Športno društvo
H2O team,

Frankolovska ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
info@h2oteam.com
24.6.2013

Andrej Ropret: Prva 200-tica na tekmi DYN


Kljub veliko obveznosti službeno sem se odločil za odhod na tekmovanje v bazenskih disciplinah v Brno, 7.6.2013. Posebnost tega tekmovanja je v tem, da lahko večkrat ponavljaš nastop v posamezni disciplini, v enem dnevu.

V Brno sem štartal v petek popoldne, takoj po službi. Malo sem pritisnil na plin, desna noga na stopalki za plin mi je skoraj gledala izpod avta, zato sem tja prispel ob 18:30 uri. Štart DYN (dinamika z plavutmi) sem imel že ob 20.uri. Časa za počitek ni bilo dosti…četudi bi mi prijalo.

Sprva sploh nisem želel na Češko, saj so direktni prihodi na tekmo, po službi, po več urnem potovanju idealni recept za black-out. Vendar si tokrat prav zaradi tega nisem belil živcev. Na štart sem šel sproščen, hladen »kot špricer«, brez obremenjevanja z dolžino.

Poleg tega je imela voda v bazenu 20-21 stopinj in sem štartal z neoprensko obleko, katere sploh nisem vajen.

Prvih 98m je bilo dokaj lahkih (dolžina bazena je 49m), nobenih kontrakcij. Tretji obrat sem že dobival močne kontrakcije, ki pa so se stopnjevale polagoma. Po četrtem obratu na 196m sem bil še stabilen zato sem potegnil nekaj metrov in prišel vem pri 202m. Protokol sicer ni bil na meji, vendar me je že malo treslo, vendar sem naredil vse po pravilih in dobil belega.

Dolžina se mi sicer ni zdela kaj posebnega, saj sem zadnje tedne na treningih vedno obračal pri +205m, brez nikakršnih težav, vendar če povzamem, da sem štartal izredno utrujen, v treh dneh pred tekmo sem naredil z avtom 2000km, počitka ni bilo, sem bil izredno vesel.

Drugi dan tekmovanja v soboto je bila dopoldne na sporedu dinamika brez plavuti (DNF). Glede na to da sem imel sedaj v mislih le dinamiko s plavutmi, si nisem obremenjeval z žabo, zato sem predvideval narediti »le« okoli 130m in priti lepo ven. Naredil sem zelo sproščen potop in prišel ven pri 134m, protokol mi je bil super lahek…vendar me je na koncu presenetilo da sem dobil rumeni karton z razlago, da sem se potegnil z rokami iz bazena (t.i. Grabbing). Te napake res nisem nikoli doslej delal/naredil, tudi če se bil povsem na meji. Na treningih in na nekaterih tekmah me vedno nekdo snema in na podlagi tega izboljšujem tehniko, protokole. Dobil sem 5 kazenskih točk, kar je preračunano v daljavo isto kot bi naredil 124m, namesto 134m. Ker sem se moral fokusirati na dinamiko s plavutmi zvečer, se zato v detajle nisem poglabljal in se nisem pritožil na odločitev sodnika.

Zvečer ob 20.30 sem imel štart DYN, in tokrat sem mislil malo podaljšati razdaljo. Sam potop je bil ponovno sproščen in tudi malo bolje sem bil spočit.

Ven sem prišel pri 208m, malo me je treslo ampak sem naredil protokol…in ponovno: dobil sem rumeni karton z ponovno obrazložitvijo da je šlo za grabbing, torej da sem imel dihalne poti še pod vodo, ko sem se prijel roba bazena. Bil sem zelo razočaran…vse skupaj mi je bilo malo čudno, saj ko sem naknadno prosil organizatorja da dobim vpogled v video, so mi rekli da so video že izbrisali in mi dali cel kup razlogov da bi me tako ali tako morali diskvalificirati, ker sem imel majhno sambo (tresel sem se).

Po vrnitvi domov sem se malo prehladil, verjetno zaradi naporov prejšnjih dni, stres, dolgih potovanj in mrzle vode na Češkem. Kljub temu sem se odločil izboljšati DR v dinamiki s plavutmi v soboto 15.6.2013. Zaradi prehlada sem cel teden jemal zdravila in niti nisem treniral.

V soboto na dan postavljanja rekorda sem imel še zabasno glavo in hripav glas, vendar sem vseeno poskusil. Uspelo mi je narediti potop na 211m dolžine, vendar mi žal ni uspelo narediti protokol v za to predvidenem časovnem oknu. Mislili smo na vse, samo pozabili smo zadolžiti nekoga ki bi mi takoj po potopu sugeriral protokol. Z napak se učimo. Smola.

Od 21.6. naprej se v Beogradu odvija Svetovno prvenstvo v bazenskih disciplinah in upam da se bom tam dobro odpočil pred nastopi in pokazal kaj znam.

Pripis Jure Daić:
24.6.2013 se je Andrej dobro počutil in na SP v Beogradu postavil svoj prvi državni rekord DYN 208m!


Avtor: Andrej Ropret


Spletna stran Športnega društva H2O team uporablja piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke