Karbonske plavuti Majestic

Plavuti, maske, obleke...

Moderator: SanSan

Karbonske plavuti Majestic

OdgovorNapisal/-a Daić dne Ne sep 04, 2005 21:06

Sam imam mnogo problemov z izbiro prave plavuti, ker imam številko noge 48, stopala pa imam zelo ozka. Zaenkrat sem uporabljal samo Cressijeve plavuti Gara 2000, sprobal pa sem več različnih modelov drugih proizvajalcev, pri katerih mi ni odgovarjal čevelj. Zaradi tega sem dal na svetovnem prvenstvu veliko pozornost na plavuti, ki so jih uporabljali tekmovalci.
Skoraj vsi so uporabljali monoplavuti, le redki so imeli klasične stereo plavuti. Med temi redkimi so bili nekateri vrhunski potaplajči kot so Tom Sietas, Tanya Streeter in Panos Lianos, ki so bili v finalu DYN in so vsi uporabljali karbonske plavuti Majestic. Te plavuti je uporabljala tudi celotna grška reprezentanca saj jih izdelujejo prav v Grčiji.

Slika
karbonske plavuti Majestic

Majestic so na trgu med novejšimi plavutmi in so hkrati ene od najboljših stero plavuti. Narejene so samo iz karbona in so zaradi tega boljše od bolj znanih C4. Listi so izdelani tako, da se po želji lahko pritrdijo na vse čevlje, ki omogočajo zamenjavo listov (Sporasub, Omer, Picaso,..). Cena plavuti je primerno visoka saj s čevlji vred stanejo približno 300€.

Slika
Panos Lianos

Največ informacij o plavutih sem dobil od grka Panosa, ki mu je izdelovalec plavuti tudi sponzor, zaradi tega je razumljivo, da jih je samo hvalil. Sam uporablja te plavuti za dinamično apneo, globinsko apneo in podvodni ribolov. Neizogibno je bilo vprašanje kako so plavuti občutljive na odarce ob skale, ki so neizigibni pri podvodnem ribolovu? Plavuti mi je pokazal in dejal, da je z nimi lovil že ogrom in da so še vedno nepoškodovane. Razložil je tudi, da je pred njim proizvajalec vrgel plavuti v skale z listi naprej in da so se plavuti samo odbile, ter ostale nepoškodovane.

Slika
Tom Sietas z zmagovalnimi plavutmi

Bolj zanimiva je zgodba aktualnega svetovnega prvaka in rekorderja v dinamični apnei s plavutmi Toma Sietasa. Letos poleti se je udeležil grškega tekmovanja Summer apnea games 2005, kjer je tudi postavil aktualni svetovni rekord 212m. Na tekmuvanju je videl Majestic plavuti in jih sprobal, bile so mu tako všeč da jih je takoj naročil. Panos mu jih je prinesel na svetovno prvenstvo v Švici, kjer jih je sprobal in na treningu odplaval 200m. Na tekmi je postal svetovni prvak s preplavanimi 208m in uporabljal je prav te plavuti.

Slika
Tanya Streeter na treningu

Tudi Tanya Streeter uporablja te plavuti. Sama pravi, da ji monoplavut ne ustreza, ker je imela hudo poškodbo hrbtenice in se zaradi tega potaplja s stereo plavutmi. Od vseh modelov ki jih je sprobala so ji najbolj odgovarjale prav Majestic in jih uporablja na vseh tekmovanjih.

Slika
Tanya Streeter na tekmi

Tudi sam sem imel priložnost da sem jih sprobal vendar sem odplaval samo par dolžin kar je premalo da bi si ustvaril pravilno mnenje. Tri leta sem plaval z že omenjenimi Gara 2000 plavutmi, ki so zelo trde in malo odzivne. Plavuti Majestic so zelo mehke in sem imel občutek da sploh nimam plavuti na nogah, pa še čevelj mi je bil dosti preširok in je bilo moje plavanje nepravilno. Za realno oceno plavuti bi rabil 14 dni plavanja, da bi se privadil na mehkobo plavuti, potreboval bi tudi primeren čevelj, ki še ga nisem našel.
Dobil sem vizitko proizvajalca plavuti, tako da lahko vsak, ki ga plavuti zanimajo stopi v kontakt direktno s proizvajlcem.

Zanima me kakšne izkušnje imate s karbonskimi plavutmi?
Kako dolgo ste se privajali na drugačno trdoto in odzivnost karbona?
Kaj si mislite o plavutih Majestic?
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a AndrejF. dne Če sep 08, 2005 11:25

Zdravo.
Jaz ima C4, ruske iz stekloplastike in Imersionove (zelene in črne). Prej sem imel tudi Sporasub- ove (vsaj 20 let).
Prvo kar sem opazil pri plavutih je njihova vodljivost, če voda lepo drsi po njih (nekatere imajo v ta namen tudi bočna "vodila") se ti noga ne zvija (noga se ti je zvijala pri sporasubovih, sedaj omerjevih). Porabljašp kar nekaj energije za izravnavo.
Pomebna je tudi trdota. Plavalci Mitja, Rok, .... bi o tem vedeli več. Plavut mora biti takšne trdote, da se med plavanjem zvije samo enkrat, ne pa da dela več krivulj in tako čimbolje izkoristi svoj odriv. To pa je v sorazmerni odvisnosti od hitroisti gibanja nog (hitrosti plavanje), moči nog ter hitrosti. Hitreje ko plavaš hitrejše gibe nog delaš in trše plavuti moraš imeti, kako trde, pa je spet odvisno od moči nog. Na forumu večkrat preberem in tudi jaz sem včasih tako razmišljal, da moram imeti trde plavuti, vendar to ni čisto res. Karbosnke C4 so v večini mehke, precej bolj mehke kot Imersionove najmehkejše.
Vse plavuti imajo lastnosti odriva (mi plavut z močjo nog upognemo in ko nehamo z zamahom plavut sili k izravnanju, kar povzroči odriv), vendar je karbon material, ki ima to lastnost bolj izrazito (da se vrne v osnovni položaj/vzmet) in se kot tak tako hitro ne utrudi, kot je primer pri ostalih materialih/plavutih, ki po nekaj letrih uporabe postanejo prave deske.

To, da so narejene iz čistega karbona je zame ?????. Čisti karbon je zelo lomljiv materiala in skoraj ne morem verjeti. Ravno ta kombinacija (zmes) je tajna proizvajalcev. Imersion ravno iz teh razlogoiv ne dela karbonskih, saj ne pozna te tajne in je s tistimi, ki jih je izdelal imel zelo veliko reklamacij, lomov.

Tudi mene zanimajo te Majestic iz Grčije. Poveži se z njimi, malo jih vprašaj kako in kaj bi bilo z večjim naročilom, oziroma če dajo kakšen liste (različne trdota) na testiranje. Naredimo teste in primerjave z ostalimi.
Pa še to. Treniram namerno z zelo trdimi plavutmi. Najtršimi stekloplastičnimi. Če treniram veliko (več kot 3km), me začne mučiti po 2-2,5km) zamenjam za C4 in hitrost je enaka, le noge se manj utrujajo. Logično, ker se trde stekloplastične zelo malo zvijajo skoraj nimajo oz. imajo zelo slab odbojni efekt. Zato moram za doseganje določene hitrosti delati vse sam, plavuti bol malo pomagajo.
Andrej
AndrejF.
Free Willy
Free Willy

OdgovorNapisal/-a Daić dne Če sep 08, 2005 12:08

Upam da se bo oglasil ša Mitja, ki je tudi plaval s plavutmi Majestic in napisal svoje mnenje. V glavnem se že na suhem opazi da so mehkejše od C4 zgledajo pa še bolj odzivne. Morali bi dobiti kake liste na test in bi potem lahko bolj objektivno pisali, sedaj se lahko zanašamo samo na to da jih uporabljajo eni od najboljših apneistov, ki so prej uporablajli C4.
LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

Plavuti

OdgovorNapisal/-a kuli dne So okt 01, 2005 20:50

Zdravo

Lepo si to napisal. Sam sem izprobal kar nekaj plavuti za ribolov se najbolj obnesejo kar navadne. Bom pa sprobal sprasubove carbon pure

KULI
Uporabniški avatar
kuli
el Tonno
el Tonno

Kraj: Pragersko

OdgovorNapisal/-a Primož dne So okt 01, 2005 21:51

Te plavuti Sporasub carbon pur ,gredo tudi meni na živce.Kaj se bi jih dalo prizkusit,da vidim ali so res tako dobre kot so drage.
Primož
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a SanSan dne So okt 01, 2005 21:58

No saj če je kdo opazil smo tukaj testirali plavuti za tekmovanja v apnei in ne toliko za podvodni lov. Pomoje je z vsemi karbonskimi in stekloplastnični plavutmi pri lovu poblem da "pojejo" in dvomim da je s temi Sporasubovimi kaj drugače. Kar se tiče performansov za same potope pa so sigurno boljše kot navadne plastične, vprašanje pa koliko se to opazi pri potopih do 20m. Pomoje ne kaj dosti.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

Plavuti sporasub

OdgovorNapisal/-a kuli dne Ne okt 02, 2005 11:41

Zdravo

Se opazi in lov tudi ni več omejen do 20m. Res je da nekatere "pojejo" vendar sem te že imel možnost preiskusit in nisem imel tega občutka. Res pa je, da se je treba na karbonsko plavut navadit.

KULI
Uporabniški avatar
kuli
el Tonno
el Tonno

OdgovorNapisal/-a SanSan dne Ne okt 02, 2005 14:11

Meni osebno se prehod iz plastičnih plavuti na karbonske oz. stekloplastične ni zdel ne vem kak težek. Meni se zdi da v sami tehniki plavanja med njimi ni neke razlike, občutek s karbonskimi je pa veliko boljši. Največjo razliko sem sam občutil prdvsem v tem da so karbonske običajno mehkejše od plastičnih in se ti zato včasih zdi da "nikamor ne grejo". Neke druge razlike jaz nisem opazil, zato tudi ne vem zakaj se nebi uporabljale za lov (razen "petja" seveda).

Nekateri pravijo da so krhke in lomljive, kar sploh ni res. Tisti, ki imajo pravo recepturo karbona imajo tudi zelo trdne plavuti. Enkrat sem celo gledal test ko so testirali več dolgih plavuti na udarce in so se karbonske odrezale celo bolje kot plastične.
Uporabniški avatar
SanSan
Mama Orca
Mama Orca

Plavuti

OdgovorNapisal/-a kuli dne Ne okt 02, 2005 17:02

Zdravo

Se strinjam s tabo. Sporasub pure mislim, da je to prava kombinacija za podvodni lov.

KULI
Uporabniški avatar
kuli
el Tonno
el Tonno

Re: Karbonske plavuti Majestic

OdgovorNapisal/-a THE WATER HUNTER dne Po jul 07, 2008 08:16

dan....Kje bi lahko dobil recimo te dolge plavuti.....za na dah....obstaja kaka slovenska stran....ali so sam slovenske trgovine????
THE WATER HUNTER
Paglavec
Paglavec

OdgovorNapisal/-a Đuro dne Po jul 07, 2008 13:11

pozdravljen

mogoče bi bilo fajn povedat recimo tudi kakšne plavuti želiš, npr. plastične, stekloplastične, karbonske...glede na to da si podal vprašanje pod to temo sklepam da bi rad nabavil karbonske, ali se motim?

Navadne dolge plastične plavuti se da dobit v skoraj vsaki trgovini z potapljaško opremo. Te plavuti so tudi najbolj primerne za začetnike. Seveda je tudi cena temu primerna, začne se nekje od 80€ pa vse do 120€.

kaj več informacij katere plavuti izbrat pa dobiš tudi v tej temi:
http://www.h2oteam.com/ribolov-oprema/p ... t1304.html

tukaj pa kje se da plavuti kupit:
http://www.h2oteam.com/ribolov-oprema/c ... t1349.html
če bi jaz to vedo...
Uporabniški avatar
Đuro
dupin Flipper
dupin Flipper

OdgovorNapisal/-a asja dne Po jul 07, 2008 21:14

The wATER hUNTER JE začetnik in bi potreboval vaše nasvete...saj se bo verjetno oglasil še na forumu.
LP
Lepe reči morš guštirat na lahnu, da nebeš usahnu, še prej ku boš zdahnu...
Uporabniški avatar
asja
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Kraška vrtača

OdgovorNapisal/-a Daić dne Po jul 07, 2008 22:27

Saj je več ali manj vse napisano na linkih, ki jih je v zadnjem postu objavil Đuro.

LP Jure
Uporabniški avatar
Daić
Lumpi
Lumpi

OdgovorNapisal/-a asja dne To jul 08, 2008 08:49

Daić je napisal:Saj je več ali manj vse napisano na linkih, ki jih je v zadnjem postu objavil Đuro.

LP Jure

Ups, narobe sem se izrazila. Glede plavuti ja, mislim, da ga še neki drugega zanima. LP
Lepe reči morš guštirat na lahnu, da nebeš usahnu, še prej ku boš zdahnu...
Uporabniški avatar
asja
dupin Flipper
dupin Flipper

Kraj: Kraška vrtača

Vrni se na apnea oprema