popravilo glede na to kako si predstavljam poškodbo. Mogoče bo obleka zaradi tega lepljenja manj gibljiva v pazduhi.

Pri manjših poškodbah ni treba šivat, šivaš daljše linije, če se raztrgajo /razparajo, najprej zlepiš, potem zašiješ in potem še šive prelepiš.

Seveda ti še vedno preostane popravilo pri izdelovalcih oblek, kar pa je povezano z določenim stroškom.

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe apr 07, 2006 11:57

jaz pa vse poškodbe svojih oblek saniram tako, da na notranji strani zalepim čim tanjši neopren. NOBENE luknje nisem uspel sanirati samo z uporabo lepila, preprosto niso dovolj kvalitetna. bi pa se to dalo sanirati s profi dvokompomentnim lepilom, ki ga uporabljajo proizvajalci. vendar ga ne dobiš v trgovini. predlagam torej pokritje luknje s koščkom tankega neoprena (mora seveda gledati še kake 3-5 cm preko luknje na vseh straneh).
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Pe apr 07, 2006 12:18

odvisno je seveda kak neopren sploh imaš. Če imaš zunaj gladek neopren nebi smelo bit problema zalepit kos neoprena gor odzunaj. Če imaš noter slučajno kako podlogo iz blaga boš imel tudi tam malo probleme lepit.

Torej neopren, ki je obelan s kakšnim blagom se da šivat, gladek surov neopren ba bolj težko. Verjetno ga boš samo poškodoval s šivanko in sukancem.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe apr 07, 2006 12:37

SanSan je napisal: Torej neopren, ki je obelan s kakšnim blagom se da šivat, gladek surov neopren ba bolj težko. Verjetno ga boš samo poškodoval s šivanko in sukancem.

Gladek neopren (liscio) se NE SME šivati, ker se pod vsako obremenitvijo strga.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a drejc dne Pe apr 07, 2006 14:07

Ja saj na probleme, ki ste jih omenili sem ze sam naletel, ko sem se hotel nekak lotit zadeve... :)

No naj povem, da ko sem hotel zadevo samo zlepit, je takoj nastal problem ker se na doticni tocki "stikajo" deli ki so ze tako "sestavljanka" in enostavno ne mores, oz. vsaj zelo tezko stisnes te dele skupaj in jih tako drzis da zadeva prime...
No obleka je znotraj popolnoma gladka (zaj poznate model od imersiona-mislim da nas vecina MBcanov tako uporablja), zunaj pa je maskirna barva. Po moje je edina in najbolj pametna resitev samo se "neoprenska flika". Mislim, da tocno pod pazduho ravno ne bi smelo pretirano zulit, ali pac?
Vas nasvet, kaksen neopren uporabit, kje dobit flike, po moznosti 3 mm debele nic vec! in na kaj naj pazim ko se bom lotil zadeve?

Hvala se enkrat!

Drejc
drejc
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a alesn dne Pe apr 07, 2006 15:19

drejc je napisal: Vas nasvet, kaksen neopren uporabit, kje dobit flike, po moznosti 3 mm debele nic vec! in na kaj naj pazim ko se bom lotil zadeve?

Če doma nimaš neoprena, pokliči Duem Medvode. Naj ti pošljejo par flik. Meni se je na isti obleki straglo isto mesto!!! Popravil sem tako, da sem na notranji strani prilepil 3mm fliko, na zunanji pa sem dobro zalil z lepilom.
Uporabniški avatar
alesn
el Presidente
el Presidente

OdgovorNapisal/-a mrandrej dne So apr 08, 2006 07:10

Drejc kako velik kos neoprena rabiš? Napiši mere pa na ZS mi pošlji (po možnosti), mogoče ti lahko pomagam, saj imam 3 mm debel neopren od ene stare obleke, ki sem ji odrezal zgornji del - naramnice, imam pa tudi material, ki je zelo tanek in se lepi na kolena je pa odporen na udarce (samo tu so bolj mali koščki na voljo).

LP, Andrej
mrandrej
Calvo
Calvo

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne To apr 11, 2006 11:49

Zdravo Drejc.

Večina lepil deluje tako, da ga namažeš na obe strani, ki ju želiš zlepiti, pustiš posušiti, 2 -3 minute (da je na otip nelepljivo), nato pa obe strani močno stisneš skupaj. Tako deluje tudi lepilo za neopren. Če je mesto popravka tako, da je težko držati obe stranio narazen se potrudi s kakšnim predmetom ali prosi koga, da ti pomaga.
Tisto packanje po mestu poškodbe z lepilom nima smisla in ne efekta.

Neoprem se praviloma tudi zašije na mestu poškodbe - leljenja, saj so vse obleke tovarniško lepljene in šivane, šiva se samo tam (na tisti strani) kjer je na neoprenu blago in sicer tako, da neopren ne prebodeš skozi in skozi temveč z iglo prebodeš le poševno do "polovice" debeline (praktično šivaš samo blago). ZELO POMEBNO JE, DA PRI ŠIVANJU UPORABIŠ ŠIV, KI JE RAZTEGLJIV V VSE SMERI. To je takoimenovan cik cak, križni šiv. Sukanec se križa v obliki črke X. Če ne uporabiš takšnega šiva nisi naredil kaj dosti, obleka se ti bo pri prvem oblačenju na mestu vbodov strgala (še večja poškodba).
Jaz na poškodovan del ne bi lepil nobene flike, posebej ne neoprenske, razen kakšno iz raztegljivega materiala, kot so včasih nalepke (zaščita za kolena in komolce).
Če je material obleke že zelo zdelan od vplivov morja in sonca, ne pomaga popravljanje, ampak samo investicija v novo obleko. Po tem pa se razlikujejo dobri in slabi materiali (po njihovi dolgotrajnosti uporabe, prožnosti, .... ). Na začetku je vsaka obleka (material) mehka in raztegljiva.
Veliko uspeha.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

Vrni se na apnea oprema