Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
od 24. do 25. septembra 2010

Rab dive off 2010 – ko nam vreme ni naklonjeno


rabOd 24. do 25. septembra se je na hrvaškem otoku Rabu odvijalo tekmovanje v globinskem potapljanju na vdih. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 32 tekmovalcev iz desetih držav. Zaradi slabe vremenske napovedi se je tekmovanja udeležila samo polovica prijavljenih tekmovalcev. Tekmovalci so lahko izbirali med vsemi tremi tekmovalnimi globinskimi disciplinami: konstantna obtežitev s plavutmi (CWT), konstantna obtežitev brez plavuti (CNF) in prosti potop (FIM).

Slovenske barve so zastopali štirje tekmovalci, imeli pa smo tudi glavnega favorita za zmago Jureta Daića, ki je na tekmovanjih v prejšnjih letih osvojil vsa 1. mesta.


rabJuretu sta ob strani stala še dva klubska kolega iz H2O team-a Maribor mlad in perspektiven tekmovalec Antonio Koderman in debitant Andrej Ropret, ki je v svoji prvi potapljaški sezoni izjemno napredoval. Na tekmovanju je debitiral tudi Tomaž Jereb in je močno opozoril nase.

Večer pred tekmovanjem je v prijateljskem vzdušju in prijetni atmosferi potekala otvoritev tekmovanja in sestanek, kjer so tekmovalci najavljali globine. Ker so tekmovalci pričakovali slabše pogoje in mrzlo morje so najavili nekoliko manjše globine kot bi jih ob idealnih pogojih. Najvišjo najavo je pričakovano imel Jure Daić, ki je v disciplini FIM napovedal 82m.

rabPrvi tekmovalni dan je bilo vreme tekmovalcem naklonjeno kljub predhodni slabi napovedi. Najprej so štartali tekmovalci z najvišjimi najavami. Jure je uspešno zaključil svoj potop na 82 m in se že na vse zgodaj veselil zmage. Slovaški tekmovalec Michael Risian, ki je najavil 75 m je obrnil že na 45 m in tako uvrstitev na stopničke prepustil Antoniu Kodermanu, ki je z globino 65 m osvojil odlično 3. mesto. Drugo uvrščen je bil Hrvat Božidar Petani s potopom na 73 m. Tomaž pa je z globino 55 m osvojil končno 7. mesto. Andrej se je zaradi slabega počutja svojemu nastopu odpovedal. Slovenski tekmovalci so se zvečer z nasmeškom na obrazu udeležili sestanka, kjer so najavljali globine za drug tekmovalni dan, saj so že prvi dan izpolnili pričakovanja. Najvišjo najavo za drug dan je imel ponovno Jure. V disciplini CWT je najavil 80 m, kar bi bil ob normalnih pogojih rutinski potop. V disciplini CNF pa je Toni s 55m najavil 3. največjo globino.

Zjutraj je vreme pokazalo zobe, ob orkanskem vetru, dežju, grmenju in valovih je vse kazalo da bo tekmovanje odpadlo. Organizatorji so tekmovanje prestavili na popoldan, kar se je pokazalo za pravo odločitev, saj je veter ob 12h ponehal. Pozneje pa so sodniki zaradi premočnega morskega toka vse najavljene globine zmanjšali za 10 odstotkov. V zelo težkih pogojih za tekmovanje ob mrzli vodi, dežju in močnemu morskemu toku so trije najgloblji tekmovalci obrnili pred napovedano globino. Jure je v disciplini konstantna obtežitev s plavutmi s potopom na 60m osvojil 3. mesto, kljub negativnim točkam, ker ni dosegel najavljene globine. Odlično 2. mesto je pripadlo Tomažu, ki se je potopil 54m globoko.

V disciplini brez plavuti je k slovenskemu uspehu še drugič prispeval svoj delež Antonio, ki se je potopil 49m globoko in osvojil 2. mesto. Andrej se ob slabih vremenskih pogojih ni znašel najbolje in je potop zaključil z manjšo izgubo zavesti in diskvalifikacijo.

Zvečer je bila na vrsti še zaključna slovesnost, proglasitev zmagovalcev in zabava, ki je trajala dolgo v noč. V skupnem seštevku tekmovanja je ponovno zmagal Jure Daić, ki je prehitel dva hrvaška tekmovalca. Jure je tako že tretje leto zapored Hrvatom na domačem terenu pobral skoraj vsa zlata odličja.


rabKončni vrstni red:

Disciplina prosti potop (FIM)
1. mesto Jure Daić (SLO) 82m
2. mesto Božidar Petani (CRO) 73m
3. mesto Antonio Koderman (SLO) 65m
.
.
7. mesto Tomaž Jereb (SLO) 55 m

Disciplina konstantna obtežitev s plavutmi (CWT)
1. mesto Josip Zekan (CRO) 61m
2. mesto Tomaž Jereb (SLO) 54m
3. mesto Jure Daić (SLO) 60m

Disciplina konstantna obtežitev brez plavuti (CNF)
1. mesto David Cizek (CZE) 52m
2. mesto Antonio Koderman (SLO) 49m
3. mesto Božidar Petani (CRO) 48m

Končna razvrstitev vseh disciplin
1. mesto Jure Daić (SLO)
2. mesto Josip Zekan (CRO)
3. mesto Božidar Petani (CRO)

Avtor: Tanja Daić


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke