Skoraj vsi so uporabljali monoplavuti, le redki so imeli klasične stereo plavuti. Med temi redkimi so bili nekateri vrhunski potaplajči kot so Tom Sietas, Tanya Streeter in Panos Lianos, ki so bili v finalu DYN in so vsi uporabljali karbonske plavuti Majestic. Te plavuti je uporabljala tudi celotna grška reprezentanca saj jih izdelujejo prav v Grčiji.
karbonske plavuti Majestic
Majestic so na trgu med novejšimi plavutmi in so hkrati ene od najboljših stero plavuti. Narejene so samo iz karbona in so zaradi tega boljše od bolj znanih C4. Listi so izdelani tako, da se po želji lahko pritrdijo na vse čevlje, ki omogočajo zamenjavo listov (Sporasub, Omer, Picaso,..). Cena plavuti je primerno visoka saj s čevlji vred stanejo približno 300€.
Panos Lianos
Največ informacij o plavutih sem dobil od grka Panosa, ki mu je izdelovalec plavuti tudi sponzor, zaradi tega je razumljivo, da jih je samo hvalil. Sam uporablja te plavuti za dinamično apneo, globinsko apneo in podvodni ribolov. Neizogibno je bilo vprašanje kako so plavuti občutljive na odarce ob skale, ki so neizigibni pri podvodnem ribolovu? Plavuti mi je pokazal in dejal, da je z nimi lovil že ogrom in da so še vedno nepoškodovane. Razložil je tudi, da je pred njim proizvajalec vrgel plavuti v skale z listi naprej in da so se plavuti samo odbile, ter ostale nepoškodovane.
Tom Sietas z zmagovalnimi plavutmi
Bolj zanimiva je zgodba aktualnega svetovnega prvaka in rekorderja v dinamični apnei s plavutmi Toma Sietasa. Letos poleti se je udeležil grškega tekmovanja Summer apnea games 2005, kjer je tudi postavil aktualni svetovni rekord 212m. Na tekmuvanju je videl Majestic plavuti in jih sprobal, bile so mu tako všeč da jih je takoj naročil. Panos mu jih je prinesel na svetovno prvenstvo v Švici, kjer jih je sprobal in na treningu odplaval 200m. Na tekmi je postal svetovni prvak s preplavanimi 208m in uporabljal je prav te plavuti.
Tanya Streeter na treningu
Tudi Tanya Streeter uporablja te plavuti. Sama pravi, da ji monoplavut ne ustreza, ker je imela hudo poškodbo hrbtenice in se zaradi tega potaplja s stereo plavutmi. Od vseh modelov ki jih je sprobala so ji najbolj odgovarjale prav Majestic in jih uporablja na vseh tekmovanjih.
Tanya Streeter na tekmi
Tudi sam sem imel priložnost da sem jih sprobal vendar sem odplaval samo par dolžin kar je premalo da bi si ustvaril pravilno mnenje. Tri leta sem plaval z že omenjenimi Gara 2000 plavutmi, ki so zelo trde in malo odzivne. Plavuti Majestic so zelo mehke in sem imel občutek da sploh nimam plavuti na nogah, pa še čevelj mi je bil dosti preširok in je bilo moje plavanje nepravilno. Za realno oceno plavuti bi rabil 14 dni plavanja, da bi se privadil na mehkobo plavuti, potreboval bi tudi primeren čevelj, ki še ga nisem našel.
Dobil sem vizitko proizvajalca plavuti, tako da lahko vsak, ki ga plavuti zanimajo stopi v kontakt direktno s proizvajlcem.
Zanima me kakšne izkušnje imate s karbonskimi plavutmi?
Kako dolgo ste se privajali na drugačno trdoto in odzivnost karbona?
Kaj si mislite o plavutih Majestic?