Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
5. in 6. marec 2010

MAD CUP 2010 - v pričakovanju WR


mc2010Potapljaško društvo H2O team Maribor je letos že šestič organiziralo mednarodno tekmovanje v bazenskih disciplinah potapljanja na vdih MAD CUP 2010. Tekmovanje se je odvijalo v petek 5. in v soboto 6. marca ter je pritegnilo 34 tekmovalcev iz 6 držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Avstrija, Češka, Slovaška). Letošnji MAD CUP je prav tako kot lanski veljal tudi za državno prvenstvo, ki se izvaja pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ).

mc2010V Mariboru so se ponovno zbrali najboljši potapljači na vdih na svetu, ki so tekmovali v treh disciplinah: dinamika brez plavuti (DNF), statika (STA) in dinamika s plavutmi (DYN). Tekmovanje se je pričelo v petek zvečer v znamenju pričakovanja svetovnega rekorda v dinamiki brez plavuti. Nova in zelo obetavna hrvaška tekmovalka Dajana Zoretić je s 161m sicer odplavala svetovni rekord, vendar je bila žal diskvalificirana zaradi izgube zavesti na površini. Tako je prvo mesto osvojila Čehinja Jarmila Slovenčikova z odplavanimi 104m. V moški konkurenci je po pričakovanjih zmagal najboljši hrvaški potapljač na vdih Goran Čolak, ki si je s 175m priplaval tudi nov državni rekord. Tudi preostali dve stopnički sta zasedla Hrvata, Mario Brčić drugo in Veljano Zanki tretje mesto. Nato sta sledila Slovenca, Samo Jeranko na četrtem in Jure Daić na petem mestu.

Tako je na državnem prvenstvu v dinamiki brez plavuti z odplavanimi 130m zmagal Samo Jeranko, s 127m mu je na drugem mestu tesno sledil Jure Daić, tretji pa je bil Miha Pribošič z odplavanimi 112m.

mc2010V soboto zjutraj se je tekmovanje nadaljevalo s statiko. Tudi v tej disciplini je zmagal Goran Čolak, ki je sapo uspel držati 8min in 15sek. S 7min in 30 sek bi mu sledil Veljano Zanki, če ga zaradi nesrečne okoliščine z dotikom ne bi diskvalificiral naslednji tekmovalec. Tako pa je drugo mesto s 6min 46sek osvojil Čeh Josef Zbynek. Odlični tretji je bil Slovenec Miha Pribošič, ki je brez diha zdržal 6min in tako osvojil tudi prvo mesto na državnem prvenstvu. Na drugem mestu državnega prvenstva mu je s 5min 7sek sledil Jure Kompan. Tesno za njim pa na tretjem mestu Samo Jeranko, ki je nastop zaključil po 5min 3sek. V ženski konkurenci je prvo mesto osvojila Hrvatica Mihaela Romić, ki je sapo držala 5min 16sek. Sledili sta ji Slovakinja Veronika Szalontayova (5min 9sek) na drugem in Hrvatica Karla Fabrio Čubrić (4min 54sek) na tretjem mestu.

Po obveznem opoldanskem počitku je bila popoldne na vrsti še zadnja disciplina, dinamika s plavutmi. Odlično prvo mesto si je s preplavanimi 184m prislužil Samo Jeranko. Drugo mesto je s 169m osvojil Jure Daić, tretji pa je bil Josef Zbynek z odplavanimi 150m. Četrti je bil ponovno slovenski tekmovalec in sicer Antonio Koderman, ki je preplaval 128m. Podoben vrstni red je bil tako tudi na državnem prvenstvu. Prvi Jeranko, drugi Daić in tretji Koderman. V ženski konkurenci je zmagala Jarmila Slovenčikova, ki je preplavala 135m. Tekmovalke, ki so sledile pa so preplavale bistveno manj.

mc2010Zvečer smo se vsi sodelujoči zbrali na slavnostni večerji ob zaključku tekmovanja, kjer smo imeli tudi ceremonijo podelitve diplom, medalj in pokalov ter nagrad. Poleg medalj za prva tri mesta v posamezni disciplini, smo podelili tudi medalje za skupno uvrstitev. V mednarodni konkurenci si je prvo mesto prislužil Samo Jeranko, drugi je bil Josef Zbynek, tretje mesto pa je pripadlo Juretu Daiću. Tudi v skupnem seštevku državnega prvenstva je zmagal Jeranko, drugi je bil Daić, tretji pa Miha Pribošič. Tako je Samo Jeranko tudi tokrat upravičil vlogo najboljšega slovenskega bazenskega tekmovalca v potapljanju na vdih in dokazal svojo moč tudi v mednarodni konkurenci.

mc2010Na MAD CUP-u vsako leto podelimo tudi unikatne pokale (delo mariborskega akademskega umetnika Dejana Pfeiferja) za najboljše tri ekipe. Tokrat so dosegli prvo mesto tekmovalci iz Češke, drugo mesto je osvojil H2O team Maribor, tretje mesto pa hrvaški RK Geronimo.

Letošnji MAD CUP je bil posvečen priznanemu podvodnemu fotografu Dejanu Šarmanu (1971 - 2009), ki je lani izgubil življenje v potapljaški nesreči na izviru reke Cetinje. V kopališču Pristan je bila v času tekmovanja na ogled postavljena pregledna razstava njegovih podvodnih fotografij.

Vse rezultate in informacije o tekmi si lahko preberete na www.mad10.h2oteam.com.

Avtor: Tanja Daić


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke