Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
november, december 2009

Globinsko svetovno prvenstvo – Bahami 09 - 3. del


bahamiPrizorišče tekmovanja je bila najglobja modra luknja na svetu, Dean’s Blue Hole, ki sega 203m globoko. Fascinantno je, da se nahaja le par metrov od obale in ko zaplavaš čeznjo si je kar težko predstavljati, da je pod teboj takšna globina. V premeru meri okrog 30 m in tako tvori nekakšen naraven navpičen tunel v katerem so idealni pogoji za potapljanje, saj ni morskega toka in valov, temperatura pa je konstantna tudi na globini. Edina težava je bila slaba vidljivost, tako, da so se potapljači na 70 m znašli v popolni temi.

Tekmovanje se je začelo s kvalifikacijami v konstantni obtežitvi brez plavuti - CNF, ki velja za tehnično in fizično najzahtevnejšo disciplino.

bahamibahamiPrvi dan so nastopile ženske in poskrbele za pravo dramo saj jih je bila skoraj polovica diskvalificirana zaradi black outa ali drugih napak. Status glavne favoritinje je opravičila Rusinja Natalia Molchanova, ki je suvereno opravila svoj potop in zaključila kvalifikacije na 1. mestu. bahamiNaslednji dan so sledile kvalifikacije moških v CNF. Vse je potekalo gladko in večina tekmovalcev je opravila svoje potope brez napak. Za vznemirjenje je poskrbel le najboljši globinski potapljač zadnjih let Bahami 09 - 3. del Avstrijec Herbert Nitsch, ki na površje ni prinesel ploščice in pričela so se ugibanja ali se je sploh uvrstil v finale. Jure je s potopom na 67 m dosegel odlično 8. mesto in za las zgrešil finale. Postavil je tudi nov državni rekord in tako svojega prejšnjega poglobil še za 9 m.

Po dnevu počitka so sledile še kvalifikacije v kraljevski disciplini potapljanja, konstantni obtežitvi s plavutmi- CWT, najprej za ženske, naslednji dan pa še za moške.

bahamiVečina tekmovalk je svoje nastope uspešno opravila. Večjih presenečenj ni bilo in tako sta glavni favoritki za zmago ostali Rusinja Natalia Molchanova (85 m) in Angležinja Sarah Campbell (70 m). Podobno je bilo naslednji dan, ko so se med seboj pomerili moški. Po pričakovanjih se je najgloblje potopil Avstrijec Herbert Nitsch, ki se je z doseženimi 105m globine uvrstil pred Venezuelca Carlosa Coste (104m). Jure je uspešno in z veliko rezerve zaključil svoj potop na 90 m. Svoj državni rekord je tako poglobil za 10 m in s tem rezultatom osvojil zelo dobro 9. mesto.

Nato je sledil en dan počitka pred finalnimi nastopi. V tem času je v sklopu spremljevalnega programa ponovno potekalo tekmovanje za postavljanje državnih rekordov. Po tekmovanju je Jure izkoristil prisotnost sodnikov AIDA-e in si uresničil dolgoletno željo ter se v ne tekmovalni disciplini brez omejitev- NLT potopil preko 100 m globine. Natančneje na 101 m! Tako je Jure postal prvi Slovenec, ki je na dah presegel magično mejo 100 m.

bahamiS tem potopom je Jure zaključil svoje nastope. Za 6 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v posamezni disciplini pa so se začeli težko pričakovani finalni nastopi in boj za nazive svetovnih prvakov. Najprej je bilo na vrsti finale v konstantni obtežitvi brez plavuti, kjer sta Novozelandec William Trubridge in Avstrijec Herbert Nitsch napovedala svetovni rekord. Trubridge je brez težav opravil potop na 90 m in se veselil naslova svetovnega prvaka v CNF. Nitsch pa po povratku iz 89 m ni pravilno opravil protokola na površini in je bil diskvalificiran. V ženski konkurenci je svetovni rekord najavila in potop tudi uspešno opravila Rusinja Natalia Molchanova. S potopom na 62 m je osvojla prvo mesto.

bahamiPo dnevu počitka so sledili še finalni nastopi v meni naj zanimivejši disciplini, konstantni obtežitvi s plavutmi. Razočarana sem ugotovila, da nobeden izmed tekmovalcev ni najavil svetovnega rekorda. Med moškimi je pričakovano ubranil naziv svetovnega prvaka Herbert Nitsch, ki se je potopil na 114 m. Drugo mesto je s 111 m osvojil Rus Alexey Molchanov, na tretjem mestu pa sta mu s potopom na 110 m tesno sledila William Trubridge in Venezuelec Carlos Coste. Tudi pri ženskah ni bilo večjih presenečenj. Naslov svetovne prvakinje je odnesla Natalia Molchanova s potopom na 97 m. Sarah Campbell pa je previdno napovedala in opravila 92 m ter osvojila drugo mesto. Še isti večer je organizator pripravil zaključno slovesnost in podelitev medalj. Slovesnost se je odvijala v simpatični restavraciji ob morju, kjer so nam pripravili tudi okusno pogostitev. Zabava se je zavlekla pozno v noč in veliko nas je nato zjutraj odšlo direktno na letalo proti domu.

Avtor: Tanja Daić


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke