Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com

Varnost pri treningu


Preden pričnete trenirati apneo, tako na suhem kot v vodi, vas moramo ponovno opozoriti, da je priporočljivo, nujno, vse vaje izvajati pod nazorom partnerja in to tako, da vas partner neprestano kontrolira, kontrolira vašo zavest.

Pri statični apnei se dogovorite za določene znake. Za znake in približen čas trajanja apnee se dogovorite vnaprej. Najprimernejši so znaki ko potapljač odgovori na dotik z dvigom določenega prsta ali dajanjem potapljaškega znaka »OK«. Časovne intervale dajanja znakov je potrebno prilagoditi zmožnostim posameznika. Z znaki je priporočljivo začeti minuto pred napovedanim časom, najprej vsakih 30 sekund, po napovedanem času pa vsakih 15 sekund. Če na dan dotik ne dobimo odgovora, dotik takoj ponovno. Če tudi drugič ni odgovora, je potrebno nasilno prekiniti apneo in verjetno pričeti s postopki oživljanja.

Varnosti pri treningu morate dati zelo velik pomen, saj vam dobro varovanje:
 • rešuje življenje in obvaruje pred poškodbami,
 • razbremeni psihičnih obremenitev pred poškodbami,
 • omogoča varen poizkus maksimalne apnee in tako postavitev na izkušnjo vaše telo, kar vam povečuje samozavest in omogoča vrhunske rezultate,
 • onemogoča tudi »težke - popolne« black oute – izgube zavesti, ki se jim je vsekakor potrebno izogibati, saj je za njih značilno, da puščajo dolgotrajne psihične posledice, kar onemogoča postavljanje maksimalnih rezultatov.

Vsekakor je po black out-u potrebno prekiniti s treningom in se dodobra spočiti ter organizmu dovoliti, da si maksimalno opomore. V kolikor imamo možnost, je dobro dihati čisti kisik, da se telo čimprej oskrbi s potrebnimi količinami tega plina in vzpostavi ravnovesje.

Opozoriti vas moramo, da ne pri suhem treningu, ne pri mokrem ni dovolj dober katerikoli partner.

Partner mora biti oseba, na katero se zanesete in vas zna opazovati ter vam zna pomagati.

V opomin bi napisal resnično zgodbico o mladeniču, ki je bil zagret apneaš, redno je hodil trenirat na društvene treninge v bazen, vendar velikokrat brez partnerja. Med enim takšnih treningov je padel v nezavest, ležal je na dnu bazena, kot da vadi statiko. Velikokrat je to na tak način počel, ležal na dnu bazena. Vsi ostali, kar nekaj jih je bilo, so plavali nad njim, nič se jim ni zdelo sumljivo. Posledice lahko predvidevate. Ta dogodek je resničen in sega tam nekje v leto 1995.

Zapomnite si:

Ni znaka, oziroma opozorila, ki bi nam dal 100% signal, da bomo doživeli nezavest, black out.

Še enkrat:
 1. najdite si partnerja za trening,
 2. dogovorita se kako se bosta varovala,
 3. striktno se varujta pri vsakem poizkusu,
 4. pred poizkusum se dogovorite, kaj boste vadili in kako dolgo (minut, metrov).

Le to je osnova uspeha in nam daje možnost, da bomo uspeli.

To, da oba istočasno delata poizkus apnee, NI VAROVANJE !!!

Kako pomagati osebi, ki je padla v nezavest (black out):
 1. ne smemo mu dovoliti, da se potopi, dvignemo in držimo ga nad vodo,
 2. običajno je dovolj, da mu glasno govorimo (ne kričimo!) »dihaj«, »dihaj«... Nekateri trdijo, da pomaga tudi pihanje v obraz.
 3. V kolikor sam ne vdihne, je potrebno pričeti z osnovnimi postopki oživljanja (lahko kar v vodi, ob transportu do roba bazena):
 • sprostimo dihalne poti. Pri nezavestnih potapljačih lahko pride do krča glasilk, ki preprečuje vdih. Sprostiti ga poskusimo z nagibom glave nazaj.
 • pričnemo z umetnim dihanjem.

V kolikor smo dovolj hitri, dovolj hitro reagiramo ob nezavesti, so ti postopki dovolj in potapljač zadiha. Zadeva mine brez posledic. Običajno se niti ne zave, kaj se je zgodilo.

V kolikor pa temu ni tako je potrebno nadaljevati postopek na robu bazena. Ugotoviti tudi, če ni morda prišlo do zastoja bitja srca in po potrebi pričeti z masažo srca.

Vsem, ki se boste ukvarjali s potapljanjem na vdih (apneo) in vsem ki vas bodo pazili, priporočam, da se izobrazite v tehnikah oživljanja in to redno ponavljate, vadite, ne na ljudeh, za to obstajajo lutke (Ančke jih imenujejo). Zavedajte se, da se nam bo zelo obrestovalo že če postopke potrebujemo samo enkrat in nič hudega, če jih ne bomo potrebovali nikoli.

Čeprav apnea izgleda kot individualen šport, je še kako skupinski, kolektiven. Posebej kar se tiče priprav, treninga, varovanja. Zato vsem tistim samotarjem polagam toplo na srce, pridružite se kakšni skupini društvu, vadite skupaj:


Je varneje,
je prijetneje,
več glav več ve.


Avtor: Andrej F.


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke