Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
od 3. do 5. julija 2009

Rab dive off 2009 - Po nove DR


rab 2009Letos je že drugo leto za povrstjo na hrvaškem otoku Rabu potekalo mednarodno AIDA tekmovanje v globinskih disciplinah potapljanja na vdih. Tekmovanje je bilo izvedeno med 3. in 5. julijem ob idealnih pogojih, lepo sončno vreme brez vetra, valov in močnih tokov, med otokom Prvičem in Golim otokom. V močni konkurenci se je med seboj spopadlo 32 potapljačev iz 7 držav. Slovenijo so zastopali štirje tekmovalci, Mariborčana Jure Daić in Antonio Koderman iz društva H2O team Maribor ter Ljubljančana Luka Pengov in Matej Mihajlovski iz društva DPD Bled.

rab 2009rab 2009Tekmovalo se je v treh disciplinah. Prvi dan so tekmovalci lahko izbirali med FIM in CNF. Na začetku so štartali tekmovalci z napovedanimi nižjimi globinami, počasi pa se je napetost stopnjevala, ko so začele globine povečevati. Najprej se je odločalo o zmagovalcu v disciplini CNF. Antonio in Luka sta uspešno zaključila svoja potopa na 46 in 47 m ter si s tem priborila 5. oziroma 6. mesto. Sledili so hrvaški tekmovalci, ki so naskakovali državni rekord, ki je znašal 52m. Ta dan jim ni bil naklonjen in vsi so se obračali pred napovedano globino. Sledil je nastop Jureta Daića, ki je z globino 58m postavil nov državni rekord. Največjo napoved je imel Slovak Michal Rišian a se je obrnil že na 53m in tako zmago prepustil Daiću. Sledil je še boj za zmago v disciplini FIM, kjer so bili glavni favoriti Hrvatje. Eden za drugim niso uspeli doseči napovedanih globin. Svoj nastop pa je uspešno zaključil Matej Mihajlovski, ki je s potopom na 75 m postavil nov državni rekord in osvojil 2. mesto. Zmago si je priplaval Hrvat Goran Čolak, ki je s 76 m postavil nov hrvaški državni rekord.

rab 2009Naslednji dan so tekmovalci izbirali med CNF in CWT. Hrvaški tekmovalci so se spustili v boj za državni rekord v CNF, ki so ga napovedali kar trije tekmovalci. Z globino 57 m ga je postavil Domagoj Jakovac, ki pa je pri tem staknil hujšo barotravmo pljuč. Slovak Michal je imel ta dan boljši potop kot dan prej in si je z doseženimi 58 m delil 1. mesto z Daićem. Nato je sledil še boj za zmago v kraljevski disciplini potapljanja na vdih CWT. Antonio in Luka sta se potopila 57 in 63 m globoko in si enako kot dan prej razdelila 5. in 6. mesto, Matej pa je z osebnim rekordom 70 m osvojil 2. mesto. Za zmago so se borili tekmovalci iz štirih držav. Kot prvi se je na 80 m potopil Daić, ki je z rutiniranim potopom poglobil svoj državni rekord za 3m in si priboril še drugo zmago. Za njim sta enako globino dosegla še Čeh Jan Honysch in Slovak Martin Zajac. Kot zadnji je nastopil Hrvat Mario Brčić, ki se je obrnil na 75m in je tako zmago prepustil kar trem tekmovalcem.

rab 2009Slovenci so tako do dobra prekrižali načrte hrvaškim tekmovalcem. Hrvatje so ostali brez dveh 1. mest, ki jim jih je že drugo leto zapored odnesel Jure Daić, tokrat skupaj s slovaškima in češkim tekmovalcem. Daić je postal tudi prvi Slovenec, ki se je na vdih potopil globlje od 80 m. Vzpodbudni so tudi rezultati komaj 19 letnega Mariborčana Antonia, ki je na svojem prvem globinskem tekmovanju pokazal, da bo že naslednje leto v boju za najvišja mesta. To tekmovanje je služilo tudi kot kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo meseca novembra in decembra na Bahamih. Slovence bo na Bahamih zastopal naš najboljši globinski potapljač na vdih Jure Daić.

Več o tekmi in celotne rezultate si lahko pogledate na našem forumu v tej temi.

Avtor: Tanja Daić


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke